Τα προγράμματα για την αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό και «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει έως 10 κιλοβάτ, θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας, για τα προγράμματα αυτά θα ισχύσουν κριτήρια αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει το αργότερο την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ειδικά για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», είπε ότι το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. «Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.
Λογαριασμοί ρεύματος: «Δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα»
Ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε και στις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι «η Ελλάδα είναι από τις τρεις φτηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος λιανικής», ενώ μίλησε και για «υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής».
Υποστήριξε δε ότι «με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών κι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα».
Παρ' όλα αυτά, παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα. Υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, για αυτό ερχόμαστε και απορροφούμε το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Έχουμε ήδη δαπανήσει για το 2022 περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 30% ήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και από διάφορα άλλα έσοδα που έχουμε από τις δημοπρασίες των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου».
«Λύση είναι να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο και τον άνεμο. Όταν καταφέρουμε, όπως έχουμε βάλει στόχο το 2026, περίπου το 60 – 65% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και το 2030. Δηλαδή σε 7 χρόνια από τώρα το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που καταναλώνουμε εδώ στη χώρα μας να παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Τότε θα έχουμε πολύ φθηνότερες τιμές», είπε.
Επιδοτήσεις ρεύματος
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι τιμές του Φεβρουαρίου θα είναι χαμηλότερες μετά την επιδότηση από τις τιμές του Ιανουαρίου μετά την επιδότηση πάλι. Οι λογαριασμοί του Φεβρουαρίου θα είναι ίδιοι ή φθηνότεροι με τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου».
«Εμείς έχουμε βάλει μια τιμή στόχο για κάθε νοικοκυριό, για όλους τους μήνες, για όλη τη διάρκεια της κρίσης που είναι περίπου 16 λεπτά η κιλοβατώρα, από 15 έως 17 λεπτά, αναλόγως με την τιμή που πουλάει ο κάθε πάροχος. Όταν ανακοινώνει η ΔΕΗ για παράδειγμα 50 λεπτά ερχόμαστε εμείς και επιδοτούμε με 33 λεπτά, 34 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα ώστε να πάει η τιμή στα 16 λεπτά. Άμα η ΔΕΗ ανακοινώσει 20 λεπτά, τότε χρειάζεται η επιδότηση να είναι 4 λεπτά για να φτάσουμε στα 16».
Αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης, είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει «τετραπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης. Σε σχέση με δύο χρόνια πριν ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ δύο χρόνια πριν και έχει φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Η δική μας κυβέρνηση έκανε και κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Τα νοικοκυριά τα οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν, μπορούν να λάβουν επίδομα θέρμανσης. Είναι δικαιούχοι δηλαδή του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Το έκανε η κυβέρνησή μας».
«Εμείς έχουμε και στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια να θέσει ένα πλαφόν στην τιμή λιανικής που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής. Για να το πω πιο απλά, έχουμε ορίσει ένα έμμεσο πλαφόν. Όταν οι τιμές ξεπερνούν αυτό το πλαφόν, ερχόμαστε και επιδοτούμε εμείς, ώστε τελικά οι λογαριασμοί να πάνε κάτω από αυτό το πλαφόν που έχουμε ορίσει και στην ηλεκτρική ενέργεια που είναι περίπου 16 λεπτά και στο φυσικό αέριο που είναι περίπου 90 με 100 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 9-10 λεπτά, η κιλοβατώρα», πρόσθεσε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας