• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 14.0°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 12.5°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 10.5°C
  0 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  76%
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ενωση Ναυπηγείων» προαναγγέλλει ο Ομιλος ONEX

 • A-
 • A+

Την αποχώρησή του από τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και την ίδρυση αυτοτελούς Ενωσης Ελληνικών Ναυπηγείων ανακοίνωσε χθες ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, με τη γνωστή διαδικασία παραχώρησης. Η αποχώρησή του, μάλιστα, συνοδεύεται με αιχμές εις βάρος του ΣΕΚΠΥ, στον οποίο συμμετέχουν δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που, κατά τον σύνδεσμο, απασχολούν 19.500 άτομα.

Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων, και εξυπηρετούν ή συμπληρώνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα αεροπορίας, ναυτικού και στρατού ξηράς. Με δεδομένο ότι τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας τα τελευταία χρόνια εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την υλοποίηση των παραγγελιών του ελληνικού ναυτικού, προσελκύουν την εμπλοκή αρκετών αμυντικών επιχειρήσεων.

«Ο ναυπηγικός κλάδος είναι μια “βαριά” στρατηγική βιομηχανία που –μετά από χρόνια απουσίας– επιστρέφει ξανά στις διεθνείς αγορές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ισχυροποίησή της είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική μας Ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση του Ομίλου ONEX, που στη συνέχεια περνά στην «επίθεση» κατά του ΣΕΚΠΥ:

«● Ο ΣΕΚΠΥ είτε αδυνατεί είτε δεν επιθυμεί να υπηρετήσει την πραγματική του αποστολή. Ο σκοπός μιας σύγχρονης, ισχυρής Αμυντικής Βιομηχανίας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρακτικές και τη στρατηγική του Συνδέσμου.

● Παρουσιάζεται σημαντικό έλλειμμα συμμετοχής των Ναυπηγείων στη διαμόρφωση θέσεων και στη λήψη αποφάσεων του Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος απαξιώνει τόσο τα 3 μεγάλα ελληνικά ναυπηγεία όσο και τους Ελληνες εργαζόμενους σε αυτά.

● Διαχρονικά ο Σύνδεσμος επιχειρεί τη μετατόπιση των προβλημάτων του κλάδου σε τρίτους (όπως Πολιτεία, αλλοδαπή βιομηχανία, σώματα ασφάλειας), γεγονός που μειώνει την αξιοπιστία και κυρίως την αποτελεσματικότητά του».

Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα για την προβληματική λειτουργία του ΣΕΚΠΥ, ο όμιλος ΟΝΕΧ προαναγγέλλει την αποχώρησή του από τον σύνδεσμο αλλά και την ίδρυση της Ενωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στις στρατηγικής σημασίας ναυπηγικές μονάδες και ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Ποιες και πόσες επιχειρήσεις του ναυπηγικού τομέα μπορεί να αφορά το κάλεσμα αυτό δεν είναι σαφές, σίγουρα όμως περιλαμβάνει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που έχουν περάσει στον εφοπλιστή Προκοπίου. Η «συνδικαλιστική» πρωτοβουλία του ομίλου ΟΝΕΧ έχει, βεβαίως, και τον χαρακτήρα μιας προειδοποίησης προς τα δεκάδες μέλη του ΣΕΚΠΥ - επίδοξους προμηθευτές του ναυπηγικού τομέα, ότι οι προμήθειές τους μπορεί να μην είναι πλέον ευπρόσδεκτες όσο μένουν στην ομπρέλα του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται ο εμφύλιος της «Νεώριον Α.Ε.»
Με δικό της εξώδικο, απαντά η Νεώριον Συμμετοχών Α.Ε -στην οποία ανήκουν τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας-, στο εξώδικο που έστειλε η εταιρεία ΑΧΙS, ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας εξυγίανσης για τα δύο...
Συνεχίζεται ο εμφύλιος της «Νεώριον Α.Ε.»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οταν η ΔΥΠΑ ανακαλύπτει ξαφνικά τη ναυπηγική βιομηχανία
Σαφείς αιχμές για επιλεκτικές σχέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με τον Ομιλο ONEX Shipyards & Technologies, προκειμένου να εξασφαλίσει η εταιρεία μαθητευόμενους, διατυπώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο...
Οταν η ΔΥΠΑ ανακαλύπτει ξαφνικά τη ναυπηγική βιομηχανία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογραφές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Μετά βαΐων και κλάδων υπεγράφη στο υπουργείο Ανάπτυξης η συμφωνία εξυγίανσης - μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο.
Υπογραφές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογράφτηκε η συμφωνία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας
Υπεγράφη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η συμφωνία εξυγίανσης - μεταβίβασης επιχείρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο.
Υπογράφτηκε η συμφωνία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχαίρουν με το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Ικανοποιημένοι οι φορείς επαγγελματιών του Πειραιά από τις βελτιώσεις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εγκρίθηκαν από τη Βουλή για την εξυγίανση των Ναυπηγείων.
Επιχαίρουν με το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ζήλος του Αδωνη
Ο ζήλος του Αδωνη να χειριστεί στη δικαστική διαδικασία της πτώχευσης ως βασικός πιστωτής του Δημοσίου το «κούρεμα» πάνω από το 90% των οφειλών του Δημοσίου και την έναρξη της μεταβίβασης των Ναυπηγείων...
Ο ζήλος του Αδωνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας