• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.3°C / 17.4°C
    3 BF
    64%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    14°C 11.6°C / 15.7°C
    2 BF
    68%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.5°C
    3 BF
    77%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.9°C
    3 BF
    71%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    0 BF
    76%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.2°C / 14.3°C
    1 BF
    61%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 10.4°C / 10.6°C
    1 BF
    43%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 14.1°C / 14.1°C
    1 BF
    97%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 15.4°C
    3 BF
    84%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 14.6°C / 15.9°C
    2 BF
    72%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.4°C / 15.8°C
    3 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 15.2°C / 15.2°C
    4 BF
    74%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    88%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    3 BF
    39%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 12.5°C / 12.5°C
    2 BF
    71%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 13.2°C / 13.8°C
    1 BF
    62%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.6°C / 17.7°C
    2 BF
    47%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 11.3°C / 13.8°C
    3 BF
    70%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 11.7°C / 15.0°C
    1 BF
    68%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.6°C / 10.6°C
    2 BF
    66%

Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον Fitch

  • A-
  • A+

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική (από «ΒΒ»), προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Η βαθμίδα αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πριν την επενδυτική βαθμίδα αναφορικά με το αξιόχρεό της.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος επικαλείται ως βασικούς λόγους για την αναβάθμιση, τη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και τους μειωμένους κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα.

Ακόμη, προσθέτει πως αναμένει καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος την περίοδο 2022-2024.

Ειδικότερα, προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% που ήταν η εκτίμηση για το 2022, εν μέρει λόγω της βελτιστοποίησης των προσωρινών μέτρων στήριξης. Αυτό συνεπάγεται βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5% σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 και ισοσκελισμένη θέση το 2023.

Βέβαια, υπάρχει αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμοσθούν μετά τις εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι αμβλύνονται από την ευρεία δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και τις πρόσφατες επιδόσεις στον τομέα αυτό, σημείωσε ο Fitch.

Για το δημόσιο χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι σημείωσε μείωση - ρεκόρ 24,5%, στο 170% του ΑΕΠ το 2022, ο οίκος αναμένει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται με πιο περιορισμένο ρυθμό μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, για να υποχωρήσει στο 160,6% το 2024.

Η κατάσταση των τραπεζών

Για τον τραπεζικό τομέα σημειώνει ότι εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), με το ποσοστό των εγχώριων NPL να διαμορφώνεται στο 9,7% το γ' τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, με αιχμή τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και την ανάκαμψη που είχε ευρεία βάση.

Ο Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά το ενεργητικό των τραπεζών, η οποία θα στηριχθεί από τις περιορισμένες νέες εισροές (NPL) καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς μη οργανικές δράσεις τους.

Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,9% για φέτος και 2,3% για το 2024, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του σε σχέση με την περασμένη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, καθώς βελτιώθηκε το ισοζύγιο των κινδύνων, ιδιαίτερα λόγω της πρόσφατης μείωσης των τιμών της ενέργειας και των περιορισμένων προοπτικών διανομής ενέργειας με δελτίο στην Ευρώπη.

Σημειώνει ακόμη ότι «οι αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα τους, η οποία συνδέεται εν μέρει με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με το τελευταίο έτος απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δώσει ισχυρή επενδυτική ώθηση».

Εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και τους μισθούς

Για τον πληθωρισμό, ο Fitch αναμένει σταθερή επιβράδυνση από το 9,3% πέρυσι, στο 5% φέτος, και στο 1,5% το 2024, σε εναρμόνιση με τη μείωση των τιμών ενέργειας και άλλων πρώτων υλών καθώς και λόγω αποτελεσμάτων βάσης. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται επίσης να μειωθεί, αν και με πιο περιορισμένο ρυθμό.

Για τους μισθούς σημειώνει ότι το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση για το σύνολο της οικονομίας, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2010, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας από το α' τρίμηνο έως το γ' τρίμηνο του 2022 ήταν οι περισσότερες εδώ και μία δεκαετία.

Ικανοποιημένος ο Σταϊκούρας

Την ικανοποίηση του για την έκθεση αξιολόγησης έσπευσε να εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών.

Η αξιολόγηση του Finch «επιβεβαιώνει ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 – με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία – είναι εφικτός», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποια είναι η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες
Με δύο τρόπους, είτε μέσω της Κεφαλαιαγοράς είτε με ιδιωτική συναλλαγή, θα αποεπενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025, όταν και...
Ποια είναι η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
Σύννεφα απλώνονται πάνω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιλόδοξο σχέδιο της Πειραιώς
Το Νέο business plan μέχρι το 2025 προβλέπει νέα δάνεια 27 δισ. ευρώ, διπλασιασμό της κερδοφορίας στα επόμενα τρία χρόνια και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3%, ποσοστό αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό...
Φιλόδοξο σχέδιο της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι έφερε την J.P. Morgan στην Ελλάδα
Η εξαγορά του 49% της Viva θεωρείται εφαλτήριο για την ταχύτερη είσοδό της στην ευρωπαϊκή αγορά «χρηματοοικονομικής τεχνολογίας» (fintech), στην οποία η ελληνική start up έχει παρουσία σε 23 χώρες.
Τι έφερε την J.P. Morgan στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανετη «πρόκριση» των ελληνικών τραπεζών
Eύκολα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έγιναν εντός του 2021, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ.
Ανετη «πρόκριση» των ελληνικών τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγή κορυφής στο ΤΧΣ
Ο Μartin Czurda αποχαιρετά την Ελλάδα και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την οποία κατείχε από τον Ιούνιο του 2017, καθώς… παραιτήθηκε ενάμιση μήνα πριν από τη...
Αλλαγή κορυφής στο ΤΧΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας