• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 19.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 17.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.9°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  46%

Ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχτηκε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι ο έλεγχος για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους γίνεται με μάλλον νεφελώδη κριτήρια

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαλύοντας μύθους για το καλάθι

 • A-
 • A+
Φαινόμενα αισχροκέρδειας καμουφλαρισμένα με παραπλανητικά τρικ καταγράφει η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας ⫸ Πάνω από τους μισούς (54,3%) δήλωσαν ότι δεν αγοράζουν προϊόντα από το καλάθι, επιλέγοντας προϊόντα σε προσφορές, ιδιωτικής ετικέτας, ότι βρίσκουν φτηνότερα είδη εκτός καλαθιού ή ότι δεν τα θεωρούν ποιοτικά ● Η ΕΕΚΕ προτείνει να αντικατασταθεί το περιθώριο κέρδους με το μικτό κέρδος σε απόλυτο μέγεθος ανά φυσική μονάδα προϊόντος ή υπηρεσίας (σε κιλά, λίτρα, γραμμάρια κ.λπ.)

«Κάντε έξυπνες αγορές από το καλάθι και όλα θα πάνε καλά» συμβούλεψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης τους καταναλωτές σε μία από τις καθιερωμένες εβδομαδιαίες επισκέψεις του στα σούπερ μάρκετ. Είχαν προηγηθεί νουθεσίες στους δημοσιογράφους να μη γράφουν για την ακρίβεια για να μη δημιουργούν πανικό και προαναγγελίες για μειώσεις τιμών από τις βιομηχανίες, που «αν στραφούμε όλοι προς το καλάθι, θα έρθουν μεγαλύτερες και γρηγορότερα» στα ράφια.

Τη μαγική εικόνα που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση διαψεύδουν παταγωδώς οι νέες έρευνες της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας και της ΕΚΠΟΙΖΩ για την ακρίβεια και το καλάθι του νοικοκυριού.

Η πρώτη καταγράφει με αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο διψήφια ποσοστά ανατιμήσεων, ακόμα και εντός του καλαθιού, αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας που καμουφλάρονται με παραπλανητικά τρικ όπως η μείωση του περιεχομένου σε συσκευασίες. Για το τελευταίο το υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύεται να εισάγει ρύθμιση που θα υποχρεώνει να αναγράφονται ευκρινέστερα και με μεγαλύτερες γραμματοσειρές οι τιμές ανά μονάδα όγκου και βάρους στα ταμπελάκια στα ράφια, ώστε ο καταναλωτής να κάνει ευκολότερα τη σύγκριση. Μπορεί η διαδεδομένη πλέον πρακτική της μείωσης του περιεχομένου, φαινόμενο που είναι γνωστό ως shrinkflation, να μην είναι καθαυτή παράνομη εφόσον αναγράφεται η ποσότητα στη συσκευασία, δεν παύει όμως να είναι ένας εύσχημος τρόπος να περάσουν πιο «ανώδυνα» οι συνεχείς ανατιμήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος, παρέδωσε τα πορίσματα της έρευνας στον υπουργό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν τις ανατιμητικές και κερδοσκοπικές τάσεις των βιομηχανιών. Μία από τις προτάσεις είναι η τροποποίηση του άρθρου 58 στο Ν4818/21 για την «περιστολή των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας», ώστε να προσδιορίζεται με σαφήνεια το «πλαφόν» στο περιθώριο κέρδους.

Η ΕΕΚΕ προτείνει να αντικατασταθεί το περιθώριο κέρδους με το μικτό κέρδος σε απόλυτο μέγεθος ανά φυσική μονάδα προϊόντος ή υπηρεσίας (σε κιλά, λίτρα, γραμμάρια κ.λπ.). Ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι ο έλεγχος για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους γίνεται με μάλλον νεφελώδη κριτήρια. «Για να είμαστε δίκαιοι, στο ποσό αυτό που ίσχυε για το συγκεκριμένο προϊόν τον Σεπτέμβριο του ’21 δεν υπάρχει fixed ποσοστό. Δεν υπάρχει fixed, είναι λάθος, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό» είπε χαρακτηριστικά. «Για να είμαι ειλικρινής είναι δύσκολος ο έλεγχος στη βιομηχανία» κατέληξε, αδειάζοντας εμμέσως τον διοικητή της ΔΙΜΕΑ, Χαράλαμπο Μελισσινό, που είχε πει ότι οι έλεγχοι γίνονται και αναδρομικά με βάση το κόστος εισροών της κάθε επιχείρησης στην ανάλογη χρονική στιγμή.

Απογοήτευση

Μειωμένη απήχηση έχει το καλάθι στο αγοραστικό κοινό, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ που πραγματοποιήθηκε από 14 Δεκεμβρίου ώς 22 Ιανουαρίου σε δείγμα πάνω από 1.000 καταναλωτών, εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικά ασθενείς, άτομα με αναπηρία κ.λπ.). Πάνω από τους μισούς (54,3%) δεν αγοράζουν προϊόντα από το καλάθι, απαντώντας μεταξύ άλλων ότι επιλέγουν προϊόντα σε προσφορές, ιδιωτικής ετικέτας, ότι βρίσκουν φτηνότερα είδη εκτός καλαθιού ή ότι δεν τα θεωρούν ποιοτικά.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της MRB, που παρουσιάστηκε χθες στο OPEN, το 69,5% των ερωτηθέντων απαντούν «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι» στο ερώτημα αν το καλάθι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίστα για... μικρό καλάθι
Ανάμικτες ήταν οι αντιδράσεις για το «καλάθι των 50 προϊόντων» που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ ως ανάχωμα στην ακρίβεια.
Λίστα για... μικρό καλάθι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το καλάθι «μεγαλώνει», η ακρίβεια δυναμώνει
Tο 15,4% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο, δεν είναι αιτία πανηγυρισμού, ούτε αποδεικνύει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» λειτούργησε. Αντιθέτως...
Το καλάθι «μεγαλώνει», η ακρίβεια δυναμώνει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αλλαγές στο «καλάθι» και τα πρόστιμα σε πέντε αλυσίδες σουπερμάρκετ
Τις αλλαγές και τις προσθήκες στο «καλάθι του νοικοκυριού» ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης, αλλά και τα προϊόντα του «καλαθιού της Σαρακοστής». Σε ποιες αλυσίδες επιβάλλονται πρόστιμα για παραβίαση του νόμου περί...
Οι αλλαγές στο «καλάθι» και τα πρόστιμα σε πέντε αλυσίδες σουπερμάρκετ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφτούλι στη Βουλή με την ακρίβεια
Αλλη μια φορά ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης επέμεινε ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και ότι οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Κρυφτούλι στη Βουλή με την ακρίβεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακρίβεια; Ποια ακρίβεια;
Συμβουλές στους δημοσιογράφους να μην υπερπροβάλλουν τα φαινόμενα ακρίβειας και κερδοσκοπίας, ώστε να μην προκαλούν πανικό στους καταναλωτές, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ακρίβεια; Ποια ακρίβεια;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας