Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα άδεια ταμεία έκαναν επιτακτική τη συμφωνία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις 30 Ιουνίου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ήταν μόλις 77,3 εκατ. ευρώ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τα άδεια ταμεία έκαναν επιτακτική τη συμφωνία

  • A-
  • A+

«Θηλιά» για την κυβέρνηση αποτέλεσε η έλλειψη ρευστότητας, εξέλιξη που οδήγησε τελικώς στη γνωστή συμφωνία με τους δανειστές και τις «εκρήξεις» στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στα τέλη Ιουνίου τα κρατικά ταμεία άδειασαν κυριολεκτικά και ο κίνδυνος να μη συνεχιστεί η πληρωμή μισθών και συντάξεων ήταν εμφανής, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν έκανε τη «στροφή» και δεν προχωρούσε σε συμφωνία με τους δανειστές.

Αποκαλυπτικά για τη δεινή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο «κουμπαράς» είχε μόλις 77 εκατ. ευρώ την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, καθώς είχε μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση από τους δανειστές και ό,τι ρευστότητα είχε το Δημόσιο κατευθυνόταν σε μισθούς και συντάξεις.

Από την άλλη μεριά, ο υποχρεωτικός εσωτερικός δανεισμός από φορείς του Δημοσίου είχε ξεπεράσει κάθε όριο, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία των ίδιων των οργανισμών.

Σύμφωνα με το τριμηνιαίο Δελτίο Δημοσίου Χρέους, στις 30 Ιουνίου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου περιορίστηκαν στα 77,3 εκατ. ευρώ, από 796,5 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου και 2,574 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014!

Στο πρώτο εξάμηνο, εκτός από τις εισροές εσόδων, δαπανήθηκαν επιπλέον 2,6 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες πληρωμών του Δημοσίου.

Για να αντεπεξέλθει το υπουργείο Οικονομικών στις υποχρεώσεις πληρωμών «δανείστηκε» συνολικά 9,7 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών, θα επιδιωχθεί να περιοριστεί το ποσό αυτό κοντά στα 6,2 δισ. ευρώ, το οποίο και θα «ανακυκλώνεται» με τη συνήθη πρακτική των ρέπος.

Οσον αφορά συνολικά το δημόσιο χρέος, τον περασμένο Ιούνιο σημείωσε μικρή αύξηση και διαμορφώθηκε στα 312,8 δισ. ευρώ από 312,7 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των άλλων (ΔΝΤ κ.λπ.) το Δημόσιο χρωστά:

• 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρέπος

• 204,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον Μηχανισμό Στήριξης.

Τo ύψος των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε από τα 15,95 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου σε 15,66 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2015.

Η μέση σταθμική διάρκεια του χρέους στις 30 Ιουνίου ήταν 15,44 έτη, ενώ το 75,4% του χρέους ήταν μακροπρόθεσμο (άνω των 5 ετών), το 11,3% μεσοπρόθεσμο (1 έως 5 έτη) και το 13,3% βραχυπρόθεσμο (μέχρι ένα έτος).

Μετά τη συμφωνία με τους δανειστές αποκαθίσταται σταδιακά η χρηματοδότηση της χώρας. Στη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), που είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οριστικοποίησε το δανειακό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του Εurogroup.

Το πρόγραμμα αφορά συνολικό ποσό 86 δισ. ευρώ και θα καλύψει χρηματοδοτικά τη χώρα για την επόμενη τριετία.

Η πρώτη δόση ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, είναι ήδη διαθέσιμη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ΕSM, για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη υποδόση των 16 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση (13 δισ. ευρώ) να γίνεται σήμερα για να πληρωθεί και το ομόλογο της ΕΚΤ (3,2 δισ. ευρώ) και έπεται συνέχεια με τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και που θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από τις 20 Αυγούστου έως το τέλος του 2015 αγγίζουν τα 47,9 δισ. ευρώ.

Από τα 47,9 δισ. ευρώ τα 41 δισ. ευρώ θα καταβληθούν από τον ESM έως το τέλος Οκτωβρίου, οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να εισφέρουν 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα 5,7 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τροπή που θα λάβει η διελκυστίνδα ευρωζώνης-ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε από τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είτε και από την επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Πρόγραμμα χρηματοδότησης

dreamstime

Ουσιαστικά οι ανάγκες των 47,9 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου καλύπτονται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ως εξής:

• 23 δισ. ευρώ τον Αύγουστο (από τον ESM)

• 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο (από τον ESM)

• 16 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, εκ των οποίων έως 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (από τον ESM)

• 3,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο (μένει να διευκρινιστεί η πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος)

• 2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο (μένει να διευκρινιστεί η πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος).

Στις μηνιαίες εκταμιεύσεις, έρχονται να προστεθούν έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Από τα 46,7 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα έως το τέλος του έτους, τα (έως) 25 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ύψους 14,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους, 3,1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, μέσω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό.

Τα υπόλοιπα θα καλύψουν «τρύπες» του προϋπολογισμού, ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα και αναπληρώνοντας τα 700 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό για τη διασφάλιση των επόμενων δόσεων του ΔΝΤ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλοκαίρι μετά από οκτώ χρόνια «χειμώνα»
Το «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια άναψε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προαναγγέλλοντας συνολική συμφωνία για το χρέος, τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις «ελληνικής...
Καλοκαίρι μετά από οκτώ χρόνια «χειμώνα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
​Μήνυμα στην Αθήνα να μην το παρακάνει με τα κοινωνικά μέτρα έστειλε στην κυβέρνηση ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προηγουμένως έπλεξε το «εγκώμιο» της Ελλάδας που κατάφερε να κόψει τις βαριές...
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
Το μεταμνημονιακό αφήγημα που καθιστά την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό επιχειρούν να χτίσουν στη Νέα Υόρκη, κυβέρνηση, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, στο πλαίσιο του Capital Forum. Ολα αυτά την ώρα...
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λειτουργική απ’ το 2019 η Αναπτυξιακή Τράπεζα»
To 2019 θα είναι πλήρως λειτουργική η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών...
«Λειτουργική απ’ το 2019 η Αναπτυξιακή Τράπεζα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για συνολική συμφωνία
Την προηγούμενη εβδομάδα, τα θέματα της οικονομίας πέρασαν, όπως ήταν λογικό, σε δεύτερη μοίρα τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης και ειδησιογραφίας, ωστόσο η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα ανήκει...
Αντίστροφη μέτρηση για συνολική συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εχει το Λουξεμβούργο Λαγονήσι;
Περιμένοντας τη Γερμανία για το θέμα του χρέους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα, αρκούνται στο να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Εurogroup της...
Εχει το Λουξεμβούργο Λαγονήσι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας