• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 14.6°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 12.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.0°C / 13.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 11.1°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 5.5°C / 13.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 13.8°C
  4 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.2°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 11.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλάθι για... υπομονή και νηστεία

 • A-
 • A+
Εισαγόμενο πληθωρισμό στη... σταθερή ισοτιμία του ευρώ ανακάλυψε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Υπομονή συνέστησε στους καταναλωτές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, υποσχόμενος ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στη λιανική αγορά οι διορθωτικές κινήσεις σε τιμολόγια προμηθευτών, κυρίως σε προϊόντα που είχαν υποστεί υψηλές διαδοχικές αυξήσεις τιμών το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, όπως παραδέχτηκε, οι ανατιμήσεις θα συνεχίζονται, όπως έγινε τον Ιανουάριο και αναμένεται τον Φεβρουάριο, σε εκατοντάδες κωδικούς, με βάση τους τιμοκαταλόγους που έχουν αποστείλει βιομηχανίες σε σουπερμάρκετ. Ομως αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η καλλιέργεια θετικού κλίματος στην αγορά εν όψει εκλογών. Ακόμα και αν χρειαστεί να κάνουν το άσπρο μαύρο με εξωραϊστικές δηλώσεις ότι τα χειρότερα με την ακρίβεια τα έχουμε αφήσει πίσω μας, όπως έκανε ο πρωθυπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το «καλάθι του νοικοκυριού» και τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ.

Ξεκινώντας με νουθεσίες προς τους δημοσιογράφους να μην το παρακάνουν με δημοσιεύματα για την ακρίβεια γιατί πανικοβάλλουν τους καταναλωτές, επέμεινε ότι δεν υπάρχει γενικευμένη αισχροκέρδεια, αλλά εισαγόμενος πληθωρισμός που «τιθασεύεται» από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος, ο οποίος παρέδωσε στον υπουργό τα πορίσματα της έρευνας για την ακρίβεια με συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις. Στην έρευνα παρουσιάζονται ονομαστικά παραδείγματα δεκάδων προϊόντων με τσουχτερές αυξήσεις, που ξεκινάνε από 11,5% και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάνε το 100% μόλις τον τελευταίο μήνα. Επιπλέον οι πίνακες της ΕΕΚΕ εντοπίζουν αυξήσεις σε περίπου 40 προϊόντα εντός του «καλαθιού του νοικοκυριού» ώς και 40% και περιλαμβάνουν αναλυτικά παραδείγματα με προϊόντα που ανατιμήθηκαν ώς και πάνω από 80% ενώ το περιεχόμενο της συσκευασίας μειώθηκε.

Η έρευνα της ΕΕΚΕ καταρρίπτει το επιχείρημα περί οριζόντιας μείωσης των τιμών στο «καλάθι», αφού, όπως επισημαίνεται, «η σύγκριση αφορά ανόμοια προϊόντα κατά είδος, ποσότητα και ποιότητα», οδηγώντας σε ανακριβή ώς και παραπλανητικά συμπεράσματα. Ειδική προσοχή εφιστά στα φαινόμενα μείωσης του περιεχομένου, με συγκαλυμμένες ή ορατές αυξήσεις, μια πρακτική που όπως τονίζει «δεν έχει γίνει αντικείμενο ευρύτερου ελέγχου από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, ενόψει και του πολύπλοκου νομοθετικού πλαισίου εξεύρεσης του περιθωρίου μικτού κέρδους».

Η ΕΕΚΕ τονίζει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα, τύπου fuel pass, market pass κ.λπ. προτείνοντας μεταξύ άλλων: αναστολή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αύξηση του κατώτατου μισθού και επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα «διαχύσει την αύξηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων - καταναλωτών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια τρύπα στο... καλάθι με τη λίστα του Αδωνη
Στον... πατριωτισμό των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ αφήνει ο υπουργός Ανάπτυξης την τιθάσευση της ακρίβειας που γονατίζει τους καταναλωτές μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Μια τρύπα στο... καλάθι με τη λίστα του Αδωνη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίστα για... μικρό καλάθι
Ανάμικτες ήταν οι αντιδράσεις για το «καλάθι των 50 προϊόντων» που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ ως ανάχωμα στην ακρίβεια.
Λίστα για... μικρό καλάθι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις από καταναλωτικές ενώσεις για την αφαίρεση πιστοποίησης
Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής καταθέτουν σήμερα τις απόψεις τους και οι καταναλωτικές ενώσεις για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Ανάπτυξης που τις αφορούν.
Αντιδράσεις από καταναλωτικές ενώσεις για την αφαίρεση πιστοποίησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερευνα για την παγιωμένη ακρίβεια σε βασικά αγαθά
Ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα, που πλέον τρέχει με ταχύτητα υπερδιπλάσια από τον εθνικό τιμάριθμο, είναι ένα φαινόμενο που τείνει να παγιωθεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.
Ερευνα για την παγιωμένη ακρίβεια σε βασικά αγαθά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eπικοινωνιακά μέτρα για την ακρίβεια
Μεθαύριο ανοίγει, με καθυστέρηση αρκετών ημερών, η πλατφόρμα για το πολυδιαφημισμένο market pass, το ηλεκτρονικό κουπόνι για αγορές βασικών αγαθών, το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «μέτρο ενίσχυσης των...
Eπικοινωνιακά μέτρα για την ακρίβεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας