• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.9°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Θύελλα
  20°C 20.0°C / 20.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 26.3°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 26.0°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.1°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.8°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λήγει ο χρόνος για επιστρεπτέες

 • A-
 • A+
Η ΑΑΔΕ έχει καθυστερήσει την έκδοση των εκκαθαριστικών, με αποτέλεσμα το τοπίο να είναι θολό, οι επιχειρήσεις να βρίσκονται στο σκοτάδι και ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών να λειτουργεί πιεστικά ● Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων με επανεξέταση των «κομμένων» αιτήσεων.

«Αφαντος» ο λογαριασμός πληρωμής για τις 18.000 επιχειρήσεις που παραβίασαν το κριτήριο απασχόλησης της επιστρεπτέας και θα πρέπει να επιστρέψουν εντόκως και μέχρι 31 Ιανουαρίου όλο το ποσό της ενίσχυσης που έλαβαν από το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ έχει καθυστερήσει την έκδοση των εκκαθαριστικών, με αποτέλεσμα το τοπίο να είναι θολό, οι επιχειρήσεις να βρίσκονται στο σκοτάδι και ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών να λειτουργεί πιεστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παραλείψεις και λάθη που ήταν σχεδόν αδύνατον να διορθωθούν με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται γι’ αυτήν που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 τροποποιώντας τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη ρήτρα διατήρησης προσωπικού, με στόχο την κάλυψη επιχειρήσεων με επουσιώδεις παραβάσεις. Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση είχε καταγγείλει τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Ωστόσο από τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης προέκυψαν νέα προβλήματα, με αποτέλεσμα να ανοίγεται παράθυρο νέας διορθωτικής απόφασης. Πάντως με βάση το χρονοδιάγραμμα, η ΑΑΔΕ θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου να ζητήσει από χιλιάδες επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να μην πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως το σύνολο του ποσού που έλαβαν σε έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είχαν βρεθεί με ελλιπή δικαιολογητικά και είχαν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 να τα αποστείλουν για να απαλλαγούν από το βάρος της επιστροφής του συνόλου των φτηνών δανείων. Τη δεδομένη στιγμή η ΑΑΔΕ ελέγχει την εγκυρότητά τους ή μη ώστε να προχωρήσει στην άμεση έκδοση του λογαριασμού πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων που αν και επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, έμειναν εκτός των ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών θα επανεξετάσει τις «κομμένες» αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που αδίκως αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η εξόφληση της οφειλής από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να γίνει σε 96 άτοκες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2023, ενώ τα ποσά θα είναι «κουρεμένα» έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση μέχρι 31 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
Ενα μήνα παράταση, έως τις 31 Ιουλίου, παίρνει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας του νέου εκλογικού κύκλου οπότε ήταν θέμα χρόνου η ανακοίνωσή της από το υπουργείο Οικονομικών.
Παράταση μέχρι 31 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βάσει ρίσκου... φοροδιαφυγής η «επετηρίδα» φορολογικών ελέγχων
Με μόρια βαρύτητας και υποθέσεις ρίσκου θα γίνει η επιλογή των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στις εφορίες και θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) που λειτουργούν ήδη σε...
Βάσει ρίσκου... φοροδιαφυγής η «επετηρίδα» φορολογικών ελέγχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεκλογική παράταση έως τις 30/6 για την επιστρεπτέα
Προεκλογικό «δώρο» με γενναιόδωρη παράταση, έως τις 30 Ιουνίου, για την εφάπαξ εξόφληση του λογαριασμού της επιστρεπτέας για τις 18.000 επιχειρήσεις που παραβίασαν τη ρήτρα απασχόλησης ανακοίνωσε το υπουργείο...
Προεκλογική παράταση έως τις 30/6 για την επιστρεπτέα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για μη επιστροφή της επιστρεπτέας
Δεύτερη ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά πιάστηκαν με ελλιπή δικαιολογητικά ή με παραβάσεις στη ρήτρα απασχόλησης, με...
Παράθυρο για μη επιστροφή της επιστρεπτέας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για «Επιστρεπτέα»
Παράθυρο ακύρωσης των σημειωμάτων της ΑΑΔΕ για επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επουσιώδεις παραβάσεις της ρήτρας απασχόλησης αφήνουν στελέχη του...
Παράθυρο για «Επιστρεπτέα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας