• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 7.9°C / 13.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.5°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.9°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  3 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  4 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 13.9°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  66%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κορυφώνεται το «μπάχαλο» με τις επιδοτήσεις ρεύματος

 • A-
 • A+
Απόφαση του Κώστα Σκρέκα υποχρεώνει 1.240.000 επαγγελματίες να καταθέσουν πολύπλοκες υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς που υπόσχεται από πέρυσι ● Επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό έστειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας.

«Zαμέ Κορωπί» ζητά η κυβέρνηση να δηλώσουν –και μάλιστα υπευθύνως– 1.240.000 επαγγελματίες προκειμένου να αποκομίσουν ή να δικαιολογήσουν τις αυξημένες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που υπόσχεται εδώ και έναν χρόνο.

Τους ζητά κοντολογίς υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν πρόκειται να εισπράξουν ανεπίτρεπτες ενισχύσεις, οδηγώντας έτσι σε κορύφωση το «μπάχαλο» που επικρατεί εδώ και μήνες με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος μη οικιακών καταναλωτών όπως οι φούρνοι αλλά και επαγγελματίες με παροχή αγροτικής χρήσης στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ιχθυοκαλλιεργητές.

Επιστολή διαμαρτυρίας στέλνει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) εξηγώντας τα ζητήματα αυξημένης πολυπλοκότητας που δημιουργούνται από την υπουργική απόφαση που προβλέπει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης. Η όλη υπόθεση ξεκίνησε σχεδόν έναν χρόνο πριν όταν, πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Σκρέκας έβγαινε και έλεγε (9/2/2022) ότι «καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών».

Τότε υποσχέθηκε στους επαγγελματικούς καταναλωτές επιδότηση 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ομως την 1η Απριλίου 2022 τη διπλασίασε στα 130 ευρώ και πρόσθεσε 100 ευρώ ακόμη, δηλαδή 230 ευρώ και αναδρομικά από τον Ιανουάριο «για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής». Σε εκείνη την πανηγυρική ανακοίνωση ανέφερε ο κ. Σκρέκας ότι οι δικαιούχοι της αυξημένης και αναδρομικής επιδότησης υπολογίζονται σε 1.240.000!

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας κυκεώνας. Αλλοι προμηθευτές έδιναν την αυξημένη επιδότηση και άλλοι περίμεναν την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 3/1/2023. Επαγγελματίες διαμαρτύρονταν για άνιση μεταχείριση και προμηθευτές γιατί «βάζουν από την τσέπη» χωρίς να ξέρουν αν θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους. Υποτίθεται ότι τάξη σε αυτό το χάος ήρθε να φέρει η υπουργική απόφαση της 3ης Ιανουαρίου φέτος, αλλά οι προμηθευτές ρεύματος διαμαρτύρονται τώρα και ζητούν επανεξέταση της διαδικασίας. Στη χθεσινή επιστολή προς τον κ. Σκρέκα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι:

● Για να δοθεί η αυξημένη επιδότηση, θα πρέπει οι εταιρείες να συλλέξουν υπεύθυνες δηλώσεις από όλους τους συμβεβλημένους επαγγελματίες που θα δηλώνουν ότι δεν ξεπερνούν τα «ανώτατα όρια ενίσχυσης». Θα πρέπει επίσης να πάρουν πίσω «τυχόν χορηγηθέντα υπερβάλλοντα ποσά από τους καταναλωτές».

● Αιφνιδιάστηκαν διότι η απαίτηση αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον υπουργό στις 28/12/2022 και ουδέποτε είχε περιληφθεί στις επιστολές που έστελνε κάθε μήνα για να οριστούν τα ποσά της επιδότησης.

● «Η συντριπτική πλειονότητα των προμηθευτών έχει ήδη χορηγήσει, και ουσιαστικά χρηματοδοτήσει με ίδιο κόστος, τις πρόσθετες επιδοτήσεις βάσει των σχετικών επιστολών σας, σωρεύοντας τεράστια ποσά, τα οποία πλέον καθίστανται επισφαλή ως προς την είσπραξή τους ακριβώς εξαιτίας της συγκεκριμένης προϋπόθεσης».

● Οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβλουν την υπεύθυνη δήλωση προς τον εκάστοτε προμηθευτή που αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη για τη διασφάλιση της νομιμότητας της χορήγησης των κρατικών επιδοτήσεων» και «αφήνεται έκθετος στις συνεπακόλουθες επισφάλειες».

Στην επιστολή τονίζεται η πολυπλοκότητα των αποφάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ποια είναι τα όρια των κρατικών ενισχύσεων και οι προμηθευτές ζητούν να αναλάβουν τις διαδικασίες αυτές κρατικοί φορείς όπως η ΑΑΔΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ. Οσο για τους καταναλωτές, θα πρέπει να υπογράψουν τις δηλώσεις –υπό τον φόβο της επιστροφής χρημάτων– ακόμη και αν δεν μπορούν να αναθέσουν την υπόθεση σε... γαλλομαθή νομικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλιμακωτό... ψαλίδι στις επιδοτήσεις
Με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας να παράγει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την ακριβότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα το νέο σύστημα κλιμακωτών επιδοτήσεων που θα...
Κλιμακωτό... ψαλίδι στις επιδοτήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Στον πρωταθλητισμό της ακριβότερης ευρωπαϊκής χώρας ως προς τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιστρέφει σήμερα η Ελλάδα ύστερα από διάλειμμα λίγων ημερών. Η μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα...
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχεδόν μηδενική επιδότηση στο ρεύμα τον Φεβρουάριο
Προς μηδενισμό οδηγούνται τον Φεβρουάριο οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μετά τις μειώσεις έως και 60% που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος αργά το βράδυ της περασμένης...
Σχεδόν μηδενική επιδότηση στο ρεύμα τον Φεβρουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση Καραμανλή-Σκρέκα
Μπούμερανγκ επιστρέφει στην κυβέρνηση το επικοινωνιακό μπαράζ που επιχείρησε χθες με τη δημοσιοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Σύγκρουση Καραμανλή-Σκρέκα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το μεγάλο μπαμ θα γίνει την άνοιξη»
Για έναν δύσκολο χειμώνα και μια ακόμη πιο δύσκολη άνοιξη αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας μίλησε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετά την παρουσίαση στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας των υπηρεσιών «Εξυπνες Πόλεις»...
«Το μεγάλο μπαμ θα γίνει την άνοιξη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «κουζίνα» και τα υπερκέρδη των προμηθευτών
Στην κυβέρνηση «ανάβουν και πάλι τα καζάνια» για να δημιουργηθεί ακόμη ένας μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιστρέφονται ως επιδοτήσεις υπερκέρδη που δημιουργούνται στη λιανική αγορά ρεύματος.
Στην «κουζίνα» και τα υπερκέρδη των προμηθευτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας