• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.2°C / 15.5°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.0°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.7°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.3°C / 13.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  3 BF
  67%

Από τη σύσκεψη των αγροτών στην Αγιά, για τη λήψη απόφασης κινητοποιήσεων

Βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους της Αγιάς

 • A-
 • A+

Κενό γράμμα αποδεικνύεται η κυβερνητική δέσμευση για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών μήλων και κάστανων, αναγκάζοντας τους αγρότες στην Αγιά να προχωρήσουν σήμερα σε συλλαλητήριο στην πλατεία της πόλης, ως αφετηρία κινητοποιήσεων, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα του κλάδου που παρασύρουν την παραγωγή και σε κεράσια, αμύγδαλα, ροδάκινα και καρύδια, προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

και Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Δήμου Αγιάς

Χθες βράδυ στην Αγιά πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη αγροτών μετά από κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ και των Α.Σ της περιοχής. 

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τις επαφές με το υπουργείο τις προηγούμενες ημέρες, αναφορικά με την κυβερνητική δέσμευση ότι θα υπήρχε κάλυψη του χαμένου εισοδήματος μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών ως τις 15 Δεκεμβρίου. 

Δείξαμε όλη την καλή διάθεση και θέληση μας, κάναμε υπομονή και περιμέναμε από τις 24 Νοεμβρίου την κυβερνητική ανακοίνωση με το ύψος του ποσού που θα δοθεί για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Από τις 15 Δεκεμβρίου, με καθυστέρηση της ανακοίνωσης, με νέες ημερομηνίες από μέρα σε μέρα μέχρι σήμερα 30 Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση. 

Η χθεσινή σύσκεψη αποφάσισε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας με τον μόνο τρόπο που μπορεί να ακουστεί η φωνή μας, να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας, να πιέσουμε το υπουργείο. 
Με την ενότητα και την μαζική συμμετοχή μας! Με τα τρακτέρ στον δρόμο! 

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της Αγιάς να συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιανουαρίου και ώρα 11 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς. 

Ταυτόχρονα καλούμε τους Βουλευτές όλων των κομμάτων και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να παρευρεθούν στην κινητοποίηση, θα τους δοθεί ο λόγος για να εκφράσουν την στήριξη τους στα συγκεκριμένα αιτήματα που έχουμε. 

Υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία με όλους τους βουλευτές και τον Περιφερειάρχη. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες και «ανειλημμένες» υποχρεώσεις την Τρίτη. Η μόνη «ανειλημμένη» υποχρέωση που έχουν είναι η υποχρέωση τους προς τους ψηφοφόρους τους που θα βρίσκονται στην πλατεία της Αγιάς με τα τρακτέρ τους παλεύοντας για την επιβίωση τους. Όποιος δεν είναι μαζί μας θα μας βρει απέναντι του! Και αυτό είναι ομόθυμη απόφαση της χθεσινής σύσκεψης!

Όλοι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλου, καστάνου, κερασιού, αμυγδάλων κλπ. στην περιοχή μας. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι για την Αγιά η στήριξη και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που ζητάμε είναι προϋπόθεση για να επιβιώσουμε και μαζί με μας να διατηρηθεί ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός του Δήμου Αγιάς. 

Στην καλύτερη περίπτωση για κάθε στρέμμα καλλιέργειας μήλου ο παραγωγός θα «μπει μέσα» 400-450€ εξαιτίας του δυσβάσταχτου και διπλάσιου κόστους παραγωγής σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, στις οποίες διαθέσαμε τα προϊόντα μας. Ανάλογη χασούρα υπάρχει στα κάστανα, τα κεράσια, τα αμύγδαλα, τα ροδάκινα, τα καρύδια που καλλιεργούνται στην περιοχή. 

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, πολύ περισσότερο που τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια κάθε χρόνο μειώνεται το εισόδημα μας και τα κέρδη που είχαμε. Δεν έχουμε το περιθώριο ούτε αποταμιεύσεις για να ζήσουμε τις οικογένειες μας, να αγοράσουμε μέσα και εφόδια και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια αν δεν υπάρξει η ανάλογη στήριξη. 

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την καθυστέρηση ανακοίνωσης του ποσού κάλυψης ανά στρέμμα στα μήλα και τα άλλα προϊόντα. Δεν θα ανεχθούμε ψίχουλα που δε θα καλύπτουν το ελάχιστο που είναι το κόστος παραγωγής. Δεν θα ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση να υπάρξουν ποικιλίες μήλων που θα αποζημιωθούν λιγότερο ή καθόλου. 

Τονίζουμε ότι οι δικαιολογίες του Υπουργού για τους λόγους για τους οποίους κόβεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα δε μας καλύπτουν. Ανέφερε ότι η Ε.Ε δεν στηρίζει προϊόντα τα οποία κάνουν εξαγωγές, όμως οι εξαγωγές στα μήλα με τα στοιχεία που ανέφερε είναι οι ίδιες με πέρυσι, περίπου 70.000 τόνοι. Πώς λοιπόν πέρυσι η ίδια κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ισχύει η συνδεδεμένη ως το 2027 και φέτος με τις ίδιες εξαγωγές τις κόβει; Γιατί διαχωρίζουν τους αγρότες, καθώς ορισμένες περιοχές με μήλα θα έχουν συνδεδεμένη;

Τα αιτήματα μας είναι γνωστά και δίκαια. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την διεκδίκηση τους και θα αγωνιστούμε ως την τελική νίκη!

 • Άμεσα ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα και τα άλλα προϊόντα! 
 • Άμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουμε δώσει αλλά και το Υπουργείο έχει στην διάθεση του. 
 • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές που και φέτος δίνουν, ενώ για τους αγρότες ισχύουν άλλες δημοσιονομικές συνθήκες. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του πρόστιμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 λεπτά/Kwh.
 • Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ. 
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειες μας και να συνεχίζουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. 
 • Να συνεχιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση ως το 2027. 
 • Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα στα οποία θα δοθεί κάλυψη χαμένου εισοδήματος. 

Συνάδελφοι αγρότες της Αγιάς

Με τους ιδιαίτερα μαζικούς και μαχητικούς αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα αναδείξαμε σε όλη την χώρα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα μήλα και τα άλλα προϊόντα. Με την πίεση των κινητοποιήσεων μας αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε αυτή την κάλυψη στο ύψος των αναγκών μας και αυτό θα γίνει με την συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο την Τρίτη 3 Ιανουαρίου στις 11 πμ στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς. 

Να μην λείψει κανείς!
Την Τρίτη στην Αγιά θα «μιλήσουν» τα τρακτέρ! 

ΕΟΑΣΝΛ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΑΓΙΑΣ 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής καλεί η Επιτροπή Μπλόκων
Να προσέλθουν μαζικά στην πλατεία Βάθη, το μεσημέρι της 18ης Μαρτίου, ζητάει από αγρότες, κτηνοτρόφους, αλλά και απλούς πολίτες, η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων, με αφορμή το παναγροτικό συλλαλητήριο.
Σε δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής καλεί η Επιτροπή Μπλόκων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτική «κατάληψη» στο κέντρο της Αθήνας
Περίπου 2.000 αγρότες από όλη την Κρήτη επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά για να συμμετάσχουν στο σημερινό παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των...
Αγροτική «κατάληψη» στο κέντρο της Αθήνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
«Μπλόκο» στην καθυστέρηση των πληρωμών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από τους εμπόρους βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προωθώντας ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε...
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενστάσεις παραγωγών για το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά
Ενώ οι καταναλωτές θεωρούν ότι αποτελεί μοχλό πίεσης κατά της αισχροκέρδειας, οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι αντιτείνουν ότι με την κίνηση τιμωρείται η εγχώρια κτηνοτροφία.
Ενστάσεις παραγωγών για το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρηματιστήριο του γάλακτος
Μπορεί το γάλα που φτάνει στα ράφια των σουπερμάρκετ να είναι όλο και πιο ακριβό, όμως οι προσφερόμενες τιμές στους παραγωγούς μειώνονται σε μια προσπάθεια της γαλακτοβιομηχανίας να συγκρατήσει τα αυξημένα...
Το χρηματιστήριο του γάλακτος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Γ. Γεωργαντά
Έτοιμοι να στήσουν μπλόκα σε όλη την Ελλάδα είναι οι αγρότες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Κώστα Τζέλλα. Όπως τόνισε, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα...
Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Γ. Γεωργαντά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας