Στο 2,8% φρέναρε ο ρυθμός ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2022 από 7,1% που είχε πιάσει στο δεύτερο, με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα να κόβουν τη φόρα και να λειτουργούν επιβραδυντικά για το ΑΕΠ.
Ετσι όλο το βάρος πέφτει στο τελευταίο τρίμηνο, που θεωρείται βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας για το σύνολο του έτους, αλλά και για νέες παροχές με βάση την ταμειακή ευελιξία που θα δημιουργήσουν η μεγαλύτερη ανάκαμψη και τα κονδύλια που θα περισσέψουν από το ενεργειακό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ (λόγω συγκράτησης των τιμών, εκτιμάται ότι θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την επιβολή φορολογικού συντελεστή 90% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο). Καθοριστικός παράγοντας για τη δημοσιονομική ευλυγισία θα είναι η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά, που παραδοσιακά κατέχει σημαντικό μερίδιο στον συνολικό ετήσιο τζίρο του λιανεμπορίου, καθώς ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.
Από τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυτό που προκύπτει είναι ότι παρά την ώθηση από τις τουριστικές εισπράξεις, που κορυφώνονται το συγκεκριμένο διάστημα, το ΑΕΠ σε απόλυτα μεγέθη έμεινε στα 50,409 δισ. ευρώ, με την αξία να είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τα 51,479 δισ. ευρώ που παρήγαγε η ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο. Επειδή όμως η σύγκριση γίνεται με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 4,1 δισ. ευρώ.
Ετσι ο ρυθμός ανόδου κατά 2,8% οφείλεται στο + 3,6% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης και στην αύξηση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά 7,7%. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μεν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021, αλλά δεν έκαναν τη διαφορά στο ΑΕΠ, καθώς η αξία τους υπολειπόταν των εισαγωγών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3%. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.
Επίσης, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022:
● Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,1% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 0,6%).
● Οι ιδιωτικές επενδύσεις έμειναν στάσιμες (αύξηση… 0,1%) χτυπώντας καμπανάκι για το αφήγημα που έχει στηθεί.
● Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,3%.
● Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο (μείωση 0,3%).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν την ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι αν και είναι νωρίς για ασφαλείς και ακριβείς εκτιμήσεις για την έκταση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος, καθώς υπάρχουν τα ρίσκα και οι αβεβαιότητες με την ενεργειακή κρίση, ωστόσο εκτιμούν ότι η ταχύτητα ανόδου δεν θα είναι κατώτερη από τη νέα επικαιροποιημένη πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,6% το 2022. Αλλωστε με βάση τις επιδόσεις, ο μέσος όρος στο 9μηνο κυμαίνεται πάνω από το 5,9% (7,9% στο πρώτο, 7,1% στο δεύτερο).
Οι τελικές αποφάσεις για το αν και πόσο θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις αναμένεται να ληφθούν με την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2023 , έτος κατά το οποίο ο πήχης για την ανάκαμψη έχει τοποθετηθεί χαμηλά, μόλις στο 1,8%.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας