• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.2°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.1°C / -0.1°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 8.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.3°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 3.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρέμβαση στην αγορά πετρελαιοειδών

 • A-
 • A+
Στο «μικροσκόπιο» της ανεξάρτητης αρχής, το φαινόμενο «ρουκέτες και φτερό» στα τρία στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διανομής της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο των πετρελαιοειδών εκκινεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εστιάζοντας στα τρία στάδια παραγωγής και διανομής (διύλιση, εμπορία, λιανική) της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Στο «μικροσκόπιο» της ανεξάρτητης αρχής βρίσκεται το φαινόμενο της «ρουκέτας και του φτερού» (Rockets and Feathers), η ασυμμετρία στις διακυμάνσεις των τιμών, που μπορεί να υποκρύπτει πρακτικές καρτέλ. Για παράδειγμα, όταν ακριβαίνουν οι διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών, εκτοξεύεται η λιανική τιμή (ρουκέτα), αντίθετα όταν το πετρέλαιο φθηναίνει, η μείωση στην αντλία αργεί να φανεί (φτερό). Η κανονιστική παρέμβαση βασίζεται στα πορίσματα της έρευνας χαρτογράφησης του κλάδου, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, διαπιστώνοντας την ύπαρξη «ασύμμετρης μετακύλισης τιμών» και στα τρία στάδια της αλυσίδας.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές των υγρών καυσίμων προ φόρων, σημειώνει η Επιτροπή, ενώ το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκε το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων διύλισης και χονδρικής.

Οσον αφορά τον ανταγωνισμό, η Επιτροπή διαπιστώνει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά διύλισης (μονοπωλείται από δύο εταιρείες, ΕΛΠΕ - νυν HelleniQ Energy και Motor Oil) και μέτριο προς χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης στη χονδρική. Στη λιανική λειτουργούν 5.000 πρατήρια, όμως ο βαθμός συγκέντρωσης οφείλει να εξεταστεί ανά περιοχή, αφού ο ανταγωνισμός είναι τοπικός.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές διαφέρουν στα στάδια της αλυσίδας. Τα πρατήρια εξαρτώνται από τις τιμές των διυλιστηρίων, τους φόρους και τη συναλλαγματική ισοτιμία, ενώ τα διυλιστήρια με τη σειρά τους εξαρτώνται από τις διεθνείς τιμές Platts (χρηματιστηριακό παράγωγο που αφορά τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου). Αντίστοιχα, οι εταιρείες διαμορφώνουν τα τιμολόγιά τους με βάση «το σταθερό αντάλλαγμα για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, την προσαύξηση και η εκπτωτική τους πολιτική». Αυτό που δεν λέει ρητά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά έχουν επισημάνει παράγοντες της αγοράς είναι ότι το περιθώριο κέρδους, λογιστικό και πραγματικό, μπορεί ενδεχομένως να «μαγειρευτεί» ανάλογα με το ύψος και το κόστος των αποθεμάτων στις δεξαμενές των διυλιστηρίων.

Εφόσον διαπιστωθεί η μη ύπαρξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, εντός 90 ημερών η Ε.Α. θα γνωστοποιήσει τις απόψεις της μέσω δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 μέρες. Ακολουθούν προτάσεις για διορθωτικά μέτρα, νέος γύρος διαβούλευσης και, τέλος, εκτελεστά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν γνωμοδότηση για κατάργηση ή τροποποίηση νομοθετικών διατάξεων. Η παρέμβαση της Ε.Α. έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς τα διυλιστήρια αρνούνται να φορολογηθούν 33% για τα υπερκέρδη τους, όπως προτείνει η Κομισιόν.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της HelleniQ Energy, Ανδρέα Σιάμισιη, ότι «το προτεινόμενο σχέδιο δεν έχει νομική και ηθική υπόσταση, αντίθετα τιμωρεί τα ελληνικά διυλιστήρια». Παράλληλα, η απόφαση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο εντείνει τις τάσεις αποσταθεροποίησης στην αγορά και τον φόβο ότι ο καταναλωτής θα είναι πάλι εκείνος που θα πληρώσει το «μάρμαρο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ακρίβεια συνεχίζεται και το 2023
Με «καπέλο» στο πετρέλαιο θέρμανσης κάνει ποδαρικό το 2023, καθώς ψαλιδίζεται η κρατική επιδότηση στα διυλιστήρια, από τα 20 στα 12 λεπτά το λίτρο (συν ΦΠΑ) και οι λιανικές τιμές εκτοξεύονται πάνω από 1,22...
Η ακρίβεια συνεχίζεται και το 2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προστασία του ανταγωνισμού ή ημερήσιο πρόστιμο 10.000 ευρώ στο πρακτορείο «Αργος»
Την επιβολή αναγκαίων μέτρων για τη διαμόρφωση συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στη διανομή Τύπου αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με ποινή προστίμου 10.000 ευρώ ημερησίως για κάθε μέρα που οι...
Προστασία του ανταγωνισμού ή ημερήσιο πρόστιμο 10.000 ευρώ στο πρακτορείο «Αργος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόστιμα σε ακτοπλοϊκές και εισαγωγείς μηχανημάτων
Βρέχει πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού: 1,37 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες εργαλείων, 135.000 ευρώ σε ακτοπλοϊκές, για καρτέλ στην πορθμειακή γραμμή  Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη
Πρόστιμα σε ακτοπλοϊκές και εισαγωγείς μηχανημάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρενάρει τη συμφωνία efood με την e-table
Διορθωτικά μέτρα ζητά η Επιτροπή Ανταγωνισμού ● Θεωρεί ότι θα μειώσει την ικανότητα ή τα κίνητρα των ανταγωνιστών της στην αγορά υπηρεσιών διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια να ασκήσουν αποτελεσματικό...
Φρενάρει τη συμφωνία efood με την e-table
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεράνω ελέγχου τα ψηφιακά «οικοσυστήματα»
Ψαλιδισμένο κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Αφαιρέθηκε το άρθρο 4, που έδινε δυνατότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει σε ψηφιακές πλατφόρμες και τηλεπικοινωνίες.
Υπεράνω ελέγχου τα ψηφιακά «οικοσυστήματα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας