• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 4.9°C
  4 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 1.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 2.1°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 9.9°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.1°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.3°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.9°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  2 BF
  78%

Παράταση ενός μήνα για τις μηνιαίες συμβάσεις στη ΛΑΡΚΟ φέρνει τροπολογία στη Βουλή

 • A-
 • A+

Τη δυνατότητα του Ειδικού Διαχειριστή στη ΛΑΡΚΟ να συνάπτει μηνιαίες-διμηνιαίες συμβάσεις με τους εργαζόμενος για έναν επιπλέον μήνα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που αφορά φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 - Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία - Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις - Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων - Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις». 

Είχει προηγηθεί η ρύθμιση παράτασης της θητείας του Ειδικού Διαχειριστή για 4 μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς είχε λήξει από αρχές Οκτωβρίου. Με την τροπολογία του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει της μηνιαίες-διμηνιαίες συμβάσεις των 1060 εργαζόμενων για τουλάχιστον ένα επιπλέον μήνα, ενώ η δαπάνη θα καλύπτεται από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία στην παράγραφο 4: 

Τροποποιούνται/συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τη «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.), η οποία ευρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 4664/2020. Εν προκειμένω:

α. Παρατείνεται η δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας και προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και έξι (6) μήνες, αντί έως και πέντε (5) που ισχύει σήμερα. Ορίζεται ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα απασχόλησης δεν δύναται να θεμελιώσει την τροποποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

β. Παρατείνεται μέχρι το οριζόμενο χρονικό διάστημα (ισχύει έως 31.12.2022) η κάλυψη των δαπανών από το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.) που αφορούν 1) σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης των αποζημιώσεων καταγγελίας των συμβάσεων, Η) στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας για την υπό ειδική εκκαθάριση ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.

Επίσης, εντάσσεται στην κατηγορία των καλυπτόμενων από το Ε.Δ. δαπανών για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα και η περίπτωση των αποζημιώσεων για ψυχική οδύνη συγγενών των θανόντων σε εργατικά δυστυχήματα κατά τα έτη 2015 έως 2020, για το οριζόμενο ύψος, δυνάμει δικαστικής απόφασης ή συμβιβασμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ουσιαστικά βρίσκονται στο αέρα, καθώς όσον αφορά το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AD Holdings, που έκανε τη μοναδική προσφορά για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα. Ωστόσο, όσον αφορά τον διαγωνισμό για τα μεταλλεία, δεν έχει ανακηρύξει προτιμητέο, γιατί περιμένει να αξιολογηθεί επιστολή - ένσταση της ΓΕΚ, η οποία συσιαστικά ζητά να κηρυχθεί έκπτωτη η άλλη εταιρεία που έχει κάνει προσφορά, η ιρλανδική CMI. 

Συνεπώς, η παράταση της δυνατότητας του διαχειριστεί να συνάπτει συμβάσεις με τους εργαζόμενους ήταν αναγκαία έως ότου υπάρξει λύση όσον αφορά τα μεταλλεία.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύριο η έγκριση του προγράμματος κινητοποιήσεων στη ΛΑΡΚΟ
«Με τα σημερινά δεδομένα, αν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, 1η Φλεβάρη όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πηγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας για να πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας...
Αύριο η έγκριση του προγράμματος κινητοποιήσεων στη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα επιχορήγηση 6,4 εκατ. ευρώ για μισθούς στη ΛΑΡΚΟ
Ούτε χθες βγήκε λευκός καπνός από τα κεντρικά γραφεία της ΛΑΡΚΟ και της Ειδικής Διαχείρισης για την πολυαναμενόμενη ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή στον δεύτερο διαγωνισμό πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της,...
Νέα επιχορήγηση 6,4 εκατ. ευρώ για μισθούς στη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κοιμώμενος πλούτος της ΛΑΡΚΟ
Πάνω από 700 εκατ. ευρώ η αξία της σκόνης μεταλλεύματος που διαθέτει η εταιρεία, της οποίας οι εργαζόμενοι ζητούν τη συντηρητική κατάσχεση έναντι παλαιότερων οφειλών.
Ο κοιμώμενος πλούτος της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετράμηνη παράταση για τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ
Κατατέθηκε και ψηφίστηκε με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο η τροπολογία που παρατείνει κατά τέσσερις μήνες τη θητεία του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαγωνιστική...
Τετράμηνη παράταση για τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
Ενώ συνεχίζεται η έμμισθη ομηρία των 1.060 εργαζομένων, η Ειδική Διαχείριση αντιμετωπίζει πιέσεις και νομικά διλήμματα για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία.
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στον αέρα» η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ζητούν απαντήσεις σε προβληματισμούς που αφορούν την τύχη τους και της ίδιας της ΛΑΡΚΟ, επισημαίνοντας τα κακώς κείμενα από κυβερνήσεις και ιδιοκτησίες εδώ και 60 χρόνια.
«Στον αέρα» η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας