• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.2°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.9°C / 3.5°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.8°C / 0.7°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 2.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.5°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  5 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.2°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 3.6°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.3°C / 1.4°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  1 BF
  64%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φορολογική δικαιοσύνη» ζητούν οι πλοιοκτήτες των ρυμουλκών

 • A-
 • A+
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει δύο κατηγορίες πλοιοκτητών -τους ευνοούμενους και εκείνους της β' κατηγορίας», τονίζουν και ζητούν να ισχύσει και γι’ αυτούς η φορολογία του 5%, όπως και για τους πλοιοκτήτες της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν οι πλοιοκτήτες Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών Πλοίων Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, με αφορμή την απόφασή της να μειώσει από το 10% στο 5% τη φορολογία στα μερίσματα που εισάγουν στην Ελλάδα οι πλοιοκτήτες της ποντοπόρου ναυτιλίας, ενώ για τους ίδιους απαιτεί να πληρώσουν και τέλος ανάλογο με την ιπποδύναμη και φόρο επί των μερισμάτων με ποσοστό που μάλιστα δεν προσδιορίζει σαφώς. Ζητούν να υπάρξει «φορολογική δικαιοσύνη» και η φορολογία να «κλειδώσει» στο ποσοστό του 5% με αναφορά στις γενικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα.

«Η κυβέρνηση κατέστησε σαφή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την πρόθεσή της να δημιουργήσει δυο κατηγορίες πλοιοκτητών: τους ευνοούμενους και εκείνους της β΄ κατηγορίας» αναφέρουν και εξηγούν ότι η κυβέρνηση, ενώ αποφάσισε για τους πλοιοκτήτες της ποντοπόρου ναυτιλίας η φορολογία να είναι σαφώς προσδιορισμένη στο 5% του όποιου ποσού αποφασίσουν να εισαγάγουν στην Ελλάδα, αντίθετα, για τους μικρούς πλοιοκτήτες, το αφήνει ανοιχτό να πάει κατά τις γενικές διατάξεις όπως αυτές θα ισχύουν στο μέλλον.

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταργεί την ισχύουσα νομοθεσία η οποία, όπως σημειώνουν, ορθώς και δικαίως, έκρινε ότι οι διάφορες κατηγορίες πλοίων και οι ιδιοκτήτες τους έπρεπε να τυγχάνουν της ίδιας φορολογικής αντιμετώπισης και της ίδιας μεταχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμβολή όλων των κατηγοριών πλοίων στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και στη διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής ναυτοσύνης είναι ίδια, η δε διαφοροποίηση του φόρου να προέρχεται από το μέγεθος των πλοίων που κάθε ιδιοκτήτης διαθέτει και αξιοποιεί. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τη συνεισφορά των ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμένων και δεν αντιλαμβάνεται ότι τα ελληνικά λιμάνια θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα γειτονικών χωρών και ειδικότερα της Τουρκίας, διακυβεύοντας ταυτόχρονα την ασφαλή ναυσιπλοΐα στις θάλασσες και τα λιμάνια μας. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί πως η συγκεκριμένη άδικη φορολογική μεταχείριση θα οδηγήσει στη μετακύλιση του κόστους στα εξυπηρετούμενα πλοία και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζεται με τις θαλάσσιες μεταφορές.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υπέγραψε με την εφοπλιστική κοινότητα το νέο συνυποσχετικό εθελοντικής συνεισφοράς, το οποίο βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό εκτός από τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων προβλέπεται η καταβολή σε ετήσια βάση 60 εκατ. ευρώ, από 40 εκατ. ευρώ που ίσχυε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτάσεις του ΕΒΕΠ για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις φορολογικές απαιτήσεις
Το ΕΒΕΠ επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας, τη στιγμή μάλιστα που επαναλειτουργούν σε ένα κλίμα αβεβαιότητας.
Προτάσεις του ΕΒΕΠ για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις φορολογικές απαιτήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκακιστικές κινήσεις για τον έλεγχο της MIG
Στο 36,22% ανέρχεται πλέον το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς στη ΜIG (Marfin Investment Group) μετά τη συμφωνία με τη βιομηχανία πλαστικών ΡΟΛΟΠΑΚ για την απόκτηση του 5% που κατείχε. Με βάση τον νόμο η...
Σκακιστικές κινήσεις για τον έλεγχο της MIG
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
48ωρη «άγκυρα» σε όλα τα πλοία
Δεμένα θα παραμείνουν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, μετά τη 48ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξε σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
48ωρη «άγκυρα» σε όλα τα πλοία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορο-έλεγχοι με... τεχνητή νοημοσύνη
«Λίστα» με φορολογούμενους «υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή», με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης, point system και αυτοματοποιημένου μοντέλου μοριοδότησης, συντάσσει ο ελεγκτικός μηχανισμός.
Φορο-έλεγχοι με... τεχνητή νοημοσύνη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις τα πληρώματα των ρυμουλκών
Δύο 48ωρες απεργίες με έναρξη από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 10/2/2023 εξήγγειλε η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) μετά τα νέα προβλήματα που προέκυψαν με την εργοδοσία για...
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις τα πληρώματα των ρυμουλκών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις για ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά
Με σημείο αιχμής την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και τα νέα προβλήματα που προέκυψαν ανάμεσα στους εργαζόμενους και στην εργοδοσία, η ΠΕΠΡΝ εξήγγειλε δυο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με έναρξη...
Απεργιακές κινητοποιήσεις για ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας