• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.0°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 7.7°C
  4 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 4.9°C
  0 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 16.0°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.4°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  1 BF
  95%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 6.6°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  0 BF
  99%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά

 • A-
 • A+
Ο υπολογισμός των συντάξεων με την πολυδιαφημιζόμενη από τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, μέθοδο fast track κρύβει πολλές παγίδες και για συνταξιούχους και για τους υπαλλήλους ● Ο ΕΦΚΑ επιμένει και στη φορολογική παρακράτηση, που ξεπερνά το 40% ● Κάνει ακόμη και κρατήσεις πλασματικού χρόνου χωρίς ο ασφαλισμένος να έχει προβεί σε σχετική εξαγορά.

Aυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες των συνταξιούχων οι οποίοι ενώ περιμένουν χρόνια για την εκκαθάριση της σύνταξής τους, τρομάζουν όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα που συνοδεύει την οριστική απόφαση λαμβάνουν μηδέν αναδρομικά, ενώ ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να ποιείται την νήσσαν.

Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» ύστερα και από τις πληροφορίες που έφεραν το υπουργείο Οικονομικών να είναι ενοχλημένο από την αυθαίρετη παρακράτηση φόρου, που υπερβαίνει ακόμη κι αυτόν τον νόμιμο συντελεστή 20% για τα αναδρομικά. Φόρος ο οποίος, στη συνέχεια, λαμβάνεται υπόψη στη νέα εκκαθάριση με τις τροποποιητικές δηλώσεις που οφείλουν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι δηλώνοντας το συνολικό ποσό των αναδρομικών που έλαβαν... αν έλαβαν.

Απαντώντας ατύπως στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 19/11/22 όπου αναφερόταν ως ενδεικτικό παράδειγμα περίπτωση συνταξιούχου του Δημοσίου στον οποίο είχε γίνει παρακράτηση φόρου περίπου 50% και τα αναδρομικά ήταν μόλις 0,30 λεπτά, ο ΕΦΚΑ (αφού ενημερώθηκε για τα στοιχεία του συνταξιούχου) ναι μεν διόρθωσε το πληρωτέο ποσό από 0,30 λεπτά σε 1.342,99 (χωρίς να γνωρίζουμε εάν έχει ενημερωθεί γι' αυτήν τη διόρθωση ο συγκεκριμένος συνταξιούχος), επέμεινε όμως στη φορολογική παρακράτηση επί των αναδρομικών, που ξεπερνά το 40%.

Είναι προφανές ότι ο υπολογισμός των συντάξεων με την πολυδιαφημιζόμενη από τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, μέθοδο fast track κρύβει πολλές παγίδες και για συνταξιούχους και για τους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι θα κληθούν αργότερα να προβούν σε διορθώσεις.

Ιδού ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνταξιούχου, η οποία εργαζόταν 36 χρόνια ως νοσηλεύτρια και της έγιναν κρατήσεις πλασματικού χρόνου χωρίς να έχει προβεί σε σχετική εξαγορά.

«Eκδόθηκε η κύρια σύνταξή μου, το ποσό της οποίας ήταν πιο χαμηλό από την προσωρινή που λάμβανα, χωρίς επίσης να μου δώσουν καθόλου αναδρομικά και με λάθος υπολογισμό του καθαρού ποσού της σύνταξης. Επίσης μου παρακρατήθηκε εξαγορά πλασματικού χρόνου παιδιών, χωρίς όμως να πρέπει γιατί ήδη είχα συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια. Αν χρειαζόταν κάποιος χρόνος εξαγοράς, θα έπρεπε πρώτα να ερωτηθώ. Μετά από επικοινωνία μου με τον e-ΕΦΚΑ, μου ανέφεραν ότι δεν υπάρχει υπάλληλος που να έχει αναλάβει τον φάκελό μου, καθώς επίσης και ότι οι συντάξεις βγαίνουν ηλεκτρονικά, και αν έχω κάποια ένσταση να στείλω ταχυδρομικώς σχετικό έγγραφο που να αναφέρω το πρόβλημά μου».

Ενίοτε οι συνταξιούχοι απευθύνονται στο ίδιο το υπουργείο αμφισβητώντας τις διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη για την εκκαθάριση όλων των συντάξεων του '20.

«Πήρα το θάρρος να σας ενοχλήσω και να σας ενημερώσω ότι συνάδελφοί μου που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έναν χρόνο μετά από εμένα έχουν ήδη λάβει τη σύνταξή τους, ενώ εγώ όχι. Δυστυχώς ούτε και τον Νοέμβριο 2022 θα λάβω τη σύνταξή μου, μετά από επικοινωνία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η δικαιολογία που ακούω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι υπεύθυνο για το ποιος θα λάβει σύνταξη είναι το πρόγραμμα του κομπιούτερ. Συνολικά περιμένω 2 χρόνια και 2 μήνες...».

«Πλανήθηκα πλάνην οικτράν!»

Ετερος συνταξιούχος δηλώνει την έκπληξή του για την έγκριση της εθνικής σύνταξης μέσα σε 20 ημέρες. Αλλά όπως λέει ο ίδιος, «πλανήθηκε πλάνην οικτράν» ως προς τις διαβεβαιώσεις της εκκαθάρισης της σύνταξής του.

«Αναγκάζομαι να επικοινωνήσω μαζί σας γιατί έχω υποβάλει από τα τέλη Μαρτίου 2022 αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ Ελευσίνας και μέχρι σήμερα εισπράττω μόνο τμήμα της εθνικής σύνταξης των 360,94 ευρώ, η οποία και μου αποδόθηκε στον εκπληκτικό χρόνο των 20 ημερών μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών μου.

»Επισημαίνω ότι τα ένσημά μου είναι όλα καταμετρημένα με σχετική απόφαση του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης και ο φορέας που ήμουνα πάντα ασφαλισμένος ήταν μόνο το ΙΚΑ-ΕΦΚΑ. Από τις φτωχές μου γνώσεις σε θέματα υπολογιστών είμαι βέβαιος ότι θα αρκούσε ένα πάτημα του πλήκτρου enter για να εκδοθεί άμεσα η σύνταξή μου.

»Εχοντας πιστέψει τις εξαγγελίες σας για fast track έκδοση συντάξεων εντός διμήνου όπως επίσης και τις τελευταίες εξαγγελίες τις δικές σας και του κ. πρωθυπουργού ότι το 85% των αιτήσεων του 2022 έχει ικανοποιηθεί, επικοινώνησα με τον ΕΦΚΑ Ελευσίνας και μου είπαν ότι οι αιτήσεις του 2022 δεν έχουν ξεκινήσει να εξετάζονται ακόμη και τολμώ να σας πω ότι συνειδητοποίησα ότι πλανήθηκα πλάνην οικτράν!».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ληστεία στα αναδρομικά
Βαρύτατη φορολογία έως 55% στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ύστερα από πολύχρονη αναμονή για την οριστικοποίηση του ποσού της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ.
Νέα ληστεία στα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
Με τον πληθωρισμό στο 8,8% η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση γύρω στο 7% για τους συνταξιούχους λίγο πριν από τις εκλογές ● Την επόμενη εβδομάδα οι οριστικές αποφάσεις.
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραδοχή για νέα... αναδρομικά
Διορθώσεις στον επανυπολογισμό συντάξεων για τα χαμένα βαρέα ένσημα φέρνει η μηνυτήρια αναφορά του συνταξιοδοτικού φορέα ΕΝΔΙΣΥ ● Αναγνωρίζει επίσημα τα λάθη ο ΕΦΚΑ.
Παραδοχή για νέα... αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ
Παρά το ρεκόρ νέων συντάξεων που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2021 έχουν ξεπεράσει τις 169.000 και θα αυξηθούν μέχρι τέλος του έτους, που είναι το τελευταίο έτος ισχύος των...
Ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας