• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.1°C / 6.3°C
  4 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 6.3°C
  5 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.7°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  5 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 4.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.6°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 8.8°C
  6 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.4°C
  7 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.7°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 6.0°C
  5 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 5.0°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  2 BF
  41%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε «ακραίες συνθήκες» η λιανική αγορά

 • A-
 • A+
Η στροφή στην κατ’ οίκον κατανάλωση, η άνοδος τουρισμού και airbnb, η τηλεργασία, η μείωση των μετακινήσεων λόγω καυσίμων και το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων αλλάζουν τις ισορροπίες, ευνοώντας τους μεγάλους παίκτες.

Αποκλειστικά στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε χθες το 13ο συνέδριο του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με γενικό τίτλο «The Agile Retail Era: Doing business in extreme environment». Ο όρος «agile», που επιστρατεύεται ως αντίδοτο στις «ακραίες συνθήκες» της αγοράς (πληθωρισμός, ενεργειακή και κλιματική κρίση, συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία), προέρχεται από τον τομέα της διαχείρισης εργασίας, κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας πληροφοριών. Θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ευέλικτο εμπόριο», αν και διαφέρει από την έννοια των ελαστικών σχέσεων εργασίας και αναφέρεται κυρίως στην ευστροφία ενός συστήματος οργάνωσης ομάδας, που φέρει εις πέρας σύνθετα καθήκοντα υπό πίεση, παρακάμπτοντας παραδοσιακές ιεραρχίες και ρόλους.

Στα θεματικά πάνελ του συνεδρίου μίλησαν άνθρωποι με γνώση της αγοράς των σουπερμάρκετ, των προμηθευτών και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι τοποθετήσεις τους απευθύνονταν μεν στους επαγγελματίες του κλάδου, έχουν ωστόσο ενδιαφέρον για το ευρύτερο κοινό, καθώς χαρτογραφούν τις τάσεις μιας αγοράς που έχει ετήσιο τζίρο σχεδόν 10 δισ. ευρώ και απασχολεί άμεσα περίπου 220.000 εργαζομένους πανελλαδικά.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκου Βέττα, για το πόσο ευάλωτα είναι τα ελληνικά νοικοκυριά σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όταν ένα στα πέντε δεν μπορεί να έχει επαρκή θέρμανση τον χειμώνα (ποσοστό που στα χρόνια των μνημονίων έφτανε το 1 στα 3). Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τάση μετριασμού στις τιμές στο ράφι, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται πιο έντονα από ό,τι οι τιμές παραγωγού.

Διαφωτιστική για το τι μας περιμένει στο άμεσο μέλλον ήταν η ανάλυση του οικονομολόγου Στέφανου Κομνηνού, της εταιρείας συμβούλων Netrino, για το νέο μοντέλο ανακύκλωσης συσκευασιών με βάση το «εγγυοδοτικό μοντέλο», που οφείλει να έχει εφαρμοστεί στα μέσα του 2023. Κάθε καταναλωτής θα πρέπει να πληρώνει «εγγυοδοτικό αντίτιμο» 10-15 λεπτά, για κάθε συσκευασία ποτού από γυαλί, πλαστικό ή αλουμίνιο, το οποίο θα του επιστρέφεται με τη μορφή «κουπονιού» όταν παραδίδει άδεια τη συσκευασία σε μηχάνημα ανάστροφης πώλησης (Reverse Vending Machine).

Ο κ. Κομνηνός περιέγραψε ένα φιλόδοξο σχέδιο, για το οποίο απαιτούνται πάνω από 10.000 RVM’s σε όλη την επικράτεια και ένα σύνθετο δίκτυο συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης, το οποίο αν δεν λειτουργήσει σωστά έχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε άλλο ένα «περιβαλλοντικό χαράτσι» στη συνείδηση του καταναλωτή, επιβαρύνοντας κι άλλο τις ήδη υψηλές τιμές λιανικής.

Για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας σε μια εποχή «μόνιμης κρίσης» μίλησε η διευθύντρια πωλήσεων της ΙRI Hellas Δήμητρα Κατσίπη, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός έφερε μεν αύξηση του τζίρου με μείωση των τεμαχιακών πωλήσεων, αλλά κυρίως αναδιαμόρφωσε το τοπίο του oργανωμένου λιανεμπορίου και των logistics, με κρίσιμους παράγοντες τη γεωγραφία και την εποχικότητα. Η στροφή στην κατ’ οίκον κατανάλωση, η άνοδος του τουρισμού και του airbnb, η τηλεργασία και η μείωση των μετακινήσεων λόγω αύξησης του κόστους καυσίμων, ακόμα και το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων, αλλάζουν τις ισορροπίες, ευνοώντας τους μεγάλους παίκτες αλλά και την άνοδο των μικρών «convenience stores» της γειτονιάς, που δεν θα ανήκουν πλέον στον μικρομεσαίο κυρ Στέφανο, αλλά σε αλυσίδες-franchise.

Black Friday

Συγκρατημένα θετικός ήταν ο απολογισμός της «Μαύρης Παρασκευής», σύμφωνα με έρευνα γνώμης του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σε δείγμα 254 επιχειρήσεων του κλάδου. Οι μικρομεσαίοι έμποροι σύρονται να συμμετέχουν στο εκπτωτικό χάπενινγκ που εγκαινίασαν οι αλυσίδες, καθώς η συμμετοχή ανέβηκε στο 61%, από 56% πέρυσι. Σχεδόν οι μισοί (49%) μετέτρεψαν την Βlack Friday σε Black Week, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δήλωσε «μέτρια ικανοποιημένο» από τις πωλήσεις.

Το κόστος των ανατιμήσεων στην ενέργεια έχει επηρεάσει τις 8 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ περίπου οι μισές καταγράφουν αύξηση στο λειτουργικό κόστος ώς 20% - επιβάρυνση που θεωρείται μικρότερη από άλλους κλάδους αλλά, όπως σημειώνεται, «μέσω τέτοιας έντονης αβεβαιότητας και ρευστότητας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ότι αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, παρά την κρατική υποστήριξη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εκπτώσεις και... ο καλός μας ο καιρός
Ο σκοπός των εποχικών εκπτώσεων είναι παραδοσιακά να μπορέσουν οι έμποροι να «ξεστοκάρουν» το υπάρχον απόθεμα. Σε αυτή την κούρσα με τον χρόνο, η καλοκαιρία δεν είναι σύμμαχος.
Οι εκπτώσεις και... ο καλός μας ο καιρός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγιος Βασίλης... πάει κι έρχεται
Μουδιασμένη ήταν η κίνηση στα καταστήματα παιχνιδιών τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του «καλαθιού του Αϊ-Βασίλη», με τους εκπροσώπους της αγοράς να περιμένουν τις επόμενες ημέρες για να διαμορφώσουν σαφέστερη...
Αγιος Βασίλης... πάει κι έρχεται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρος Ιούλιος για τη μεταποίηση στην Ελλάδα
Υποχωρούν οι επιχειρηματικές προσδοκίες, πρωτίστως στις κατασκευές, δευτερευόντως στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, ενώ άνοδο παρουσίασε το λιανικό εμπόριο.
Μαύρος Ιούλιος για τη μεταποίηση στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος τζίρου στο λιανικό εμπόριο
Συνεχίζεται η αύξηση του κύκλου εργασιών στα καταστήματα και τον Ιούνιο, με πρωταθλητές τους κλάδους ρολογιών-κοσμημάτων και μηχανοκίνητων οχημάτων, αλλά και μεγάλους χαμένους τα βιβλιοπωλεία.
Ανοδος τζίρου στο λιανικό εμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγωγές για το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης
Tις πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσαν επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους προηγούμενους μήνες.
Αγωγές για το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμόγελα και ανησυχίες
Μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις για τον τζίρο των εκπτώσεων, καθώς 7 στους στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν λιγότερες ή τις ίδιες πωλήσεις με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Μπάχαλο με τον...
Χαμόγελα και ανησυχίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας