Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισόβια δESMά

Το χειρότερο, είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να ενστερνιστεί το τρίτο μνημόνιο. Με λίγα λόγια, «να αγαπήσουμε τις αλυσίδες μας»...

Ισόβια δESMά

  • A-
  • A+

Με βαριές αλυσίδες, μέχρι τις 20 Αυγούστου του 2018, δένει «χειροπόδαρα» την Ελλάδα το τρίτο μνημόνιο, που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ. Χωρίς καν να το καταλάβει, η Αθήνα προσέφυγε σε ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής με σκληρά μέτρα και προαπαιτούμενα, που θίγει όλα τα κοινωνικά στρώματα, ακόμη και κλάδους της οικονομίας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Και το οποίο είναι υποχρεωμένη να το ενστερνιστεί και η κυβέρνηση «να είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για τον σκοπό αυτό, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται».

«Μελανό σημείο» του νέου μνημονίου, που συντάχθηκε με το βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι με το αγγλικό, όπως τα δύο προηγούμενα, είναι η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας σε κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής, ενώ κόβεται κάθε δικαίωμα μονομερών πρωτοβουλιών. Η Ελλάδα «αφήνεται» στους πιστωτές, και ειδικότερα στα χέρια των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS) -τον τέταρτο τοποτηρητή των θεσμών.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά ουσιαστικά μέχρι την αποπληρωμή των δανείων σε 32,5 χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να νομοθετήσει οτιδήποτε, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του EMΣ. Μόνο τυχαία δεν είναι η «ρήτρα» που επέβαλαν στο μνημόνιο οι δανειστές, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ΕΜΣ να επεμβαίνει «ανά πάσα ώρα και στιγμή» στους νόμους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και να τους «διορθώνει» κατά το δοκούν...

Στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 2015-2018

ΤΑΙΠΕΔ Νο2

Από την άλλη, το νέο Ταμείο Δημόσιου Πλούτου, που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι τόσο «αθώο» και αναπτυξιακό όσο αρχικά επιχείρησε να το παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Ομοιάζει περισσότερο με ένα εργαλείο εγγυοδοσίας προς τους δανειστές, μέσω του οποίου υποθηκεύεται η κρατική περιουσία που -αναπόφευκτα, για να μπορέσουν να βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ- αυτή θα βγει σταδιακά στο σφυρί, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις δημόσιες επιχειρήσεις. Μπορεί η έδρα του Ταμείου να παρέμεινε επί ελληνικού εδάφους και μη «μετανάστευσε» για το Λουξεμβούργο, όπως μετ’ επιτάσεως ζητούσαν οι δανειστές, πλην όμως τα μάτια των θεσμών θα παραμείνουν «καρφωμένα» επάνω στο έργο και τη λειτουργία του.

Τα μέτρα του νέου μνημονίου, που θα έρθουν κατά κύματα, αρχής γενομένης από την ψήφισή του, ενώ ακολουθεί νέα δέσμη από τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι θα συνθλίψουν την αγορά, τους καταναλωτές, τους φορολογούμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις. Επί της ουσίας είναι ανεφάρμοστα, διότι συνιστούν ακόμη μία φοροκαταιγίδα, από τις πολλές που έχουν χτυπήσει τα τελευταία έξι μνημονιακά χρόνια τα χειμαζόμενα νοικοκυριά.

Παρά ταύτα, οι δανειστές επιμένουν σε νέες αυξήσεις φόρων, που θα επιβαρύνουν αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικροσυνταξιούχους, απλούς φορολογούμενους και πολίτες με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, το «φάντασμα» των απολύσεων στο Δημόσιο επανέρχεται με το μέτρο της κινητικότητας, που μπαίνει σε μόνιμη εφαρμογή, και ενώ τα περισσότερα κρατικά κτίρια έχουν «ερημώσει» από υπαλλήλους...

Αγνωστός «Χ»

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στον ιδιωτικό τομέα. Με την ανεργία να κινείται στο 26%, οι επιχειρήσεις στέλνουν «μήνυμα» στην κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν να απολύουν προσωπικό, από τη στιγμή που οι αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον τις επηρεάζουν αρνητικά, με το κράτος να στραγγίζει και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας.

Το τοπίο θα αλλάξει άρδην τους επόμενους μήνες ως προς τη διαχείριση της βόμβας των «κόκκινων» δανείων, από τη στιγμή που το μνημόνιο ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την «ενεργητική» διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες σε συνεργασία με διεθνείς εισπρακτικές εταιρείες.

Ενα από τα λίγα θετικά του μνημονίου είναι η νέα ένεση κεφαλαίων έως 25 δισ. προς τις τράπεζες, που θα σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την άρση των capital controls και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών, απομακρύνοντας τον κίνδυνο του «κουρέματος».

Βέβαια, είναι η τρίτη φορά που σώζονται οι τράπεζες, με το Δημόσιο να έχει χάσει ήδη τα 23 από τα 25 δισ. που δανείστηκε το 2013. Τον λογαριασμό της διάσωσης θα πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι. Τον Οκτώβριο έρχονται νέα μέτρα, που φτάνουν το 0,75% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2017 και νέο πακέτο ίσο με το 0,25% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018.

Μεγάλος άγνωστος «Χ» παραμένει αν η χώρα καταφέρει ποτέ να σηκώσει κεφάλι και να βρει βηματισμό προς την ανάπτυξη, από τη στιγμή που και και πάλι κάνει μεγάλα άλματα προς τα πίσω.

Η ύφεση για το 2015 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 3,2% μετά το νέο πακέτο λιτότητας, που εκτιμάται ότι θα «παγώσει» τη δραστηριότητα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος για τον φετινό προϋπολογισμό είναι να συρρικνώσει το πρωτογενές έλλειμμα από -1,5% στο - 0,25%.

Η ελληνική οικονομία θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες για την πρόοδο του μνημονίου από τους δανειστές και η διαδικασία θα είναι ασφυκτική. Παράλληλα θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν...

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι άλλο «αίμα» θέλει το ΔΝΤ
Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, εξαπέλυσε κεραυνό με τη δήλωσή της για νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση...
Κι άλλο «αίμα» θέλει το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κληρώνει» για τράπεζες, ΦΠΑ και ασφαλιστικό
Αύριο φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, που θα περάσουν από το μικροσκόπιο το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας...
«Κληρώνει» για τράπεζες, ΦΠΑ και ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέντε τελεσίγραφα από τους θεσμούς για τη δόση των 25 δισ.
«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τις αποφάσεις που θα πάρει η Αθήνα θα κριθεί αν μπορεί να τηρηθεί ο...
Πέντε τελεσίγραφα από τους θεσμούς για τη δόση των 25 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρογγυλεμένη» αναμένεται η 5η μεταμνημονιακή έκθεση
Την Τετάρτη θα δοθεί στη δημοσιότητα, με εύσημα για τις αντικειμενικές αξίες και αιχμές για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών και το νέο πτωχευτικό κώδικα, που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαΐου 2020.
«Στρογγυλεμένη» αναμένεται η 5η μεταμνημονιακή έκθεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεχωριστά τα ραντεβού των τραπεζιτών
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν, η κάθε μια ξεχωριστά, με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.
Ξεχωριστά τα ραντεβού των τραπεζιτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνεται το τυπικό τέλος στα capital controls τον Σεπτέμβριο
Επιβεβαιώνουν παράγοντες της κυβέρνησης το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ότι μέσα στον Σεπτέμβριο μπαίνει και τυπικό τέλος στα capital controls ενώ αναμένεται και το πράσινο φως των δανειστών για την πρόωρη...
Επιβεβαιώνεται το τυπικό τέλος στα capital controls τον Σεπτέμβριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας