Το οριστικό πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η θετική εισήγηση της Κομισιόν που, παρά τις ανησυχίες, καταγράφει επίτευξη των στόχων της Ελλάδας θα πείσει τους υπουργούς να πουν το τελικό «Ok» για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, 644 εκατ. ευρώ.
Επίσης οι υπουργοί θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν και για το «επιτοκιακό πέναλντι» του δανείου της Ελλάδας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που θα αποπληρωθεί το 2049. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αυτό το επιτοκιακό περιθώριο (2%) θα μηδενιστεί, αν δεν υπάρξει κάποια αντίρρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του αναμενόμενου επιτοκίου, πράγμα που συνεπάγεται εξοικονόμηση τόκων.
Τη Δευτέρα θα δημοσιευτεί και το τελευταίο ειδικό ανακοινωθέν για την Ελλάδα, κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο ευρωπαϊκής ενισχυμένης εποπτείας. «Θα συμπεριλαμβάνονται λόγια εκτίμησης και αναγνώρισης της προσπάθειας της Ελλάδας, μιας χώρας που δικαιούται σεβασμό», όπως είπε ο αξιωματούχος.
Η ατζέντα του Eurogroup θα περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και την ενεργειακή κρίση, αλλά και για τα σχέδια προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης. Επίσης, αναμένεται να εκλεγεί για δεύτερη φορά ο Πασκάλ Ντόνοχιου στην προεδρία του Eurogroup, παρότι δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Στην ευρωομάδα θα συμμετέχει ως μέλος και ο νέος Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας