• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.8°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 10.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.7°C / 9.3°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 13.2°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 4.9°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.0°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράθυρο για μη επιστροφή της επιστρεπτέας

 • A-
 • A+
Δεύτερη ευκαιρία για 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τους απαιτήθηκε ολική επιστροφή ● Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τα δικαιολογητικά που λείπουν και για όσους απέλυσαν προσωπικό ● Πρεμιέρα για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ τη Δευτέρα.

Δεύτερη ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά πιάστηκαν με ελλιπή δικαιολογητικά ή με παραβάσεις στη ρήτρα απασχόλησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα παράθυρα που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις είναι τα εξής:

 1. Σε όσες λείπουν δικαιολογητικά: Παρατείνεται μέχρι 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για όσες επιχειρήσεις - δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει τον πλήρη φάκελο.
 2. Για όσες απέλυσαν προσωπικό: Αν μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου, αλλά προσέλαβε στη συνέχεια κάποιον άλλον εργαζόμενο (π.χ. τον επόμενο μήνα), θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Με τη νέα απόφαση, αλλάζει αναδρομικά -έως και 2 χρόνια μετά- το κριτήριο διατήρησης του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, με βάση τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ:

● Μέχρι τώρα απαγορεύονταν οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις ζητούσαν να λάβουν επιστρεπτέα, αφού θα έπρεπε να υπάρχει μηδενική διαφορά στον μέσο όρο των εργαζομένων κάθε μήνα.

● Αν έκαναν όμως απολύσεις, πλέον θα θεωρείται πως έχει τηρηθεί η ρήτρα απασχόλησης, αρκεί η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης να διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ώς τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Με βάση τα παραπάνω, για όσες επιχειρήσεις κλήθηκαν να επιστρέψουν τα λεφτά κατόπιν διασταύρωσης στις 2/11/2022, θα ακυρωθούν τα εκκαθαριστικά και θα εκδοθούν νέα, εάν προσκομίσουν στοιχεία ότι εντάσσονται στις δύο αυτές κατηγορίες και πως δεν ισχύουν πλέον οι λόγοι απόρριψης. Επίσης, διατηρείται η έκπτωση του 15% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του ποσού της επιστρεπτέας.

Οσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν καταθέσουν δικαιολογητικά ή απέλυσαν εργαζομένους χωρίς να προσλάβουν άλλους, θα πρέπει να επιστρέψουν εντόκως, μέχρι τις 31/1/2023, τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισέπραξαν.

Την ίδια στιγμή, πρεμιέρα κάνουν, από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, οι πρώτες προσυμπληρωμένες -από το σύστημα myDATA- δηλώσεις ΦΠΑ. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το σύστημα θα προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις.

Ειδικά ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ), για την οποία, σύμφωνα με τον νόμο, δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήγει ο χρόνος για επιστρεπτέες
«Αφαντος» ο λογαριασμός πληρωμής για τις 18.000 επιχειρήσεις που παραβίασαν το κριτήριο απασχόλησης της επιστρεπτέας και θα πρέπει να επιστρέψουν εντόκως και μέχρι 31 Ιανουαρίου όλο το ποσό της ενίσχυσης που...
Λήγει ο χρόνος για επιστρεπτέες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για «Επιστρεπτέα»
Παράθυρο ακύρωσης των σημειωμάτων της ΑΑΔΕ για επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επουσιώδεις παραβάσεις της ρήτρας απασχόλησης αφήνουν στελέχη του...
Παράθυρο για «Επιστρεπτέα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστρεπτέα εφάπαξ και εντόκως
«Φορο–email» σε 20.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή απέστειλε η ΑΑΔΕ, ζητώντας να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσόν της ενίσχυσης που έλαβαν την περίοδο της...
Επιστρεπτέα εφάπαξ και εντόκως
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκάτ δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3
Το μοντέλο των προσυμπληρωμένων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις επεκτείνει η ΑΑΔΕ στον ΦΠΑ και στο έντυπο Ε3 ενώ τρέχει να προλάβει τις υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Προκάτ δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον αέρα η επιστρεπτέα για 25.000 επιχειρήσεις
Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή να υποβάλουν δικαιολογητικά, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουν εντόκως όλη την ενίσχυση που έχουν λάβει ● Από το κόσκινο της ΑΑΔΕ άλλες 43.000 επιχειρήσεις που ελέγχονται για...
Στον αέρα η επιστρεπτέα για 25.000 επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηρθε ο «πονοκέφαλος» της επιστρεπτέας προκαταβολής
Ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης από τις 96 δόσεις ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα ● Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ για επανέλεγχο των στοιχείων για 43.371 ΑΦΜ επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Ηρθε ο «πονοκέφαλος» της επιστρεπτέας προκαταβολής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας