• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.6°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 1.9°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.6°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 8.8°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 1.1°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 1.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  0 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  3 BF
  60%

Η βιομηχανία των πλαστικών αντεπιτίθεται: «Μη μας κάνετε αποδιοπομπαίο τράγο»

 • A-
 • A+

Παρουσία επιστημόνων και τεχνοκρατών, στελεχών της βιομηχανίας, διεθνών προσκεκλημένων, θεσμικών και πολιτικών εκπροσώπων πραγματοποιήθηκε χθες το συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, με θέμα «Πλαστικά και ανακύκλωση, ο δρόμος προς την κλιματική ουδετερότητα».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ Βασίλειος Γούναρης επιχειρηματολόγησε για το πώς το πλαστικό, με τη σωστή χρήση, επανάχρηση και ανακύκλωση, μπορεί να γίνει σύμμαχος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αντί για αποδιοπομπαίος τράγος. «Δεν θέλουμε να καταργήσουμε το πλαστικό, θέλουμε η βιομηχανία να είναι οικονομικά ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά τυπική» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Aδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας το γνωστό ευχολόγιο, για ενίσχυση της ανακύκλωσης, παράλληλα με τη βελτίωση της τεχνολογίας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πλαστικού.

Αν κρίνουμε πάντως από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, τόσο από την τελευταία κλαδική έρευνα του ΙΟΒΕ για τα πλαστικά στην Ελλάδα, όσο και από διεθνή αναλυτή της Μc Kinsey, που συνδέθηκε από τη Ντόχα του Κατάρ, το μέλλον θα έχει... πολύ πλαστικό, έστω εν μέρει  ανακυκλωμένο.

Στη χώρα μας ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας πλαστικών ενισχύθηκε σημαντικά το 2021, με αύξηση του τζίρου κατά 25% σε σύγκριση με το 2019, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 35%, στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκε και η απασχόληση στον κλάδο, στους 14.100 εργαζόμενους, από 13.800 το 2019.  Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ,η παραγωγή, εμπορία και ανακύκλωση πλαστικού συνεισέφερε στο 1,1% του ΑΕΠ, την περίοδο 2019-2021, ενώ το 2021 η αξία του κλάδου ήταν  2,2 δισ. με τάση αύξησης.

Ο τομέας των πετροχημικών, μέρος του οποίου είναι και η βιομηχανία των πλαστικών, μεγεθύνεται διαρκώς, παρά τις πιέσεις, είπε ο συνεργάτης της McKinsey Λουκάς Ζιώμας, σημειώνοντας ότι από το 1965 η ζήτηση για πλαστικά έχει αυξηθεί 26 φορές. Ο ίδιος επέμεινε ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα «δεν ειναι απειλή αλλά και ευκαιρία για την παραγωγή αξίας», μέσω της κυκλικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «οι πετροχημικοί  παίκτες πρέπει να ξοδέψουν κεφάλαιο» για την πράσινη μετάβαση, αλλά υπάρχουν δυνατότητες κέρδους - αναφέροντας μεταξύ άλλων τα κρατικά κίνητρα - επιδόματα για μειώσεις των ρύπων και τις υψηλότερες τιμές για προϊόντα με «χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα».

Πέρα όμως από τις συγκρατημένα αισιόδοξες αναλύσεις των τεχνοκρατών για το μέλλον της  βιομηχανίας των πλαστικών, που μπορεί να «πρασινίσει»,  το παρόν όπως παραδέχθηκαν οι ομιλητές. δεν είναι διόλου ρόδινο, ούτε βεβαίως πράσινο.

Καταρχάς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση, ενώ ο στόχος για να φτάσουμε από το 21% ανακύκλωσης στο 90% το 2030 φαντάζει όχι απλά φιλόδοξος, αλλά σχεδόν εξωπραγματικός. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κυκλική οικονομία, όταν το 40% των παραγωγών φοροδιαφεύγουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της επιχείρησης «Πλαστικά Θράκης», τονίζοντας ότι η ευθύνη του παραγωγού πρέπει να φτάσει το 100%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mείωση της βιομηχανικής παραγωγής
Σε τροχιά συρρίκνωσης κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με τον σχετικό δείκτη να μειώνεται οριακά μεν, κατά 0,9% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας ωστόσο πολλαπλάσια πτώση στον...
Mείωση της βιομηχανικής παραγωγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Oικονομικές εκτιμήσεις, με άρωμα εκλογών
Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Δεκέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 104,3...
Oικονομικές εκτιμήσεις, με άρωμα εκλογών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aπαισιοδοξία στην ελληνική μεταποίηση
Απογοητευτικά τελείωσε το 2022 για την ελληνική μεταποίηση, με τον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της εταιρείας αναλυτών S&P Global να κάνει βουτιά στις 47,2 μονάδες, από 48,4 τον Νοέμβριο.
Aπαισιοδοξία στην ελληνική μεταποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχάζει η ανακύκλωση πλαστικού
Με αιχμές και σπόντες από το κοινό προς τους εκπροσώπους της πολιτείας ολοκληρώθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι προκλήσεις προς την κλιματική ουδετερότητα», στο διεθνές συνέδριο του Συνδέσμου...
Διχάζει η ανακύκλωση πλαστικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρό κυβερνητικό «παρών» σε εργοστάσιο πλαστικών
Παρουσία υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών της κυβέρνησης, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και με ένα ακροατήριο εκατοντάδων προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή τα εγκαίνια της νέας βιομηχανικής...
Ηχηρό κυβερνητικό «παρών» σε εργοστάσιο πλαστικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας