• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.4°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 11.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 11.5°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 10.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 11.4°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευκαιρία εξαγοράς για... καταπατημένα

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση για ακίνητα που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ και στο Υπερταμείο και έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες ● Δημιουργείται Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας για όλους τους κρατικούς φορείς.

Παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακίνητης δημόσιας περιουσίας με στόχο την άντληση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μια χρονιά υψηλών αβεβαιοτήτων για την οικονομία ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο νέος προϋπολογισμός ξεκινά με εισπράξεις 17 εκατ. ευρώ το 2023, που το πιο πιθανό είναι ότι θα κινηθούν ανοδικά, ειδικά αν προχωρήσει το νομοσχέδιο που θα δίνει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τις τουλάχιστον 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η νέα ρύθμιση είναι έτοιμη αλλά υπάρχουν ακόμα «γκρίζες ζώνες» οι οποίες αφορούν τα καταπατημένα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο και συγκεκριμένα την κατανομή των εσόδων που θα προέλθουν από το τίμημα της εξαγοράς. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μόλις ξεπεραστούν τα προβλήματα το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις και με βασικά κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Νέα εργαλεία

Σειρά θα πάρει το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) που θεωρείται βασικό εργαλείο για τον νέο χάρτη αλλά και εφαλτήριο για τη διασύνδεση του Μητρώου με το Κτηματολόγιο, το ΤΑΧΙS (για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης στις αρμόδιες ΔΟΥ) και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (για τις συντελεσμένες απαλλοτριώσεις).

Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός για την καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προβλέπει για το 2023 τα εξής:

 1. Σύσταση Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας (ΑΤΜΑΠ) με στόχο την καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας των φορέων του Δημοσίου. Για οποιαδήποτε μεταβολή οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα το Μητρώο προκειμένου να επικαιροποιείται. Επιπλέον οφείλουν να παρέχουν κάθε συνδρομή που θα τους ζητηθεί με σκοπό τόσο την προστασία των ακινήτων τους όσο και τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους για το δημόσιο συμφέρον.
 2. Εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός της ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Με τη βοήθεια εξειδικευμένων τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων ή άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, Οργανισμών, Ινστιτούτων κ.λπ. θα σχεδιαστούν τα όρια των νέων δημόσιων ακινήτων που θα προκύψουν.
 3. Αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων για συνεχή καταχώριση των χωρικών μεταβολών των δημόσιων κτημάτων (λόγω ρυμοτομικών αλλαγών, απαλλοτριώσεων, καταπατήσεων κ.ά.), των ακτών (λόγω διαβρώσεων, τεχνικών έργων κ.ά.) και των κοινόχρηστων ζωνών αιγιαλού.
 4. Τακτοποίηση των κατεχόμενων και ανταλλάξιμων κτημάτων.
 5. Ταχεία εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομιών, ώστε να μην παραμένουν υποθέσεις εκκρεμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 6. Ελεγχοι για τα ιδρύματα και κληροδοτήματα ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική υλοποίηση του κοινωνικού έργου και η εκπλήρωση του σκοπού που έχουν αναλάβει καθώς και η επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας στις χορηγούμενες από τα ιδρύματα υποτροφίες.
 7. Συνέχιση και βελτίωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας με επικαιροποίηση και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να διασφαλίζεται η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και να προωθείται και να διευκολύνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατασχέσεις ακινήτων επιστρατεύει η ΑΑΔΕ
Ανάσχεση του κύματος των «κόκκινων» χρεών προς την Εφορία με κατακλυσμό πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε φορολογούμενους με αρρύθμιστες οφειλές έχει εξαπολύσει η ΑΑΔΕ.
Κατασχέσεις ακινήτων επιστρατεύει η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακτινογραφία στα... φέσια
Μόλις 8.896 φορολογούμενοι έχουν ρίξει φέσι στην Εφορία ύψους 90,1 δισ. ευρώ και αν και αποτελούν το 0,2% του συνόλου των οφειλετών, χρωστούν το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου, που φτάνει τα 113,2 δισ. ευρώ.
Ακτινογραφία στα... φέσια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο ποινολόγιο της Εφορίας
Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροπαραβάτες, με την ΑΑΔΕ να ανεβάζει ταχύτητες στο μέτωπο των προστίμων το 2023 με στόχο την αύξηση των εσόδων σε μια χρονιά κομβικής σημασίας για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Νέο ποινολόγιο της Εφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέσσερις βδομάδες προθεσμία για τροποποιητικές δηλώσεις
Μέχρι 31/12 πρέπει να κλείσουν εκκρεμότητες με την Εφορία μισθωτοί και συνταξιούχοι που πήραν πέρσι αναδρομικά, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, οι κληρονόμοι και όσοι μετέφεραν τη...
Τέσσερις βδομάδες προθεσμία για τροποποιητικές δηλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας