• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.0°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.4°C / 3.0°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 0.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.4°C / -0.4°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 3.6°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -3.3°C / 0.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλεκτρονικά και οι ενδικοφανείς προσφυγές

 • A-
 • A+
Πιλοτικά από σήμερα, καθολικά από 1/2/2023, όλες οι αιτήσεις που αμφισβητούν αποφάσεις της Εφορίας και των ελεγκτικών κέντρων θα υποβάλλονται μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Δικλίδες ασφαλείας για την αποτροπή επανυποβολής προσφυγών που έχουν ήδη απορριφθεί.

Οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν τις αποφάσεις της εφορίας και των ελεγκτικών κέντρων για επιβολή φόρων θα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προσφυγές τους μέσω της νέας πλατφόρμας που θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ. Σε πρώτη φάση το μέτρο θα τρέξει πιλοτικά και από την 1/2/2023 όλες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου στον ηλεκτρονικό κόμβο της ΑΑΔΕ. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση του «στοκ» των προσφυγών, καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 80.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) και από αυτούς με βάση τις υποθέσεις που έκλεισαν το 25% δικαιώθηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση, με τη νέα πλατφόρμα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας των προσφυγών που υπέβαλαν και των ένδικων βοηθημάτων που ασκούνται μετά την έκδοση της απόφασης ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα υπάρχουν ωστόσο δικλίδες που δεν θα επιτρέπουν στους φορολογούμενους να υποβάλουν μία προσφυγή πολλές φορές ή να υποβάλουν εκ νέου προσφυγή που έχει απορριφθεί ή μπαράζ ερωτημάτων για τους λόγους απόρριψης ή καθυστέρησης από τη ΔΕΔ.

Οσοι θέλουν να υποβάλουν ηλεκτρονική ενδικοφανή προσφυγή θα εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet και θα συμπληρώνουν τα ακόλουθα πεδία:

● τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου

● την προσβαλλόμενη πράξη

● τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του

● τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.

Ο φορολογούμενος θα μπορεί να υποβάλει και ηλεκτρονικά αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής και μόνο εφόσον το αίτημα υποβάλλεται και οριστικοποιείται την ίδια ημέρα με την ενδικοφανή προσφυγή.

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

Σημειώνεται ότι υποχρέωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής δεν ισχύει από 22.12.2016 στις περιπτώσεις των διαφορών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του προέδρου Πρωτοδικών του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Ειδικότερα, κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η απευθείας άσκηση δικαστικής προσφυγής στις περιπτώσεις διαφορών με τη φορολογική διοίκηση που αφορούν τα μέτρα διασφάλισης και την άρνηση χορήγησης αποδεικτικού ή βεβαίωσης ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο. Επίσης ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει κατά της πράξης προληπτικού προσδιορισμού φόρου απευθείας ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατασχέσεις ακινήτων επιστρατεύει η ΑΑΔΕ
Ανάσχεση του κύματος των «κόκκινων» χρεών προς την Εφορία με κατακλυσμό πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε φορολογούμενους με αρρύθμιστες οφειλές έχει εξαπολύσει η ΑΑΔΕ.
Κατασχέσεις ακινήτων επιστρατεύει η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χτενίζουν» τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Με τον τζίρο των Airbnb και Booking.com να ξεπερνά φέτος το 1,9 δισ. ευρώ, η ΑΑΔΕ ξεκινά διασταυρώσεις στοιχείων από φορολογικές δηλώσεις ιδιοκτητών, πλατφόρμες, σόσιαλ μίντια και τραπεζικούς λογαριασμούς.
«Χτενίζουν» τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλος Αδελφός για οφειλέτες
Σε εφαρμογή από Σεπτέμβριο το σύστημα Eispraxis ► Ολα τα δεδομένα 4,7 εκατ. οφειλετών στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών που θα έχουν δυνατότητα αυτόματων κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Μεγάλος Αδελφός για οφειλέτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας