• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 8.0°C
  1 BF
  96%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 8.0°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεξέλεγκτοι οι πάροχοι υγείας από τον ΕΟΠΥΥ

 • A-
 • A+
Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό των ηλεκτρονικών συντάξεων «είναι λαθεμένες, με αποτέλεσμα να μειώνονται εικονικά οι εκκρεμότητες, καθώς επιστρέφουν στον αρμόδιο εισηγητή για έκδοση τροποποιητικής απόφασης» και χαρακτηρίζουν τον ΕΦΚΑ «σύγχρονο κάτεργο υψηλών απαιτήσεων».

Την πρόθεση για απουσία ελέγχου στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) πίσω από την πρόσφατη κατάργηση του ελεγκτικού μηχανισμού (ΥΠΕΔΥΦΚΑ). Σύμφωνα με την αποτίμηση της κατάστασης των φορέων κοινωνικής πολιτικής στην εισήγηση του Δ.Σ. της ΠΟΠΟΚΠ κατά την έναρξη του 35ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ, οι παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος περιορίζεται πλέον μόνο στον ρόλο του αγοραστή υπηρεσιών υγείας, υποβαθμίζονται μέσω συνεχών περικοπών των παροχών προς τους πολίτες.

Ωστόσο αυτή η τόσο κομβική παρατήρηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης δεν συνοδεύεται και από αποδεικτικά οικονομικά μεγέθη και στατιστικά στοιχεία, με τα οποία η ΠΟΠΟΚΠ φαίνεται ότι δεν διατηρεί τα τελευταία χρόνια καλές σχέσεις.

Περισσότερο τεκμηριωμένη είναι η κριτική που ασκεί το Δ.Σ. στη νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης η οποία αρνήθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και την Ισπανίας. Δύο χώρες που από πολύ νωρίς ενέταξαν τα προγράμματα κατασκευής κοινωνικών κατοικιών στο Ταμεία Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι και το 2019 εισέπρατταν εισφορές εργαζομένων για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας αλλά δεν υλοποιούσαν στεγαστικά προγράμματα. Μεγάλο ποσό από αυτές τις εισφορές ουδέποτε αποδόθηκε, αφού ο ταμίας των εισφορών, το τέως ΙΚΑ, τις παρακρατούσε. Το 2010 το ΙΚΑ όφειλε στον ΟΕΚ πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο καταργήθηκε η αυτοτέλεια των λογαριασμών και τα αποθεματικά κατευθύνονται στα ταμεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (τ. ΟΑΕΔ)» αναφέρει η ΠΟΠΟΚΠ, επικρίνοντας επίσης την κυβέρνηση για την εξάρτηση της όποιας κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής από τη δανειοδότηση των τραπεζών.

Κριτική διατυπώνεται και για την τακτική του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ να απορροφά σε άλλες χρήσεις τα κονδύλια που δεν απορροφώνται εντός του συγκεκριμένου έτους από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά δε την ίδια τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η ΠΟΠΟΚΠ εκτιμά ότι έχει μετατραπεί «σε έναν υδροκέφαλο δημόσιο οργανισμό», αδύναμο τόσο ως προς τη διοικητική του δομή όσο και ως προς τη στελέχωση του δυναμικού του.

Εκεί, όμως, που φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), αφού 5 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ως μετεξέλιξη του πρώην ΟΓΑ δεν διαθέτει ούτε Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων, ούτε ενιαίο Κανονισμό Παροχών.

Η απουσία ενός ψηφιακού συγχρονισμού με τις ανάγκες των δικαιούχων του έχει ως αποτέλεσμα και τη διόγκωση της γραφειοκρατίας και την ανάθεση, και μάλιστα κατακερματισμένα, των αντικειμένων του σε ιδιώτες.

Εκεί που η γλώσσα των συνδικαλιστών γίνεται ακόμη πιο αιχμηρή είναι όταν ανοίγει το κεφάλαιο ΕΦΚΑ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ΠΟΠΟΚΠ «σύγχρονο κάτεργο υψηλών απαιτήσεων».

Αίσθηση δε προκαλούν και οι αναφορές σε εργασιακή τρομοκρατία και ευνοιοκρατία, ενώ οι ηλεκτρονικές συντάξεις χαρακτηρίζονται «φιάσκο», δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό αυτών «είναι λαθεμένες, με αποτέλεσμα να μειώνονται εικονικά οι εκκρεμότητες, καθώς επιστρέφουν στον αρμόδιο εισηγητή για έκδοση τροποποιητικής απόφασης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμβαλωματική στήριξη του τουρισμού
Στο και πέντε της τουριστικής περιόδου με τρόπο εμβαλωματικό, απομυζώντας προσωπικό από τα αστικά κέντρα και αποφεύγοντας για πολλοστή φορά να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει...
Εμβαλωματική στήριξη του τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
Η εισπραξιμότητα από τους ασφαλισμένους, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, έχει πέσει κάτω από το 50% ● Χωρίς αντιστάθμιση οι επιβαρύνσεις από τη χορήγηση αυξήσεων και εκκαθάρισης...
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προπομπός του ΕΦΚΑ η ιδιωτικοποίηση ΕΟΠΥΥ
«Κρύφτηκε» έως το επόμενο υπουργικό συμβούλιο η προγραμματισμένη εισήγηση Χατζηδάκη για τις αλλαγές στο μάνατζμεντ του ΕΦΚΑ, μέχρι να «χωνευτεί» η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε «μηχανισμό αγοράς...
Προπομπός του ΕΦΚΑ η ιδιωτικοποίηση ΕΟΠΥΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοντέλο ΕΦΚΑ για τον ΕΟΠΥΥ
Mοντέλο EΦΚΑ σε ό,τι αφορά την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, αλλά για ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να ζητήσει ένας λογιστής ή ένας δικηγόρος για την έκδοση μιας καθυστερημένης σύνταξης, φαίνεται...
Μοντέλο ΕΦΚΑ για τον ΕΟΠΥΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διασκεδάζει με υποσχέσεις τον αποσυντονισμό του ΕΦΚΑ
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εξήγγειλε αύξηση των προσωρινών συντάξεων για να κρύψει το γεγονός ότι το υποστελεχωμένο Ταμείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους, καθώς 600 υπάλληλοί του οδηγούνται...
Διασκεδάζει με υποσχέσεις τον αποσυντονισμό του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τσουβάλια του ΕΦΚΑ τα απλήρωτα έξοδα κηδείας
Η ολίγον μακάβρια είδηση διατυπώνεται σε επιστολή του Δικτύου προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και τα κόμματα, για να γνωρίζουν ότι το Ταμείο της χώρας που προσφάτως μετονομάστηκε σε ψηφιακό, «eΕΦΚΑ», αδυνατεί τα...
Σε τσουβάλια του ΕΦΚΑ τα απλήρωτα έξοδα κηδείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας