Με τις εικόνες της βίαιης έξωσης στα Ιλίσια να είναι νωπές και με ολοένα και περισσότερες υποθέσεις πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών ευάλωτων δανειοληπτών να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση ρίχνει στην επικοινωνιακή μάχη την εντολή του πρωθυπουργού να βρεθεί τρόπος στήριξης των συνεπών δανειοληπτών. Ζητεί, επί της ουσίας, να καλύψουν το κενό της κοινωνικής πολιτικής οι τράπεζες (και οι servicers), οι οποίες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις (που ουδείς ξεχνά τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους με τα χρήματα των φορολογουμένων), οι οποίες λειτουργούν βάσει του θεσμικού πλαισίου, είναι εισηγμένες και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το αν προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας είναι ευθύνη της πολιτείας και του επόπτη να ελεγχθεί.
Ετσι, η διαπίστωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη δίωρη συνάντηση με τους τραπεζίτες, την Πέμπτη, ότι οι τράπεζες φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και «εμείς (η κυβέρνηση) έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε», έχει μόνο επικοινωνιακή αξία, καθώς, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το επόμενο διάστημα δεν θα είναι «βόλτα στην παραλία».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το eauction.gr, από τις αρχές του 2022 μέχρι το τέλος Μαΐου 2023 (αν υποθέσουμε ότι εξαντλείται η 4ετία), οι πλειστηριασμοί κατοικιών ανέρχονται σε 22.099 και συνεχώς θα προστίθενται κι άλλοι. Από αυτούς, έχουν ήδη ολοκληρωθεί πάνω από τους μισούς (12.658), ενώ σε αναστολή μέχρι χθες ήταν οι 5.394.
Από τους ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς, οι 9.264 ματαιώθηκαν, λόγω έλλειψης πλειοδοτών, ενώ κατακυρώθηκαν 3.397, δηλαδή άλλαξαν ιδιοκτήτη οι κατοικίες. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, περισσότεροι του ενός πλειστηριασμοί αφορούν στην πραγματικότητα μια κατοικία, αλλά βγαίνει σε ξεχωριστό πλειστηριασμό η θέση πάρκινγκ ή η αποθήκη.
Για το σύνολο των πλειστηριασμών, τιμή α΄ προσφοράς 50.000-150.000 ευρώ έχουν 10.750 κατοικίες και από 150.001-300.000 ευρώ 2.129. Οι τιμές αυτές αφορούν την αξία του ακινήτου και όχι την οφειλή για την οποία γίνεται ο πλειστηριασμός. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και όχι στην κορύφωση του προβλήματος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας