• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.3°C / 7.4°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.0°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 8.0°C
  5 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 4.3°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.3°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.6°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.8°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 6.0°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.3°C
  4 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  3 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σιωπηρό Μνημόνιο για συντάξεις, παροχές και μισθούς

 • A-
 • A+
Καθηλωμένες σε τρέχουσες τιμές οι κρατικές δαπάνες του προϋπολογισμού 2023, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάσσεται ● Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη μη ύπαρξη περικοπών ή τις πολύ μικρές ονομαστικές αυξήσεις και αφήνει το «θηρίο» του πληθωρισμού να κάνει τη «βρόμικη δουλειά».

Ενα «σιωπηρό», απολύτως πραγματικό 4ο Μνημόνιο σε συντάξεις, μισθούς δημόσιων υπαλλήλων και προνοιακά επιδόματα επιβάλλει ο προϋπολογισμός του 2023 που κατατέθηκε προχθές από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή. Η μέθοδος επιβολής του δεν είναι αυτή των τριών Μνημονίων, όταν οι κοινωνικές δαπάνες σε αυτές τις τρεις κατηγορίες περικόπτονταν «στα ίσια» για να επιδεικνύουν οι Ελληνες υπουργοί Οικονομικών στους δανειστές της τρόικας ή του κουαρτέτου τη θετική επίδραση των περικοπών στο δημόσιο έλλειμμα, αλλά διαφορετική, με έντονα στοιχεία απόκρυψης. Η μέθοδος βασίζεται στον συνδυασμό πολύ υψηλού πληθωρισμού και καθήλωσης των κοινωνικών δαπανών σε απόλυτους αριθμούς: η κυβέρνηση καθηλώνει τις σχετικές δαπάνες, και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο υψηλός πληθωρισμός.

Το αποτέλεσμα είναι μνημονιακού ύψους πραγματικές περικοπές για μισθούς δημόσιων υπαλλήλων, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Με προβλεπόμενο πληθωρισμό 10% για το 2022 και 6% για το 2023 (φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα) και 9,7% και 5% αντίστοιχα στην ελληνικό προϋπολογισμό του 2023, οι πραγματικές ποσοστιαίες απώλειες για τις κοινωνικές δαπάνες στη διετία 2022-2023 κυμαίνονται μεταξύ περίπου 16% (σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν) και 14,7% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση – και είναι πραγματικά και όχι καθ’ υπερβολήν μνημονιακού ύψους. Σε απόλυτες τιμές κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ (9,5 και 10,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα)!

Απαξίωση

Η κυβέρνηση προσποιείται ότι η ίδια δεν έχει καμία ευθύνη, αφού η ίδια δεν προχωρεί σε περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, κρατώντας τις σχετικές δαπάνες του προϋπολογισμού σταθερές. Ωστόσο, η σταθερότητα ή οι μικρές-ανεπαίσθητες αυξήσεις στο ύψος των δαπανών σε συνθήκες πολύ υψηλού πληθωρισμού σημαίνουν ότι αφήνεται ο πληθωρισμός να τις απαξιώσει σε πολύ υψηλό ποσοστό. Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρές είναι οι κυβερνητικές ευθύνες για τον ίδιο τον πληθωρισμό, το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση είτε δεν κάνει τίποτε είτε κάνει ελάχιστα και ανεπαρκή για να αντισταθμίσει τις απώλειες εξαιτίας του πληθωρισμού. Οπως και οι τράπεζες, που αφήνουν τον πληθωρισμό να κάνει «βαθύ κούρεμα» των καταθέσεων κρατώντας τα επιτόκια καταθέσεων περί το 0%, έτσι και η κυβέρνηση αφήνει τον πληθωρισμό να κάνει «βαθύ κούρεμα» μισθών δημόσιων υπαλλήλων, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων, κρατώντας τις σχετικές κατηγορίες δαπανών καθηλωμένες, δηλαδή αποφεύγοντας να αντισταθμίσει τις απώλειες με ουσιαστική αύξηση των δαπανών.

Η πραγματική μείωση αποτυπώνεται, αν κάθε κατηγορία δαπάνης υπολογιστεί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Επειδή το ΑΕΠ ενσωματώνει (αν και όχι με απόλυτη ακρίβεια) τον πληθωρισμό, παρατηρούμε ότι οι σχετικές δαπάνες μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ:

● Η δαπάνη για μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ από 7,44% το 2021 σε 6,1% το 2023.

● Η δαπάνη για συντάξεις μειώνεται από 16,2% του ΑΕΠ το 2021 σε 14,1% του ΑΕΠ το 2022.

● Η δαπάνη για μεταβιβάσεις στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (για παροχές σύνταξης, παροχές σε ανέργους, παροχές υγείας και προνοιακά επιδόματα) μειώνεται από 11,9% του ΑΕΠ το 2021 σε 9,4% του ΑΕΠ το 2023.

Η πολιτική αυτή είναι διπλά υπόλογη, αν πάρουμε υπόψη μας ότι:

● Οι συνταξιούχοι δεν έχουν καμία δυνατότητα να αλλάξουν έστω και σε ατομικό επίπεδο την εισοδηματική τους κατάσταση, αφού είναι εκτός αγοράς εργασίας. Απλώς ένα μέρος τους, όχι περισσότεροι από 1 εκατ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνταξιουχικών ενώσεων, περιμένει τις υπεσχημένες αυξήσεις περίπου 7,5%.

● Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εξαιρεθεί των μισθολογικών αυξήσεων για πάνω από μία δεκαετία.

● Τα ποσοστά φτώχειας και κατηγοριών κοινωνικής δυστυχίας στην Ελλάδα είναι ήδη από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά και έτσι η πραγματική μείωση των προνοιακών δαπανών σε υψηλό ποσοστό λόγω του υψηλού πληθωρισμού θα τα εκτοξεύσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

ETUC

Κάλεσμα για αύξηση μισθών και δαπανών

Οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να ενισχυθούν, προκειμένου να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη κατά τη διάρκεια της κρίσης, απεφάνθη χθες η Κομισιόν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έκθεσης, δεν υπάρχει «δευτερογενής επίδραση» στον πληθωρισμό από τους μισθούς.

Σχολιάζοντας το φθινοπωρινό Οικονομικό Εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων Εργαζομένων (ETUC), Λίινα Καρ, δήλωσε: «Η Επιτροπή έχει απόλυτο δίκιο. Τα συνδικάτα ανησυχούν ωστόσο ότι η Επιτροπή είναι πολύ αισιόδοξη όσον αφορά την ανεργία. Ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, η απειλή μιας βαθιάς ύφεσης εξακολουθεί να είναι μια πραγματική πιθανότητα, εάν η Ε.Ε. λάβει τη λανθασμένη απάντηση στον πληθωρισμό».

«Η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει σαφέστερο μήνυμα στα κράτη-μέλη ότι θα πρέπει να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, όπως σε μεγάλα έργα υποδομής, στο πλαίσιο μιας δίκαιης μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία. Το αίτημα για ουδέτερη ευρωπαϊκή δημοσιονομική στάση και για περιορισμό της αύξησης των δαπανών για τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη είναι λανθασμένο, ιδίως όσον αφορά τις διαδικασίες δίκαιης μετάβασης, και θα μπορούσε να αποδειχτεί οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά επιζήμιο» τόνισε η γραμματέας της ETUC.

Μαρία Ψαρά

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντί να άρουν την αδικία, προβλέπουν πειθαρχικό
Συνεχίζονται τα «έργα και ημέρες» του Αδώνιδος Γεωργιάδη και του «εκλεκτού» του προέδρου της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων έργων) Γεωργίου-Εμμανουήλ Παπαδημητρίου στο σύστημα...
Αντί να άρουν την αδικία, προβλέπουν πειθαρχικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανισα οφέλη και για μόλις 500.000
Μηδενικές αυξήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων κομίζει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου του 2023...
Ανισα οφέλη και για μόλις 500.000
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλειμμα επιπέδου… μνημονίων
Τη διατήρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα του 6% αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) που ανακοινώθηκαν χθες για το ισοζύγιο του 2021.
Ελλειμμα επιπέδου… μνημονίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περδικλώθηκαν με τα αναδρομικά
«Το νέο ασφαλιστικό θα ανταποκρίνεται απολύτως στις επιταγές του ΣτΕ, με απόλυτο σεβασμό στην έννομη τάξη και τους συνταξιούχους» δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης.
Περδικλώθηκαν με τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάτω τα ξερά σας από τις συντάξεις»
Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν χθες οι συνταξιούχοι με συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υφ. Εργασίας, Ν. Μηταράκη.
«Κάτω τα ξερά σας από τις συντάξεις»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς σύγκρουση Ελεγκτικού και ΣτΕ για συντάξεις και ΕΦΚΑ
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενισχύει τις προσδοκίες των συνταξιούχων του Δημοσίου για διόρθωση των μνημονιακών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, καθώς, για τα ίδια περίπου ερωτήματα, εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ.
Προς σύγκρουση Ελεγκτικού και ΣτΕ για συντάξεις και ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας