• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 6.3°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναδρομικά 9.388 ευρώ, καθαρά... 30 λεπτά!

 • A-
 • A+
Το εξωφρενικό παράδειγμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού που του παρακρατήθηκε το 99,99% των αναδρομικών του ⫸ Δεν δικαιολογεί το υπ. Οικονομικών τις τεράστιες παρακρατήσεις ΕΦΚΑ στα αναδρομικά των νέων συνταξιούχων ● Τα αναδρομικά φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20% και ο φόρος λαμβάνεται υπόψη στη νέα εκκαθάριση με τις τροποποιητικές δηλώσεις που οφείλουν να υποβάλουν οι υπόχρεοι, απαντά η ΑΑΔΕ σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» ● Αναμένεται απάντηση και του ΕΦΚΑ

Νέα ψυχρολουσία με τα αναδρομικά επιφύλαξε ο ΕΦΚΑ σε συνταξιούχους, υπολογίζοντας αυθαίρετα τον φόρο στα εφάπαξ χρηματικά ποσά και με συντελεστές που ξεπερνούν το 44%, με αποτέλεσμα μετά τις κρατήσεις να χορηγούνται λίγα μόλις λεπτά του ευρώ σε σχέση με τα χιλιάδες που θα έπρεπε ανάλογα με την περίπτωση να λάβουν οι δικαιούχοι.

Το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο η «Εφ.Συν.» βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών και μελετάται από αρμόδιους συμβούλους, οι οποίοι δεν παύουν να είναι θορυβημένοι από το γεγονός μη γνωρίζοντας το μέγεθος, την πραγματική διάσταση του προβλήματος, που μπορεί να είναι ακόμη και τεχνικής φύσης και να βαράει το σύστημα πάνω στις βεβαιώσεις για τα αναδρομικά.

Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην επεκταθεί, κάτι που δεν το έχει κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ θα έπρεπε κανονικά να έχει επιληφθεί εγκαίρως καθώς για το ήδη βαρύ πολιτικό κλίμα από τις υποκλοπές, καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου η μπάλα να μεταφερθεί στο γήπεδο της οικονομίας.

Αλλά και εκεί πάλι υπάρχει η ενεργειακή ακρίβεια που σαρώνει τα πάντα και δημιουργεί αβεβαιότητες για τα νοικοκυριά.

Κινητοποίηση για το θέμα των υψηλών παρακρατήσεων στα αναδρομικά υπάρχει και από την πλευρά της ΑΑΔΕ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχει έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, που τηρεί σιγή ασυρμάτου, για να διορθωθεί το λάθος.

Για την ιστορία, το σοκ για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ξεκίνησε από τα ενημερωτικά σημειώματα του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με την ανάλυση για το ύψος των αναδρομικών (μικτό ποσό), την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του άρθρου 11 του ν. 3865/2010, την υγειονομική περίθαλψη, τον φόρο και το καθαρό πληρωτέο ποσό. Ωστόσο στο ενημερωτικό δεν υπήρχαν περαιτέρω πληροφορίες για τον παρακρατηθέντα φόρο, όπως αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις, παρά μόνο ένα ξερό απεικονιζόμενο θηριώδες ποσό που άφηνε εμβρόντητους τους δικαιούχους. Επισημαίνεται ότι με βάση τη νομοθεσία τα αναδρομικά φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20% και ο φόρος λαμβάνεται υπόψη στη νέα εκκαθάριση με τις τροποποιητικές δηλώσεις που οφείλουν να υποβάλουν οι υπόχρεοι, όπου οι αναδρομικές αποδοχές προστίθενται στα εισοδήματα των ετών που αφορούν και φορολογούνται συνολικά.

Στην πράξη ο ΕΦΚΑ ποτέ δεν το έκανε αυτό. Αντιθέτως, ακολούθησε διαφορετική οδό στη φορολογική μεταχείριση πηγαίνοντας από το ένα άκρο στο άλλο. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις από το παρελθόν με αναδρομικά από κύριες συντάξεις δεν γινόταν καμία παρακράτηση φόρου στην πηγή, με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση κατά την τελική εκκαθάριση να οδηγείται στα κόκκινα, τη δεδομένη στιγμή εμφανίζεται να προβαίνει σε βαρύτατη φορολογία κάνοντας την Εφορία «συνέταιρο» στα αναδρομικά που είναι να πάρουν οι απόμαχοι της εργασίας.

Μεγάλο ψαλίδι

Ενδεικτική για το μεγάλο ψαλίδι στις αναδρομικές αποδοχές είναι η καταγγελία εκπαιδευτικού, πρώην καθηγητή Πανεπιστημίου (ΠΑΔΑ) ο οποίος με βάση το ενημερωτικό σημείωμα του ΕΦΚΑ από ένα μικτό ποσό 9.388,53 ευρώ και την αφαίρεση διαφόρων κρατήσεων και έναν θηριώδη φόρο 44,4% (μεγαλύτερος ακόμη και από τον ανώτατο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας), το ποσό που αναλογεί για τον ίδιο είναι μόλις 0,30 ευρώ!...

Πάντως ανεξάρτητα από τις απαντήσεις που αναμένει η ΑΑΔΕ από τον ΕΦΚΑ, σχετικό ερώτημα έχει θέσει στον Φορέα και η «Εφ.Συν.» αναμένοντας μια επίσημη απάντηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
Aυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες των συνταξιούχων οι οποίοι ενώ περιμένουν χρόνια για την εκκαθάριση της σύνταξής τους, τρομάζουν όταν λαμβάνουν μηδέν αναδρομικά.
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ληστεία στα αναδρομικά
Βαρύτατη φορολογία έως 55% στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ύστερα από πολύχρονη αναμονή για την οριστικοποίηση του ποσού της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ.
Νέα ληστεία στα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραδοχή για νέα... αναδρομικά
Διορθώσεις στον επανυπολογισμό συντάξεων για τα χαμένα βαρέα ένσημα φέρνει η μηνυτήρια αναφορά του συνταξιοδοτικού φορέα ΕΝΔΙΣΥ ● Αναγνωρίζει επίσημα τα λάθη ο ΕΦΚΑ.
Παραδοχή για νέα... αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρεγάτες και Rafale αντί αναδρομικών
Ο κίνδυνος εξ Ανατολών και οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες αποτέλεσαν βασικά επιχειρήματα των νομικών εκπροσώπων του ΕΦΚΑ στις δίκες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Φρεγάτες και Rafale αντί αναδρομικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας