• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 6.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 6.3°C
  5 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 9.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.3°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 4.9°C
  2 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 1.2°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  3 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.8°C
  6 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  6 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  8 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 4.4°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.8°C / 6.0°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.5°C
  4 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.5°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.9°C / -1.9°C
  2 BF
  42%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο με προεκλογικό άρωμα

 • A-
 • A+
Μέτρα με θετικό αντίκτυπο για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ενόψει εκλογών, περιλαμβάνει το νομοθέτημα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή • Τη Δευτέρα οριστικοποιείται το ποσοστό αύξησης των συντάξεων • Στο σφυρί, η περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων • Καταργείται η πρόωρη συνταξιοδότηση με 25 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο.

Aδιάλλακτο παραμένει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως προς την προοπτική του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες των μεριδιούχων, ασφαλισμένων και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, προχώρησε χθες στην κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο οποίο καταργείται το καθεστώς αυτοδιαχείρισης του Ταμείου και παραχωρείται η διαχείριση της περιουσίας του, κινητής και ακίνητης, σε Ανώνυμες Εταιρείες οι οποίες μάλιστα δεν υποχρεούνται να λογοδοτούν ούτε στο Δ.Σ. ούτε καν στον -διορισμένο από τον υπουργό Εργασίας- διοικητή.

Οι μεριδιούχοι διαφωνούν με τις νέες διατάξεις υποστηρίζοντας ότι καθίσταται επισφαλής η καταβολή του μερίσματος που λαμβάνουν αδιάλειπτα εδώ και 155 χρόνια από ένα Ταμείο, το οποίο, εκτός των άλλων, έχει ιστορικό χαρακτήρα κι έχει συμβάλει στη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού των δημοσίων υπαλλήλων σε δύσκολες συγκυρίες.

Κατά τα λοιπά, οι περισσότερες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προσιδιάζουν περισσότερο σε μία προεκλογική παρέμβαση με θετικό αντίκτυπο για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, με εξαίρεση τη διάταξη με την οποία καταργείται από την 1/1/23 η ευεργετική δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 25ετή προϋπηρεσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, επιταχύνεται ο χρόνος καταβολής των ποσών που θα προκύψουν από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα εκδίδεται από εδώ και στο εξής μέχρι το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Εκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους που αφορά.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο ετήσιος πληθωρισμός του 2022 θα ανέρχεται βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού στο 10% (9,8% και η ανάπτυξη του 2022 εκτιμάται ότι θα κλείσει τελικά κοντά στο 6%), το τελικό ποσοστό αύξησης των συντάξεων θα είναι από 7,5% έως 8%.

Μένει να οριστικοποιηθεί μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού την ερχόμενη Δευτέρα με Υπουργική Απόφαση η οποία θα υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε οι αυξήσεις να καταβληθούν με τις καταβολές των συντάξεων του Φεβρουαρίου, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου. Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο ασφαλιστικό είναι λίγο έως πολύ ένα προεκλογικό νομοθέτημα.

Σύμφωνα με τη σύνοψη του Γραφείου Τύπου του υπουργείου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής :

 Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

 Καταργούνται όλες οι επιμέρους συνταξιοδοτικές διατάξεις των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από κοινή νόσο και δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο για όλα τα Ατομα με Αναπηρία, με άρση της διάκρισης σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους που προβλεπόταν μέχρι τώρα.

 Θεσπίζεται το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωσθεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.

 Προβλέπονται οι όροι για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επιδόματος παιδιού που θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου. Ειδικά για τον επόμενο μήνα, η τακτική καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, καθώς και η καταβολή του επιδόματος γέννησης, του επιδόματος αναδοχής και του επιδόματος ομογενών θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου (και όχι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία).

 Περιλαμβάνεται η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% για τους ασφαλισμένους του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους. Επίσης, οι οφειλές που θα δημιουργούνται μετά το 2025 θα παραγράφονται στα 5 χρόνια

 Θεσπίζεται η επέκταση της άδειας μητρότητας σε 9 μήνες (από 6) και τα κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης

 Αντιμετωπίζονται ζητήματα ίσης μεταχείρισης, όπως σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος οροθετικών στον χώρο εργασίας

 Δίδεται η δυνατότητα μεταβίβασης από τη μητέρα προς τον πατέρα έως 7 μήνες από την ειδική άδεια προστασίας υπό την προϋπόθεση ότι ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό
Τέλος, από την 1.1.2023 στην πρόωρη συνταξιοδότηση στο 56 ο έτος της ηλικίας για τις/τους δημόσιους υπαλλήλους που είχαν συμπληρώσει 25ετή προϋπηρεσία το 2010, 2011 ή 2012, βάζει ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικές συντάξεις με κρατική εγγύηση - Όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, που προέρχεται από τη φορολογία όλων των Ελλήνων πολιτών, θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα ιδιωτικών...
Ιδιωτικές συντάξεις με κρατική εγγύηση - Όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
Πολλά «κατά» για το νέο σύστημα εισφορών, αλλά και αρκετά «υπέρ» εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των 35 φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. ● Εντυπωσιακή η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΕΒ περί δυσανάλογα...
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό σε... χρηματοδοτικό κενό
Χωρίς κοστολόγηση, αναλογιστικές μελέτες και έκθεση βιωσιμότητας συζητιούνταιτο νομοσχέδιο στη Βουλή ● Επιβάρυνση μισθωτών και αύξηση των ανισοτήτων στους ελεύθερους επαγγελματιες τα βασικά χαρακτηριστικά.
Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό σε... χρηματοδοτικό κενό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή το ασφαλιστικό
Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων για τους ασφαλισμένους με περισσότερα από 40 έτη ασφάλισης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το άρθρο 27 που αφορά την απασχόληση των...
Μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι: «Ό,τι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο»
Συντριπτικά ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τάσσονται οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, οι οποίες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν έξω από το υπουργείο...
Συνταξιούχοι: «Ό,τι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας