• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / 1.3°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.0°C / -1.9°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -7°C -6.6°C / -5.5°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.8°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.5°C
  6 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.1°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.3°C / -1.1°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  1 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην «κουζίνα» και τα υπερκέρδη των προμηθευτών

 • A-
 • A+
Με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται τα σημαντικότερα κριτήρια υπολογισμού των υπό φορολόγηση υπερεσόδων των εταιρειών λιανικής ρεύματος ● Τι προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ● Σ. Φάμελλος: «Πόσα εκατομμύρια θα χαρίσετε αυτήν τη φορά;»

Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά ανά την Ελλάδα αναγκάζονται να περιορίσουν ακόμη και το μαγείρεμα για να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρισμού, στην κυβέρνηση «ανάβουν και πάλι τα καζάνια» για να δημιουργηθεί ακόμη ένας μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιστρέφονται ως επιδοτήσεις υπερκέρδη που δημιουργούνται τους τελευταίους μήνες στη λιανική αγορά ρεύματος.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ είχε προαναγγελθεί στις αρχές Οκτωβρίου από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι με το νέο «μοντέλο» που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο στην αγορά ηλεκτρισμού, τα υπερκέρδη έχουν μετακομίσει από τις εταιρείες παραγωγής στις εταιρείες προμήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπερκέρδη της παραγωγής που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα υπολόγισε στα 927 εκατομμύρια τον Μάιο για το εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου, η κυβέρνηση πρόσφατα τα συρρίκνωσε στα 410 εκατ. για το εννιάμηνο (Οκτώβριος-Ιούνιος) αποδεχόμενη ότι οι εταιρείες ανέλαβαν κόστη παρέχοντας εκπτώσεις και τιμολόγια χωρίς ρήτρα. Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.», τεράστια υπερκέρδη δημιουργήθηκαν στην προμήθεια επειδή οι εταιρείες λιανικής ανακοίνωσαν για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τιμολόγια που αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι αφήνουν περιθώριο κέρδους έως και 160% σε σχέση με τις τιμές χονδρικής.

Η τροπολογία, πάντως, αναφέρει ότι θεσπίζεται προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους εσόδων λιανικής αγοράς για το διάστημα Αυγούστου 2022-Ιουλίου 2023 αλλά αφήνει τις κρίσιμες λεπτομέρειες να καθοριστούν από κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Περιγράφει, όμως, από τώρα ότι σε αυτή την υπουργική απόφαση θα προκύπτουν τα υπερκέρδη αφού αφαιρεθούν:

 Απώλειες συστήματος, λειτουργικό κόστος και επισφάλειες.
 Τύποι τιμολογίων σταθερής χρέωσης των καταναλωτών χαμηλής τάσης καθώς και εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές.
 Ποσά που ο υπόχρεος έχει καταβάλει στο πλαίσιο εκκαθάρισης μηνιαίων συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μηνιαίων πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι μέσα στους παραπάνω όρους χωράνε πλήθος δυνατοτήτων μαγειρέματος και εξαφάνισης των υπερκερδών που θα έχουν ήδη μετακινηθεί στα ταμεία των εταιρειών. Για παράδειγμα, ποιες είναι οι επισφάλειες που θα υπολογίζεται ότι ανέλαβαν οι προμηθευτές και πώς θα υπολογίζονται;

Εξτρα επιδότηση

Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα για τις έξτρα επιδοτήσεις που ανακοίνωνε η κυβέρνηση για τους φούρνους και άλλες επιχειρήσεις από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτές δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να δοθούν τα χρήματα από το Δημόσιο προς τις εταιρείες και από εκεί στους καταναλωτές.

Ομως, κάποιες εταιρείες δίνουν την έξτρα επιδότηση χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα να χρεώσουν ως επισφάλεια το πρόσθετο χρηματοοικονομικό κόστος. Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον νέο αυτό μηχανισμό ανακύκλωσης υπερκερδών εξαπέλυσε μιλώντας στη Βουλή ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Πόσα εκατομμύρια από τα υπερκέρδη θα χαρίσετε αυτήν τη φορά στους προμηθευτές;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι αντί να ανασταλεί η παραγωγή υπερκερδών «επιλέγετε να παίρνετε τα λεφτά από τους καταναλωτές, να στερεύουν οικονομικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, για να επιστρέφετε στη συνέχεια ως επιδοτήσεις της ακρίβειας ένα άγνωστο τμήμα τους». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τα υπερκέρδη μόνο στην προμήθεια ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ για κάθε έναν από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας
Νέες υποσχέσεις για φορολόγηση των τεράστιων υπερκερδών από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος, όμως, ακόμη δεν έχει εισπράξει το 90% των υπερκερδών από...
Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτεραιότητα σε... φιλικές ΑΠΕ
Bαριά οσμή ρουσφετιών και φωτογραφικών εξυπηρετήσεων εκπέμπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αλλάζει τις προτεραιότητες για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στο...
Προτεραιότητα σε... φιλικές ΑΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σίμσον: «Φορολογήστε τα ουρανοκατέβατα κέρδη»
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ζήτησε χθες στην ελληνική Βουλή να φορολογηθούν τα υπερκέρδη που δημιουργούν οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού.
Σίμσον: «Φορολογήστε τα ουρανοκατέβατα κέρδη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτήσεις με γρίφους και μεγάλους κόφτες
Πάνω από 3 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες μένουν εκτός... κυβερνητικής γενναιοδωρίας με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - Σκρέκα για την ελάφρυνση των ιλιγγιωδών αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Επιδοτήσεις με γρίφους και μεγάλους κόφτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας