• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 10.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.3°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  70%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με «κόφτη» κονδυλίων απειλούνται οι δήμοι

 • A-
 • A+
Προειδοποίηση σε όσους δεν συμμορφώνονται στις δεσμεύσεις εξοικονόμησης ότι θα δουν πάγωμα επιχορηγήσεων ● Υπερέσοδα 5 δισ. ευρώ έφερε στο δεκάμηνο του έτους η ακρίβεια, αλλά δεν απέτρεψε το πρωτογενές έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ

Τελεσίγραφο με την προειδοποίηση για διακοπή της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό στέλνει η κυβέρνηση στους κρατικούς φορείς και τους δήμους που δε συμμορφώνονται με το πρόγραμμα «θερμοστάτης». Μετά την αύξηση του λογαριασμού για το ρεύμα στο 1 δισ. ευρώ από 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που κατέβαλε το Δημόσιο πριν από την κρίση, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση ώστε να μπει ένα φρένο στο κόστος. Πάντως, το στίγμα που εκπέμπει η νέα ζημιά των 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό είναι ότι χάνεται η μάχη κατά της ενεργειακής ακρίβειας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο «κόκκινης κάρτας» στους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που «τορπιλίζουν» το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για μη επίτευξη των στόχων μείωσης της κατανάλωσης που έχουν τεθεί. Ειδικά για τους δήμους υπάρχει η υποχρέωση εξοικονόμησης των δαπανών για φωτισμό κατά 10% που είναι συνδεδεμένη με τις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό και αν δεν τηρηθεί μπαίνει αυτόματος «κόφτης».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ένα πρώτο μήνυμα έχει ήδη σταλεί σε φορείς που δεν ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα εξοικονόμησης και έχουν «τιμωρηθεί» με μερική μεταβίβαση των επιχορηγήσεων που ζήτησαν. Ωστόσο στο Γενικό Λογιστήριο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει διάστημα που θα δώσει τη δυνατότητα επίλυσης των τελευταίων αδυναμιών, διοικητικού κυρίως χαρακτήρα. Η πίεση, πάντως, θα συνεχιστεί.

Φορολογικά έσοδα

Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός τον Οκτώβριο έκανε στροφή σε πρωτογενές έλλειμμα παρά τα 5 δισ. των υπερ-εισπράξεων που αφήνει η ακρίβεια στα κρατικά ταμεία. Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ στο δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022 η υπέρβαση ανέρχεται στο 12,6% με τις συνολικές εισπράξεις από φόρους να οδηγούνται στα 45,626 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 349 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ύστερα από δύο μήνες πλεονασματικού αποτελέσματος.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από τον επικαιροποιημένο στόχο για 1,7% του ΑΕΠ (πρωτογενές έλλειμμα) -ενδεχομένως και 1,5% του ΑΕΠ καθώς ο πήχης για τα συνολικά έσοδα το 2022 ανεβαίνει στα 61 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 55 δισ. ευρώ-, απαιτείται όμως επαγρύπνηση έως και τον Φεβρουάριο που κλείνει κανονικά το οικονομικό έτος.

Από την άλλη άνοιξαν παράθυρο για νέες παροχές στη βάση του νέου δημοσιονομικού χώρου που απελευθερώνεται αλλά οι συζητήσεις, εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται. Μεταξύ των προτάσεων για μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι για τη χορήγηση ενός νέου fuel pass 3 από τη στιγμή που οι τιμές στα καύσιμα πατούν γκάζι. Επισημάνθηκε ωστόσο πως είναι θετική η μείωση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, η οποία, συνδυαστικά με την ενίσχυση του ευρώ, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των καυσίμων (κίνησης και θέρμανσης).

Η μεγάλη εικόνα

Σύμφωνα με τη μεγάλη εικόνα που δημιουργούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι κοντά στην περιοχή του 6%, εκτίμηση η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Υπάρχει όμως ανησυχία για το 2023 με τον πήχη να χαμηλώνει σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για επέκταση 2,1%. Ωστόσο θα υπάρχει και δυσμενές σενάριο για οριακή ανάκαμψη που συνδέεται με την αβεβαιότητα της ενεργειακής/πληθωριστικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αναθεωρείται επί τα χείρω στο 10% για το 2022 και στο 5% το 2023. Όσον αφορά τον τουρισμό και τις επενδύσεις, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπάρχει ισχυρή δυναμική και ειδικά από τον τουρισμό τα έσοδα έχουν επανέλθει στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ του 2019.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην «Εφ.Συν.»: «Υπάρχει αύξηση του κόστους ενέργειας, όχι σπατάλη των δήμων»

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI

«Δεν νομίζω ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να μετρήσει ακριβείς ποσότητες σε κιλοβατώρες. Εκ των πραγμάτων τα ευρώ του κόστους ενέργειας είναι πολύ περισσότερα, αλλά αυτό οφείλεται στην αύξηση του κόστους και όχι σε μια σπατάλη των δήμων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κληθείς να σχολιάσει την κριτική και τις προειδοποιήσεις του οικονομικού επιτελείου προς τους δήμους. Όπως εξηγεί ο Δ. Παπαστεργίου, «ούτε για το υπουργείο Οικονομικών ούτε για εμάς είναι αυτή τη στιγμή εύκολο να μετρήσουμε δεδομένα. Υπάρχει το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμικής ενέργειας, στην οποία τα κόστη είναι μικρότερα λόγω ήπιου χειμώνα.

Για το θέμα του οδοφωτισμού συμφωνήσαμε για έναν μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσαν πιθανώς τα φώτα να σβήνουν νωρίτερα το ξημέρωμα, αλλά αυτός ο μηχανισμός ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ. Δεν νομίζω ότι θα επιμείνει κανείς να σβήνουμε φώτα στους δρόμους θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, πολλοί δήμοι στα νομικά τους πρόσωπα «κακώς δεν έχουν ορίσει ενεργειακούς υπευθύνους», συμμορφώθηκαν ωστόσο στο να σβήσουν τον διακοσμητικό τους φωτισμό.

Αλλά αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα της πραγματικής δαπάνης. Οι πραγματικές εξοικονομήσεις μπορούν να γίνουν με αντικατάσταση φώτων με LED και πάρα πολλοί δήμοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, λόγω έλλειψης πιστοληπτικής ικανότητας. Το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" τώρα τρέχει, δεν έχει ακόμη αποτελέσματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι με τις ενεργειακές κοινότητες και τη δυνατότητα των δήμων να παράγουν ενέργεια», εξηγεί, συμπληρώνοντας: «Εξοικονόμηση ενέργειας 10% μπορούμε να πετύχουμε μόνο με συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών και τον ΔΕΔΔΗΕ».

Στ. Ζιαμπάκας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτροσόκ στους δήμους από τις αυξήσεις στην ενέργεια
Σοκ στους προϋπολογισμούς των δήμων προκαλεί η απογείωση των τιμών στην ενέργεια, με την Κεντρική Ενωση (ΚΕΔΕ) να μιλά για διπλάσιο κόστος που δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους δημότες.
Ηλεκτροσόκ στους δήμους από τις αυξήσεις στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξοφλεί οφειλές 1 δισ. το Δημόσιο
Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές ● Το σχέδιο ολικής εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες προμηθευτές υπουργείων, ΟΤΑ, Ταμείων και νοσοκομείων μέχρι το τέλος του έτους.
Εξοφλεί οφειλές 1 δισ. το Δημόσιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση στα «φέσια» προς τους ιδιώτες
Σημαντική μείωση κατά 573 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τα «φέσια» του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Εξαιρουμένων των επιστροφών φόρου, διαμορφώθηκαν στα 2,567...
Μείωση στα «φέσια» προς τους ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για «διορθώσεις» στις αντικειμενικές
Παρατείνεται μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από τους δήμους για «διορθώσεις» στις αντικειμενικές, ενώ μετά τη ρύθμιση με τα 70.000 καταπατημένα σειρά θα πάρει το νομοσχέδιο για...
Παράταση για «διορθώσεις» στις αντικειμενικές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ποδαρικό» στο 2023 με νέες χρεώσεις στο ρεύμα
Kαταιγισμός νέων αυξημένων χρεώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και αναδρομικά με σκοπό τη συγκέντρωση εσόδων, ώστε να συνεχίσει η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τους...
«Ποδαρικό» στο 2023 με νέες χρεώσεις στο ρεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας