• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.6°C / 4.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.6°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 2.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  3 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 2.7°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  61%

Τοιχογραφία του Banksy: Γυναίκα πέφτει από ψηλά με καροτσάκι σούπερ μάρκετ, στο Mayfair του Λονδίνου

© Liamwh7 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρό το καλάθι του νοικοκυριού, ακριβαίνουν τα τρόφιμα

 • A-
 • A+

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το καλάθι του νοικοκυριού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το καταναλωτικό κοινό, όμως άλλα δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) που πραγματοποιήθηκε 8-11 Νοεμβρίου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής του μέτρου.

Σε δείγμα 1.000 καταναλωτών μόλις το 22% συμφωνούν με την άποψη ότι «το καλάθι είναι θετική πρωτοβουλία», ο ένας στους δύο διαφωνεί και ένας στους τέσσερις δεν έχει ακόμα διαμορφώσει άποψη. Πάνω από τους μισούς (56%) αναμένουν να διευρυνθεί η πρωτοβουλία και σε άλλους κλάδους, όπως τα αρτοποιεία και τα κρεοπωλεία, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (51%) δηλώνουν ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να κάνουν τις αγορές τους - κάτι που ισχύει ήδη για τους λεγόμενους «κυνηγούς προσφορών».

Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να χαρακτηριστούν πρώιμα, αφού η πλειονότητα των ερωτώμενων (61%) δεν είχε αγοράσει ακόμα προϊόντα από το «καλάθι», ενώ η απήχηση του μέτρου είναι ελαφρά υψηλότερη στην Αττική σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα (42% έναντι 38% και 37%). Το 18% των καταναλωτών επισκέφτηκαν διαφορετικό σουπερμάρκετ από το συνηθισμένο για να βρουν κάποιο από τα προϊόντα του καλαθιού, γεγονός που το ΙΕΛΚΑ ερμηνεύει ως δείγμα υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των σουπερμάρκετ, εκτιμώντας ότι η κινητικότητα των αγοραστών θα ενταθεί. Οσοι επέλεξαν προϊόντα και από το καλάθι είχαν κατά 12% χαμηλότερη μέση εβδομαδιαία δαπάνη από το σύνολο των αγοραστών (81,65 έναντι 93,35 ευρώ). Ωστόσο το ΙΕΛΚΑ αποδίδει την ψαλίδα στο γεγονός ότι «το καλάθι επιλέγεται κυρίως από καταναλωτές με μεγαλύτερη εισοδηματική ανάγκη, οι οποίοι έχουν χαμηλότερες δαπάνες στο σουπερμάρκετ» και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στη μειωμένη εβδομαδιαία δαπάνη και τη χρήση του καλαθιού - τα οποία όμως μπορεί να προκύψουν σε επόμενες μελέτες.

Πάντως μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να τρέχει με ταχύτητες σημαντικά υψηλότερες του εθνικού τιμάριθμου (14,8% έναντι 9,1% τον Οκτώβριο), ενώ ιδιαίτερα έντονες είναι οι πληθωριστικές πιέσεις στην πρωτογενή παραγωγή. Ο Δείκτης Τιμών Εκροών Γεωργίας-Κτηνοτροφίας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 11%, ενώ με διπλάσια ταχύτητα κατά 23,7% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Εισροών. Οι υψηλότερες αυξήσεις στα αναλώσιμα μέσα σημειώθηκαν στα λιπάσματα (60,5%), την ενέργεια - λιπαντικά (31,9%) και τις ζωοτροφές (27%), ενώ διψήφιες αυξήσεις σημειώνονται και στα κόστη των μηχανημάτων εξοπλισμού. Οι τιμές παραγωγού (δείκτης τιμών εκροών) αυξήθηκαν μεν κατά 9,5% στη φυτική παραγωγή και κατά 20,6% στη ζωική παραγωγή, χωρίς να καλύπτουν τον ρυθμό αύξησης του κόστους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαλύοντας μύθους για το καλάθι
Τη μαγική εικόνα που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση διαψεύδουν παταγωδώς οι νέες έρευνες της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας και της ΕΚΠΟΙΖΩ για την ακρίβεια και το καλάθι του νοικοκυριού.
Διαλύοντας μύθους για το καλάθι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίστα για... μικρό καλάθι
Ανάμικτες ήταν οι αντιδράσεις για το «καλάθι των 50 προϊόντων» που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ ως ανάχωμα στην ακρίβεια.
Λίστα για... μικρό καλάθι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαγιάτικος «καύσωνας» στις τιμές των τροφίμων
Αυξήσεις-φωτιά που φτάνουν ακόμη και το 70% στο συσκευασμένο ψωμί ● Διψήφιες ανατιμήσεις και σε κρέας, δημητριακά, ρύζι, όσπρια κ.ά. μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
Μαγιάτικος «καύσωνας» στις τιμές των τροφίμων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρατάνε μικρό... καλάθι
Σε αναμονή του εμπλουτισμού του «καλαθιού του νοικοκυριού» με νέους κωδικούς, αλλά και της εφαρμογής του market pass, η νέα έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ αποδεικνύει ότι το μέτρο βρίσκει ανταπόκριση, αλλά ακόμα...
Κρατάνε μικρό... καλάθι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΕΛΚΑ: Οι καταναλωτές προτιμούν μείωση ΦΠΑ αντί για το «καλάθι»
Ανεπαρκές μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας χαρακτηρίζει το 85% των καταναλωτών το «καλάθι του νοικοκυριου», ενώ αντίστοιχο ποσοστό απαντά ότι θα προτιμούσε αντί του καλαθιού να μειωθεί ο ΦΠΑ στα...
ΙΕΛΚΑ: Οι καταναλωτές προτιμούν μείωση ΦΠΑ αντί για το «καλάθι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας