• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.5°C / 2.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.6°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%

Από αριστερά ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, ο υπ. Τουρισμού Β. Κικίλιας, η τομεάρχης Τουρισμού Κ. Νοτοπούλου και ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης στην ημερίδα του ΞΕΕ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούν μέτρα για τα Airbnb

 • A-
 • A+
Ημερίδα διοργάνωσε το ΞΕΕ για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου τονίστηκε ότι οι ξενοδόχοι αποδέχονται το φαινόμενο, αλλά χρειάζονται κανόνες • Σε έρευνα της Grant Thornton που παρουσιάστηκε προέκυψε ότι τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ παράλληλα δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στέγασης • Ποιες είναι οι επτά παρεμβάσεις που ζητεί το ΞΕΕ

Δέσμη επτά μέτρων- παρεμβάσεων για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου airbnb) ζητούν οι ξενοδόχοι με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρο Βασιλικό, να τονίζει ότι ο κλάδος αποδέχεται το φαινόμενο «αλλά θέλουμε κανόνες».

Στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΞΕΕ με θέμα «Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Επιπτώσεις στις πόλεις και τους πολίτες», παρουσιάστηκε έρευνα της Grant Thornton από την οποία μεταξύ άλλων προκύπτει ότι τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου εκτιμάται ότι για το 2022 θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία 129.000 καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, από 57.000 το 2016, όταν οι απώλειες δημόσιων εσόδων έφταναν τα 160,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, βραχυχρόνιες μισθώσεις στερούν τη δημιουργία πρόσθετων 39.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ το 2022 από 2,96 δισ. ευρώ το 2019 και 1,42 δισ. ευρώ το 2016 και αντιστοιχεί πλέον στο 15% της συνολικής τουριστικής αγοράς.

Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που σημειώνεται σε επίπεδο μακροχρόνιας μίσθωσης δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια αγορά, δημιουργώντας οξυμένα προβλήματα στέγασης.

Το φαινόμενο, δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημά του, έχει γιγαντωθεί και όπως είπε ο Αλ. Βασιλικός «έχουμε πάει σε μια καθετοποιημένη, πλήρως επαγγελματική δραστηριότητα που λόγω του μεγέθους της έχει και πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία» και τα αποτελέσματα είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

«Στα ύψη τα ενοίκια για τις οικογένειες, γιατροί που φεύγουν από τα νησιά γιατί δεν βρίσκουν σπίτι, καθηγητές και δάσκαλοι που κοιμούνται στα αυτοκίνητα. Ολόκληρες περιοχές χάνουν τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα τους, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια, αφού κανένας δεν ελέγχει κανέναν. Εχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του φαινόμενου», υπογράμμισε ο Αλ. Βασιλικός και υπενθύμισε ότι από το 2012 το Επιμελητήριο κάνει προτάσεις για να ρυθμιστεί το τοπίο.

Το ΞΕΕ προτείνει 7 άξονες-παρεμβάσεις με τις οποίες: θα τεθούν χρονικοί και χωρικοί περιορισμοί, όπως ανώτατο όριο μίσθωσης 90 μέρες ετησίως και 60 μέρες για περιοχές/νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, με απόφαση του δήμου να μην εγγράφονται νέα ακίνητα στο σχετικό Μητρώο όταν οι κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν το 50% των κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης ή ιδιοκατοίκησης. Θεσμοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών (π.χ. ελάχιστο εμβαδόν δωματίου 10 τ.μ., φυσικός φωτισμός, ανώτατος αριθμός δωματίων, πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας κ.ά.). Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, προτείνονται τέλη διαμονής παρεπιδημούντων υπέρ ΟΤΑ, τέλη καθαριότητας και φόρος διαμονής αλλά και πρόβλεψη για υψηλότερη φορολόγηση σε σχέση με τη μακροχρόνια μίσθωση και επιβολή ΦΠΑ για ακίνητα που πάνω από 3 συνεχή χρόνια διατίθενται για τουριστική διαμονή.

Επίσης, υποχρέωση ενημέρωσης των συνιδιοκτητών και αύξηση των κοινοχρήστων κατά 25% αλλά και απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ιδιοκτητών πολυκατοικίας/συγκροτήματος για το αν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση και για ποιο αριθμό κατοικιών.

Και, τέλος, εφαρμογή συστήματος ελέγχων και επιβολής κυρώσεων.

Δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας υποσχέθηκε αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων το οποίο (ακόμα) επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειονότητας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου, ήταν μια προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος στην κρίση και δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, αναβίωσαν ολόκληρες γειτονιές, αλλά σήμερα έχει απολέσει τον αρχικό χαρακτήρα. «Είναι η ώρα να μπει πλαίσιο γιατί δημιουργούνται στρεβλώσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός και πιέσεις στα ενοίκια», ανέφερε τονίζοντας την ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι στις πιο πολλές μεγάλες πόλεις του πλανήτη την αρμοδιότητα (και τα έσοδα από τα σχετικά τέλη) την έχει ο δήμος. Τόνισε ότι πρέπει να φύγουμε από τη λογική των οριζόντιων λύσεων και «να δουλέψουμε γειτονιά γειτονιά».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικές υποσχέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη μετά ΔΕΘ εποχή
Οι κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης για νομοθετικό πλαίσιο που θα περιορίζει την εξάπλωση των μισθώσεων τύπου Airbnb μένουν κενό γράμμα, οπότε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι απαντούν με νέες υποσχέσεις.
Κυβερνητικές υποσχέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη μετά ΔΕΘ εποχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τάξη στο Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι
Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό αλλά έχει και μεγάλη επίπτωση στα δημόσια ταμεία, με απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Τάξη στο Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επαγγελματική δραστηριότητα η βραχυχρόνια μίσθωση»
Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και ΗοmeAway ανταγωνίζονται τα ξενοδοχεία αλλά και τις άλλες επιχειρήσεις διαμονής καθώς τον τελευταίο χρόνο διέθεσαν προς μίσθωση τον ίδιο αριθμό κλινών με αυτόν των...
«Επαγγελματική δραστηριότητα η βραχυχρόνια μίσθωση»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετήσια αύξηση 25% στην οικονομία διαμοιρασμού
Ολοένα και αυξάνονται τα έσοδα της οικονομίας του διαμοιρασμού (βραχυχρόνιες μισθώσεις) και μαζί οι επιπτώσεις. Ειδικότερα τα μεγέθη αυξάνονται κατά 25% σε ετήσια βάση, με τα έσοδα να ανέρχονται στο 1,9 δισ....
Ετήσια αύξηση 25% στην οικονομία διαμοιρασμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οργή ιδιοκτητών για τις προτάσεις των ξενοδόχων
Μονομερή υπέρ των ξενοδόχων είναι τα μέτρα που προωθούνται για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης...
Οργή ιδιοκτητών για τις προτάσεις των ξενοδόχων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας