• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 5.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -3.8°C / 2.3°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 0.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 2.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.2°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  5 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 3.2°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.3°C / -0.6°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα ληστεία στα αναδρομικά

 • A-
 • A+
Καταγγελίες συνταξιούχων ⫸ Βαρύτατη φορολογία έως 55% στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ύστερα από πολύχρονη αναμονή για την οριστικοποίηση του ποσού της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ.

Περικοπές που ανέρχονται έως και 55% του συνολικού ποσού βλέπουν στα αναδρομικά τους οι συνταξιούχοι των οποίων οριστικοποιήθηκε ύστερα από χρόνια αναμονής το ποσό της σύνταξής τους από τον ΕΦΚΑ. Το σοκ για πολλούς είναι μεγάλο, καθώς δεν υπάρχει σαφής και αναλυτική εξήγηση πόθεν προκύπτει αυτή η βαρύτατη φορολογία.

Οι καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.», πολλές. Ξεχωρίσαμε δύο ενδεικτικές της νέας μεγάλης «ληστείας» που υφίστανται εκείνοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός στο χθεσινό σόου διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατό να ζουν χωρίς σύνταξη τόσα χρόνια».

Να λοιπόν τι καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» δύο από τους αναγνώστες που είχαν την τύχη να εκκαθαριστεί μετά χρόνια ο φάκελός τους. «Σε όλη μου τη ζωή εργάστηκα ως εκπαιδευτικός και αφυπηρέτησα τον Σεπτέμβριο του 2020 ως καθηγητής Πανεπιστημίου», αναφέρει ο Σταμάτης Κουσίσης, ομότιμος καθηγητής ΠΑΔΑ. «Επειδή υπαγόμουν σε διαδοχική ασφάλιση (ΙΚΑ, Δημόσιο) και ο έλεγχος των ενσήμων προέκυψε ιδιαίτερα χρονοβόρος, για 25 μήνες ελάμβανα την προκαταβολή σύνταξης (μικτά: 1.511, καθαρά: 1.275,29 ευρώ). Τον Οκτώβριο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και με συντάξιμη προϋπηρεσία 37,5 έτη έλαβα την κανονική (μικτά: 1.794,95, καθαρά: 1.366,22 ευρώ). Παράλληλα μου πιστώθηκαν και τα αναδρομικά. Από ένα μικτό ποσό 9.388,53 μετά την αφαίρεση διαφόρων κρατήσεων και έναν θηριώδη φόρο 44,4%, μου δίνουν συνολικά 0,30 ευρώ! Τελικά οι κυβερνώντες είναι άριστοι στην εφαρμογή αλγορίθμων και λογισμικών ώστε να κατακρατούν και να εξαφανίζουν τα δεδουλευμένα μιας ζωής (ας μην ξεχνάμε ότι το εφαρμοζόμενο πλέον συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πλήρως ανταποδοτικό)».

Και επειδή ο αγαπητός αναγνώστης έχει χιούμορ (που όπως φαίνεται τον βοηθά να επιβιώνει από τον παραλογισμό), κλείνει ως εξής την επιστολή του: «Είστε ευπρόσδεκτοι στο τσιμπούσι που οργανώνω με τα εν λόγω αναδρομικά. Πιστεύω ότι θα περισσέψουν δυο σπυριά σουσάμι και για σας, από το μισό κουλούρι που θα αγοράσω».

Και οι αναπηρικές

Aπό τη μέγκενη της υψηλής φορολόγησης στα αναδρομικά δεν γλιτώνουν ούτε οι συντάξεις αναπηρίας των 270 ευρώ! Να πώς μας περιγράφει την εμπειρία του ο Γ.Κ. ο οποίος προκατέβαλε φόρο μέσω των κρατήσεων που υπέστη στην αναπηρική του σύνταξη:

«Υπέβαλα αίτηση για συνταξιοδότηση αναπηρίας στις 8/9/2020, αφού στις 6/7/2020 είχα κριθεί ανάπηρος κατά 67% από το ΚΕΠΑ. Παράλληλα κατέθεσα και αίτημα προσωρινής σύνταξης. Τον Δεκέμβριο του 2020 έλαβα τα πρώτα χρήματα, που αντιστοιχούσαν σε συντάξεις 4 μηνών, με καθαρό ποσό σύνταξης 270,72 ευρώ. Η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης εκδόθηκε στις 23/5/2022, δηλαδή 20 μήνες μετά, οπότε και υπολογίστηκε το ποσό της σύνταξης που δικαιούμαι και δόθηκε η εντολή να μου δοθούν αναδρομικά για τους μήνες που συνταξιοδοτήθηκα. Στο μεταξύ η ισχύς της αναπηρίας έληξε στις 31/7/2020. Το ποσό των αναδρομικών ήταν 4.267,05 ευρώ μείον κρατήσεις ασφάλισης 256,03 ευρώ. Σε αυτό μου κράτησαν για φόρο 802,22 ευρώ. Φόρο που προφανώς δεν μου αναλογεί με τα εισοδήματα που έχω και όπως πληροφορήθηκα από τον λογιστή μου, λογικά αυτός θα μου επιστραφεί με τη δήλωση του 2023!».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
Aυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες των συνταξιούχων οι οποίοι ενώ περιμένουν χρόνια για την εκκαθάριση της σύνταξής τους, τρομάζουν όταν λαμβάνουν μηδέν αναδρομικά.
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά
Λιγότεροι (μόλις το 8% των συνταξιούχων) και αργότερα (ώς τα τέλη του έτους) θα πάρουν όσα τους έταζε ο νόμος Βρούτση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του...
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος του μήνα μπαίνουν τα αναδρομικά
Με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, που καταβάλλονται την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά 11 μηνών σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους για περικοπές κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Τέλος του μήνα μπαίνουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών
Πάνω από 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ αλλά δεν θέλησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
Ενδεχομένως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων ψηφιακών συντάξεων ● Παραμένει η ασάφεια για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στις επικουρικές
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας