• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.6°C / 9.6°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.8°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.2°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 4.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  76%
MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόλυτο αλαλούμ με τις προσφυγές της κυβέρνησης

 • A-
 • A+
Μορφή επίταξης χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα στις συγκοινωνίες την προσπάθεια ακύρωσης της απεργίας διά της δικαστικής οδού ● Στη Θεσσαλονίκη απορρίφθηκε σχετικό αίτημα του ΟΑΣΘ, ενώ στην Αθήνα οι στάσεις εργασίας κρίθηκαν παράνομες, οπότε τα σωματεία κήρυξαν 24ωρη.

Χαρακτήρα επίταξης αποκτά η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει δικαστικά κατά απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων σε συγκοινωνίες, τρένα και αεροδρόμια στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ένα απόλυτο αλαλούμ καθώς, ενώ στη Θεσσαλονίκη το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του ΟΑΣΘ, στην Αθήνα οι κινητοποιήσεις κρίθηκαν παράνομες συνολικά ή εν μέρει, αναγκάζοντας πολλά από τα σωματεία να μετατρέψουν τις στάσεις εργασίας σε 24ωρη απεργία.

Τις τελευταίες μέρες τα σωματεία και οι αρμόδιοι φορείς ενημέρωναν αναλυτικά για τις ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων το μετρό, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα τρένα θα λειτουργούσαν κανονικά καθώς οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με στάσεις ώστε να διευκολυνθεί και η κάθοδος στο κέντρο όσων ήθελαν να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι κατέθεσαν προσφυγές ΟΣΥ (λεωφορεία-τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ (μετρό-τραμ). Η «Εφ.Συν» ζήτησε επιβεβαίωση της πληροφορίας, που ήρθε μετά τις 10 μ.μ. Χθες στις 8.43 το πρωί κατατέθηκε η προσφυγή της Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και πήρε δικάσιμο πέντε ώρες αργότερα, στις 13.00. Χθες επίσης εκδικάστηκαν οι προσφυγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κατά της 24ωρης απεργίας της ομοσπονδίας (ΟΣΥΠΑ) και της ένωσης των αεροελεγκτών.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ είχαν κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, ο οργανισμός είχε βγάλει ανακοίνωση για την πραγματοποίησή της χωρίς σχόλια, αλλά η διοίκησή του κατέθεσε χθες προσφυγή επικαλούμενη τον νόμο που υποχρεώνει ενημέρωση 4 μέρες νωρίτερα και μη διάθεση προσωπικού ασφαλείας για 133 λεωφορεία αλλά μόνο για 50. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή με απόφαση που εκδόθηκε στη 1 μ.μ. και επέτρεπε την 24ωρη απεργία.

Στην Αθήνα οι δικαστικές αποφάσεις άρχισαν να βγαίνουν αργά το βράδυ, ενώ επικράτησε απόλυτη σύγχυση. Συνδικαλιστές χαρακτήριζαν απαράδεκτη και πρωτόγνωρη την κίνηση της κυβέρνησης να προσφύγει δικαστικά από τη στιγμή που οι ομοσπονδίες και τα σωματεία δήλωναν απλώς συμμετοχή σε μια 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχαν κηρύξει εδώ και έναν μήνα τα τριτοβάθμια όργανα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η ΓΣΕΕ κατήγγειλε από νωρίς το μεσημέρι τον «αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων», τονίζοντας ότι η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία είναι νόμιμη. Την ίδια στιγμή, οι προσφυγές των φορέων έφταναν στο σημείο να ζητούν από τα δικαστήρια να απαγορευτεί κάθε μελλοντική απεργία με παρόμοια αιτήματα, δηλαδή με τα αιτήματα για πάταξη της ακρίβειας και καλύτερες αποδοχές, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ! Συνδικαλιστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι τέτοιας μορφής αντίδραση δεν είχε ποτέ εκδηλωθεί στο παρελθόν κατά απεργίας τριτοβάθμιου φορέα και αποκτά χαρακτηριστικά επίταξης των εργαζομένων.

Εως αργά το βράδυ είχε γίνει γνωστό ότι κρίθηκαν παράνομες, εν μέρει ή συνολικά, οι κινητοποιήσεις σε αστικές συγκοινωνίες, σιδηρόδρομο και αεροδρόμια. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά από τα επιμέρους σωματεία να ενημερώνουν ότι αντί για στάση (π.χ. στο μετρό είχε ανακοινωθεί μεταξύ 9.30-15.00) θα γίνει 24ωρη απεργία υπό την κάλυψη της ΓΣΕΕ. Αυτό όμως αφορούσε μόνο τις γραμμές 2 και 3, καθώς το σωματείο του πρώην ΗΣΑΠ προσπαθούσε να μείνει στην πεντάωρη στάση για να εξυπηρετηθούν όσοι ήθελαν να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγύρια... για την ιδιωτικοποίηση ακόμα δύο γραμμών
Μόνο με… τιμές υποδοχής αρχηγού κράτους δεν έγιναν δεκτά στη Θεσσαλονίκη 12 λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης που θα εξυπηρετούν δύο γραμμές του ΟΑΣΘ μετά τη νέα σύμβαση που επικυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Πανηγύρια... για την ιδιωτικοποίηση ακόμα δύο γραμμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβό ρεύμα, φτηνά ψέματα
Την ώρα που οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα είναι 18 φορές πάνω από τις γερμανικές, η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι «είμαστε φτηνότεροι ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια»
Ακριβό ρεύμα, φτηνά ψέματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στον αέρα» η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ζητούν απαντήσεις σε προβληματισμούς που αφορούν την τύχη τους και της ίδιας της ΛΑΡΚΟ, επισημαίνοντας τα κακώς κείμενα από κυβερνήσεις και ιδιοκτησίες εδώ και 60 χρόνια.
«Στον αέρα» η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου
Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης γίνονται προσπάθειες επανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια, ακόμη και με κρατικοποίηση εταιρειών...
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρωστάνε 3,5 εκατ. ευρώ οι παλιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ
Κόλαφος η έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή ● Καυτά ερωτήματα για τη σκανδαλώδη πρακτική του υπουργού Μεταφορών ● Στον αέρα και η αγωγή του ΟΑΣΘ κατά του προμηθευτικού συνεταιρισμού «Ηρακλής».
Χρωστάνε 3,5 εκατ. ευρώ οι παλιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας