• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 5.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -3.8°C / 2.3°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 0.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 2.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.2°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  5 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 3.2°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.3°C / -0.6°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  67%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκάτ δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3

 • A-
 • A+
Η ΑΑΔΕ επεκτείνει την προσυμπλήρωση στοιχείων για πάνω από 1,2 εκατ. φορολογούμενους με βάση τα δεδομένα που καταχωρίζονται στο MyDATA ● Πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ 217.380 μικρές επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή timologio.

Το μοντέλο των προσυμπληρωμένων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις επεκτείνει η ΑΑΔΕ στον ΦΠΑ και στο έντυπο Ε3 ενώ τρέχει να προλάβει τις υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους στέλνοντας ραβασάκια με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα σε χιλιάδες φορολογούμενους. Η ΑΑΔΕ έχει διαβιβάσει τους σχετικούς φακέλους στις Εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα με εντολή να τρέξουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης του «στοκ» προχωρώντας στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να μη δοθεί άφεση αμαρτιών σε φορολογούμενους με απόκρυψη εισοδήματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν εντοπιστεί να μην έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2016 και μετά, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών παλαιότερων ετών, σε ιδιοκτήτες με «μαύρα» μισθώματα από ενοίκια, σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα αλλά με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, σε διάφορες υποθέσεις εισοδήματος για τις οποίες έχουν προκύψει νέα στοιχεία και έχει σημάνει συναγερμός από το σύστημα αλλά και σε όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών.

Την ίδια στιγμή δίνεται συνέχεια στο μέτρο των προκάτ δηλώσεων, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εφαρμοστεί στον ΦΠΑ και στο φορολογικό έντυπο Ε3 που υποβάλλουν περισσότεροι από 1,2 εκατ. υπόχρεοι. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής Ρένου Καραστάθη στο 2ο Law Forum Taxation, η προσυμπλήρωση αυτών των δηλώσεων θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA στην οποία διαβιβάζονται τα δεδομένα για τις συναλλαγές.

Ωστόσο οι δηλώσεις δεν θα είναι κλειδωμένες και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν τα στοιχεία στην περίπτωση που διαφωνούν. Με τον νέο σχεδιασμό οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν από πριν τον φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν καθώς και την επιστροφή φόρου που δικαιούνται ενώ η αυτοματοποιημένη διαδικασία θα ανοίξει τον δρόμο για εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ με τα ηλεκτρονικά βιβλία θα έχει πλήρη εικόνα για τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων καθώς το έσοδο για μια επιχείρηση είναι έξοδο για μια άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στην πλατφόρμα myDATA και έτσι αναμένεται να μπει τέλος στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με στόχο τον περιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και του φόρου που πρέπει να καταβάλουν.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά, με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ. Επίσης προκύπτει ότι στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στην πλατφόρμα MyDΑΤΑ.

Ο επόμενος στόχος της ΑΑΔΕ είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δηλαδή η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών σε όλα τα στάδια. Εν τω μεταξύ, ξεκινά αύριο και μέχρι το τέλος του έτους προαιρετικά η ηλεκτρονική δήλωση για τις κληρονομιές μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myProperty που θα υποστηρίζει τις αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών με και χωρίς συμβόλαιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες δηλώσεις
Μέχρι 28/2 καλούνται λογιστήρια και ασφαλιστικοί φορείς να στείλουν βεβαιώσεις αποδοχών, αμοιβών και συντάξεων ● Σε οκτώ δόσεις η αποπληρωμή του φόρου, αλλά απαιτείται πάλι νομοθετική ρύθμιση πριν από τις...
Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες δηλώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για μη επιστροφή της επιστρεπτέας
Δεύτερη ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά πιάστηκαν με ελλιπή δικαιολογητικά ή με παραβάσεις στη ρήτρα απασχόλησης, με...
Παράθυρο για μη επιστροφή της επιστρεπτέας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης
«Κενό» 1.856.610 φορολογικών δηλώσεων δυόμισι εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ανοίγει...
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα πληρωμής για 700.000
Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο TAXIS με τα ποσά των οφειλών από την επιστρεπτέα προκαταβολή για 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Ωρα πληρωμής για 700.000
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη φάκα 100 επιχειρήσεις με πειραγμένες τις ταμειακές
Πάρτι φοροδιαφυγής με πειραγμένες ή παράνομες ταμειακές μηχανές είχαν στήσει 100 επιχειρήσεις, το οποίο δεν κράτησε πολύ καθώς διακόπηκε από την...
Στη φάκα 100 επιχειρήσεις με πειραγμένες τις ταμειακές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας