• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.6°C / 10.2°C
  1 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.5°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 7.6°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.1°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.8°C
  3 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού «κολλάει», πώς θα επιταχυνθεί ο Εξωδικαστικός

 • A-
 • A+
Στο 44,7% το ποσοστό εγκρισιμότητας. ● Αιτήσεις οφειλετών που ήδη προστατεύονται ή ενήμερες οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί υποστηρίζουν οι servicers ότι αφορούν οι απορρίψεις. ● Μειώνεται το ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων.

Στα 258,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος με βάση τα στοιχεία του Ιούνιου του 2022 και αντιπροσωπεύει το 63,6% του συνολικού ιδιωτικού χρέους.

Το αποτύπωμα της έκρηξης του πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους και της αύξησης των επιτοκίων στο ιδιωτικό χρέος θα φανεί τους επόμενους μήνες, ωστόσο ο κίνδυνος διόγκωσής τους είναι ορατός.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζητά κυρίως από τους servicers, στα χέρια των οποίων βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος «κόκκινων» δανείων (87 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου), να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους αυξάνοντας τον αριθμό εγκρισιμότητας των αυτοματοποιημένων ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σύντομα αναμένεται από τους χρηματοδοτικούς φορείς να ολοκληρώσουν 1.093 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 70% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο, με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες, όπως είπε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, δρομολογούνται βελτιώσεις ώστε να ανεβάσει ταχύτητες ο Εξωδικαστικός, καθώς οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες των προσδοκιών, και οι ρυθμίσεις να είναι βιώσιμες. Σημειώνεται ότι οι ίδιοι οι οφειλέτες έχουν απορρίψει προτάσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ και οι πιστωτές 600 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε ότι το ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων εφεξής μειώνεται:

Α. κατά 75 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 2,50% +Εuribor με ελάχιστη τιμή το μηδέν για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια από 3,25% που ήταν έως τώρα,

Β. και 150 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 3% +Euribor τριμήνου για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια από 4,5% που ήταν έως τώρα.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι σήμερα έχουν λάβει 7.031 αιτήσεις για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ και έχουν ήδη αξιολογήσει 5.272 που αντιστοιχούν σε οφειλές 2,2 δισ. ευρώ. Το ποσοστό εγκρισιμότητας διαμορφώνεται στο 44,7%, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο έχει αγγίξει το 53%. Ομως, λαμβάνοντας υπόψη τις οφειλές φυσικών προσώπων μέχρι 200.000 ευρώ, όπου 2 στις 3 εγκρίνονται, όπως αναφέρουν οι servicers, τότε το ποσοστό βρίσκεται στο 61%.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους απόρριψης, σύμφωνα με τους servicers και χωρίς να δοθούν αναλυτικά ποσοτικά ή στατιστικά στοιχεία, μεταξύ άλλων αφορούν:

■ Αιτήσεις οφειλετών που είναι ήδη ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη και προστατεύονται, ενώ ο νόμος προβλέπει ρητά ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στον Εξωδικαστικό.

■ Αιτήσεις για ενήμερες οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά.

«Υπάρχουν περιπτώσεις, επίσης, δανειοληπτών που προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορα εμπόδια σε πλειστηριασμούς και υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες ρύθμισης και προσπαθούν μέσω του Εξωδικαστικού να πετύχουν την ακύρωση της αντίστοιχης ρύθμισης για να κερδίσουν χρόνο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης των servicers, υποστηρίζοντας ότι «ο Εξωδικαστικός δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Διαγραφές

Σύμφωνα με τα στοιχεία των servicers, στα στεγαστικά δάνεια η άφεση χρέους «αγγίζει» μέχρι και το 40% της οφειλής, στα καταναλωτικά μέχρι και το 60%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 55% και στις μεγάλες επιχειρήσεις το 40%.

Από το 2020 έως σήμερα, οι servicers έχουν ολοκληρώσει ρυθμίσεις ύψους άνω των 7,5 δισ. ευρώ για τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και έχουν ρυθμίσει πάνω από 430.000 δάνεια ύψους άνω των 8,5 δισ. ευρώ, τα οποία διατηρούν οι τράπεζες στην κατοχή τους και τα οποία αναταξινομήθηκαν ως υγιή, θωρακίζοντας τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία, αλλά με... ρευστοποίηση περιουσίας
Τι αλλάζει με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που δόθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση ● Προβλέψεις και για τα νομικά και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους.
Δεύτερη ευκαιρία, αλλά με... ρευστοποίηση περιουσίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που...
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» η επιδότηση
Μετά τα... μπινελίκια με τον υπουργό Οικονομικών, οι 4 συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν τους όρους στήριξης σε 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με επιδότηση 50% της αύξησης του επιτοκίου για 12 μήνες.
«Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» η επιδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή ανακούφιση για τα στεγαστικά
Τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν σε επιδότηση 50% της επιβάρυνσης που επιφέρει στις μηνιαίες δόσεις η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ● Το πρόγραμμα αφορά 30.000 ευάλωτους, πλην ενήμερους,...
Μικρή ανακούφιση για τα στεγαστικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις για επιχειρήσεις
Αλλάζουν τα πάντα στις 120 δόσεις με τις επιχειρήσεις να είναι οι κερδισμένες στα βασικά σημεία της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις για επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας