• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 27.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.5°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.0°C
  0 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  71%

Οι δανειστές επιμένουν στην ενεργητική διαχείριση των δανείων απευθείας από τις τράπεζες

«Εφ.Συν.» / Μάριος Βαλασόπουλος

Το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

 • A-
 • A+

Κοντά σε συμφωνία για τη μέθοδο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω ιδιωτών και της συμβολής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές, ενώ για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση των stress tests τον προσεχή Οκτώβριο φαίνεται να παραπέμπονται οι οριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την ίδρυση ή μη φορέα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που οι δανειστές δεν θέλουν να είναι υπό δημόσιο έλεγχο.

Τη συνολική πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη και συνολικά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας, θα παρουσιάσει αναλυτικά σήμερα στους εκπροσώπους του «κουαρτέτου» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η κυβέρνηση διατηρεί προσδοκίες ότι, παρά τις αντιρρήσεις των θεσμών για την ανάληψη της κεντρικής διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από κρατική εταιρεία Asset Management, το θέμα θα κλείσει ώς τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Οπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.», οι δανειστές φέρεται να απορρίπτουν το σχέδιο για φορέα τύπου Bad Bank με κρατική συμμετοχή και να επιμένουν στην ενεργητική διαχείριση των δανείων απευθείας από τις τράπεζες. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με την ελληνική πρόταση για τη νομοθέτηση προσωρινού πλαισίου προστασίας για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, έστω και ως αναβίωση του αντίστοιχου νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος έπαψε να ισχύει στις 31.12.2014.

Η πρόταση της Nomura

Από την κυβέρνηση διέρρευσε πάντως χθες (στο in.gr και στο vima.gr) η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και η οποία βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς:

■ Την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (Asset Management Company ή Οχημα Ειδικού Σκοπού – SPV). Από τις πληροφορίες που διέρρευσαν δεν διευκρινίζεται αν η εταιρεία προτείνεται να είναι δημόσια, όπως αρχικά επεδίωκε η κυβέρνηση, ιδιωτική ή μικτή και με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθεί. Εφόσον λειτουργήσει, θα μπορεί ωστόσο να εκδίδει ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ως μέσο χρηματοδότησης της αγοράς δανείων από τις τράπεζες.

Η τελική απόφαση συναρτάται αφενός από την ολοκλήρωση των ελέγχων για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τον Οκτώβριο και αφετέρου από τη μετοχική της σύνθεση (Δημόσιο-ιδιώτες) καθώς υφίστανται ενστάσεις των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού για το ενδεχόμενο η κρατική συμμετοχή και συνεισφορά κεφαλαίων να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

■ Τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας. Πρόκειται για ρηξικέλευθη πρόταση με την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να θεσμοθετήσει έναν μηχανισμό για τη συνολική ρύθμιση των οφειλών ενός δανειολήπτη όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και την εφορία, τις ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Η δημόσια αυτή Αρχή θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τον δανειολήπτη με βάση τις δυνατότητες εξυπηρέτησης κάθε είδους οφειλής και θα λειτουργήσει ως μια τεράστια βάση δεδομένων για τα χρέη των πολιτών, την οποία θα μπορούν να αξιοποιούν τα δικαστήρια, οι τράπεζες ή οι φορείς που θα αναλαμβάνουν την εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών. Οι ρυθμίσεις οφειλών θα γίνονται με βάση τη λεπτομερή εξέταση αυτού του «προφίλ».

■ Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για τις «πτωχεύσεις» νοικοκυριών και στον νόμο «Δένδια» για τα επιχειρηματικά δάνεια. Στο πλαίσιο των τροποποιήσεων του νόμου Κατσέλη, εξετάζονται, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», ρυθμίσεις όπως: η θέσπιση κριτηρίων για τον διαχωρισμό μεταξύ «καλόπιστων» και «κακόπιστων» οφειλετών, η αξιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», προκειμένου να αποτελούν κριτήριο για τις δικαστικές αποφάσεις, η δημιουργία ειδικών τμημάτων στα Ειρηνοδικεία, με αποκλειστική αρμοδιότητα τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη για την επιτάχυνση των δικών, η δυνατότητα προσφυγής μικρών επιχειρήσεων.

■ Την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικούς Χρέους. Με βάση την πρόταση προβλέπεται να δημιουργηθεί, κατά τα πρότυπα του ολλανδικού μοντέλου, γραμματεία του Συμβουλίου με γραφεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενημερώνει τους δανειολήπτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Ανακεφαλαιοποίηση

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει στην άποψη ότι αυτή θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί με αυξήσεις κεφαλαίου τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν ιδιώτες επενδυτές και με συμπληρωματική τη συμμετοχή του ΤΧΣ για το σκέλος των κεφαλαίων που δεν θα καλυφθούν από τους ιδιώτες.

Πρακτικά, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ποιότητας ενεργητικού και των stress tests, θα εκταμιευθούν κεφάλαια από τη δανειακή σύμβαση με αποδέκτη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ πιθανότατα το θέμα της παροχής εγγυήσεων θα λυθεί με την υπαγωγή των μετοχών του ΤΧΣ (έμμεσα δηλαδή των περιουσιακών του στοιχείων) στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Το σημαντικό είναι ότι με το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης μέσω ΤΧΣ και όχι απευθείας από τον ESM «ακυρώνεται» στην πράξη οποιοδήποτε ενδεχόμενο για κούρεμα στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάσμα για τα κριτήρια των πλειστηριασμών
Η συζήτηση για πλειστηριασμούς και πωλήσεις στεγαστικών δανείων ξεκινά σήμερα το πρωί με την συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη και το κουαρτέτο, ωστόσο ήδη από χθες οι πρώτες τροχιοδεικτικές...
Χάσμα για τα κριτήρια των πλειστηριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση για τα «κόκκινα» δάνεια
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι διαπιστώνεται αδυναμία γεφύρωσης των διαφορών στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τεχνικών κλιμακίων ειδικά ως προς τη διαχείριση των...
Σύγκρουση για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορέας διαχείρισης ιδιωτικών χρεών
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, προσανατολισμένο στο «ιρλανδικό μοντέλο», με στόχο την ελάφρυνση υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα είναι η πρώτη νομοθετική...
Φορέας διαχείρισης ιδιωτικών χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών
Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας –τόσο το υφιστάμενο (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη) όσο και το νέο που βρίσκεται στα σκαριά– υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία πτωχευτικού δικαίου...
Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απελπισμένοι δανειολήπτες
Ενώ χρωστάμε αναλογικά πολύ λιγότερα στις τράπεζες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η εξυπηρέτηση των δανείων είναι πραγματικός Γολγοθάς και η αποταμίευση άπιαστο όνειρο λόγω της κατάρρευσης των...
Απελπισμένοι δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψήνεται «κούρεμα» οφειλών προς Δημόσιο
​Τον δρόμο για διαγραφές χρεών από τόκους και προσαυξήσεις μεγάλων επιχειρήσεων ανοίγει όπως όλα δείχνουν η αναθεώρηση του «νόμου Δένδια». Για πρώτη φορά ο Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι της...
Ψήνεται «κούρεμα» οφειλών προς Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας