• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.0°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.6°C
  6 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.1°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.6°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  8 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 4.9°C
  5 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.5°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.7°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.3°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  2 BF
  78%

Διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών σε συμβολαιογραφικό γραφείο από την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Βουλή πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός

 • A-
 • A+
Θα συζητηθούν την Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Αναμένονται κυβερνητικές... εκκλήσεις σε servicers και τράπεζες και πυρά της αντιπολίτευσης για ανεπαρκές πλαίσιο προστασίας των νοικοκυριών ● Καυτές πατάτες οι κρατικές εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» και η απόφαση του Αρείου Πάγου που μπλοκάρει τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης για πλειστηριασμούς.

Τα δύο ανοιχτά θέματα, αυτό των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» που η Eurostat ζητά να εγγραφούν στο χρέος χωρίς να έχουν καταπέσει, καθώς και αυτό της τελευταίας απόφασης του Αρείου Πάγου που «μπλοκάρει» υπό προϋποθέσεις τους πλειστηριασμούς όταν διενεργούνται από εταιρείες διαχείρισης (servicers), αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Η κυβερνητική πλευρά αναμένεται είναι για άλλη μια φορά… αυστηρή απέναντι στους servicers, ζητώντας ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις, και προς τις τράπεζες ώστε να διοχετεύσουν ακόμα περισσότερα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και ταυτόχρονα, αναμένεται να απαντήσει στις βολές τις αντιπολίτευσης για αυξημένο κίνδυνο έκρηξης του ιδιωτικού χρέους λόγω ανεπαρκούς πλαισίου προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης με την παράθεση των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί ώστε να προστατευτούν κυρίως οι ευάλωτοι, βάσει των κριτηρίων που θέτει ο νόμος 4472/2017.

Με το στεγαστικό να βρίσκεται στον πυρήνα των προβλημάτων που απασχολεί την κοινωνία, λόγω της αύξησης των ενοικίων (οι πρωτοβουλίες περιορισμού της εξάπλωσης airbnb έχουν μετατεθεί για… αργότερα) και της επιβάρυνσης των στεγαστικών δανείων εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων (κερασάκι στην τούρτα της ακρίβειας), η κυβέρνηση θα ήθελε να φρενάρει τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, ωστόσο κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, με δεδομένη και την πίεση των θεσμών για επιτάχυνση. Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ μικρό το ενδιαφέρον για το ενδιάμεσο πρόγραμμα κρατικής στήριξης της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών που επιδοτεί μέχρι και 80% τη δόση του στεγαστικού δανείου έως την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών την περίοδο της πανδημίας έδωσε ανάσα όχι μόνο στους οφειλέτες αλλά και στην κυβέρνηση, όμως από την άλλη πλευρά πήγε… πίσω τα επιχειρησιακά σχέδια των τιτλοποιήσεων, τα οποία είναι δεσμευτικά για τους servicers και βάσει αυτών δόθηκαν οι εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής», που απειλούνται λόγω της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι μετά από αυτή την απόφαση τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης αναμένεται να πάρουν νομοθετική πρωτοβουλία που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια του «Ηρακλής» και όπως ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον περασμένο Μάιο, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων κατά την υποβολή των επιχειρηματικών πλάνων προβλέπεται ότι από τα ανοίγματα που τιτλοποιήθηκαν θα εισπραχθεί κατά μέσο όρο το 72,7% των αρχικών ανοιγμάτων. Το εν λόγω ποσοστό είσπραξης διαμορφώνεται με βάση τις προγραμματισμένες στρατηγικές για τη διαχείριση των ανοιγμάτων, με ποσοστό 58,6% να προέρχεται από τη διενέργεια ρυθμίσεων, 35,6% από εισπράξεις από ρευστοποιήσεις και την εύρεση συναινετικής λύσης και, τέλος, 5,5% από τις απλές εισπράξεις. Σύμφωνα με τους servicers, από τις αρχές του 2020 έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και «κούρεμα» συνολικού ύψους άνω των 7,3 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί ή μεταβιβαστεί.

Βέβαια, η αύξηση των τιμών των ακινήτων και η ανάπτυξη του real estate μάλλον κάνουν δημοφιλέστερους τους πλειστηριασμούς από τις ρυθμίσεις, καθώς ο επισπεύδων (τράπεζα ή servicer) μπορεί να έχει μεγαλύτερο και άμεσο όφελος από τον πλειστηριασμό και την πώληση του ακινήτου σε σχέση με μια μακροχρόνια μίσθωση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Εξωδικαστικό, το ποσοστό εγκρισιμότητας τον Αύγουστο είχε φτάσει το 78% από 25% που ήταν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και 8% τον Μάιο. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, τους επόμενους τέσσερις μήνες θα ρυθμιστούν οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρύπα» σε πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης
Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να ακυρώσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης αναγκάζει την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να καλύψει το κενό του νόμου του 2015 και...
«Τρύπα» σε πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιήσεις ΤτΕ για νέα αύξηση κόκκινων δανείων
Παρά την πρόοδο στη μείωσή τους, πληθωρισμός και αβεβαιότητες για την οικονομική δραστηριότητα εντείνουν τον κίνδυνο “αναζωπύρωσής” τους ● Αντιστροφή και στον ρυθμό αύξηση των καταθέσεων.
Προειδοποιήσεις ΤτΕ για νέα αύξηση κόκκινων δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει η πλατφόρμα για ευάλωτους δανειολήπτες
Στις 15 Ιουλίου ανοίγει –εκτός απροόπτου– η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τα αιτήματα των ευάλωτων δανειοληπτών (είτε είναι ενήμερα είτε όχι τα δάνειά τους) ώστε να λάβουν πενταετή επιδότηση του στεγαστικού τους...
Ανοίγει η πλατφόρμα για ευάλωτους δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση αξιολόγησης με πτωχευτικό και πλειστηριασμούς
H πανδημία «φρέναρε» τη διαδικασία εκκαθάρισης των καταπτώσεων εγγυήσεων που είχε παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε δάνεια που είχαν δοθεί στο παρελθόν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά πλέον οι υπηρεσίες του...
Εκκίνηση αξιολόγησης με πτωχευτικό και πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
Μπροστά σε ένα τείχος άρνησης των θεσμών βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας