• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.0°C / 9.6°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 2.3°C / 5.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.9°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.4°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.0°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.8°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  75%

Στο τοπογραφικό, όπου σημειώνονται οι παραχωρούμενες ή πωλούμενες εκτάσεις στο νησί, απεικονίζεται τι εννοούν οι Λευκαδίτες όταν μιλούν για «αποκεφαλισμό» του νησιού τους, με την εκχώρηση της κυριότητας ή χρήσης του βορειοανατολικού τμήματός του σε μια εταιρεία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωγές φίμωσης σε όσους αντιδρούν στην παραχώρηση του Κάστρου Λευκάδας

 • A-
 • A+
Μετά το εξώδικο κατά του δήμου, η εταιρεία ΝΟΤΙΟΝ που διεκδικεί την παραχώρηση του παλιού τουριστικού περιπτέρου απαιτεί θηριώδεις αποζημιώσεις από πολίτες που τόλμησαν να πάρουν δημόσια θέση • Και προσφυγή της εταιρείας στην αποκεντρωμένη διοίκηση • Απαιτεί πειθαρχικό έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου γιατί... συζήτησε την αμφιλεγόμενη παραχώρηση.

Δεν έφτανε το εξώδικο στα μέσα Σεπτεμβρίου, με το οποίο η εταιρεία NOTION που διεκδικεί προς τουριστική «αξιοποίηση» μεγάλη έκταση στο Κάστρο Λευκάδας ούτε λίγο ούτε πολύ απαγόρευε στον Δήμο Λευκάδας ακόμη και να συζητά το θέμα που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους του νησιού. Ηρθαν τώρα και αγωγές της εταιρείας εναντίον πολιτών που τόλμησαν να πάρουν θέση!

Ο λόγος για την παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου εδώ και δεκαετίες τουριστικού περιπτέρου στην περιοχή του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, και ουσιαστικά όλης της παραλίας του Κάστρου δεξιά από την είσοδο του νησιού μέσω της γέφυρας που το συνδέει με την Αιτωλοακαρνανία. Απόλυτα συναφής είναι και η πώληση των όμορων παλιών κτιρίων του συνεταιρισμού οινοπαραγωγών ΤΑΟΛ, σε έκταση 14 στρεμμάτων (βλέπε «Εφ.Συν.». 22/9/2022, «Η Λευκάδα, το Κάστρο και ο… φλεγόμενος επίτιμος δημότης»). Είναι ψηφίδες ενός ευρύτερου σχεδίου της εταιρείας NOTION που έχει αποκτήσει ή διαπραγματεύεται και άλλες εκτάσεις ακόμη και εντός της απόλυτα προστατευμένης ως Natura λιμνοθάλασσας της Λευκάδας, που μαζί με το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας είναι στοιχεία της περιβαλλοντικής και ιστορικής ταυτότητας του νησιού.

Στις 7 Οκτωβρίου, από τους δικηγόρους της NOTION (τους ίδιους που μαζί με τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη και το γραφείο του είχαν συνυπογράψει το εξώδικο προς τον δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο τον Σεπτέμβριο) έφτασαν δυο παρόμοιες αγωγές κατά της Ελένης Κατωπόδη και της Πηνελόπης (Οπης) Γεωργίου. Η πρώτη είναι υπάλληλος της Κτηματικής Εταιρείας στη Λευκάδα, που ως πολίτις (καθώς η κτηματική δεν έχει ακόμη εμπλακεί υπηρεσιακά στην αμφιλεγόμενη παραχώρηση) είχε πριν από μόλις τρεις μέρες συντάξει ανοιχτή επιστολή προς όλους τους κατοίκους της Λευκάδας, στην οποία τεκμηριωμένα, με τοπογραφικά δεδομένα, έκανε λόγο για τον κίνδυνο «αποκεφαλισμού» του νησιού. Πώς; Με τη συστηματική προσπάθεια ολόκληρο το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, από το ιβάρι (=το φυσικό ιχθυοτροφείο της λιμνοθάλασσας) έως τον φάρο, να περάσει στην αποκλειστική κυριότητα ή χρήση μιας εταιρείας.

Αποζημίωση

Για το «ατόπημα» της Ελ. Κατωπόδη η ΝΟΤΙΟΝ απαιτεί αποζημίωση 300.000 ευρώ καθώς και 50.000 ευρώ για κάθε δημόσια αναφορά στο αμφιλεγόμενο πρότζεκτ της εταιρείας εφεξής. Ανάλογα είναι τα αιτήματα αποζημίωσης προς την Π. Γεωργίου, που είναι μέλος του τοπικού συμβουλίου αρχιτεκτονικής, το οποίο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για την παραχώρηση, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η έγκρισή της στα κεντρικά συμβούλια αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας (ΚΕΣΥ και ΚΑΣ), που έδωσαν το πράσινο φως στην παραχώρηση. Αλλά και η κ. Γεωργίου ενάγεται όχι για την υπηρεσιακή της δραστηριότητα -άλλωστε στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση δεν είχε εμπλοκή-, αλλά γιατί τόλμησε να πάρει δημόσια θέση ως κάτοικος Λευκάδας κατά της παραχώρησης που θα αποκλείσει τους κατοίκους του νησιού από την παραλία, στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, στις 30/8.

Και σε τι συνίσταται η ζημιά που υποτίθεται ότι υφίσταται η NOTION από τις δημόσιες τοποθετήσεις των δυο κατοίκων - δυο από τους εκατοντάδες που έχουν κινητοποιηθεί κατά της παραχώρησης εδώ και μερικούς μήνες; Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι με τις θέσεις τους καθυστερεί η υλοποίηση της παραχώρησης -η ανακατασκευή του περιπτέρου και των λουτρικών εγκαταστάσεων- με αποτέλεσμα να υφίσταται και αύξηση του κόστους της λόγω πληθωρισμού!

Πέραν της κραυγαλέας απόπειρας φίμωσης των κατοίκων και φορέων της Λευκάδας που έχουν κινητοποιηθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου, υπάρχει και μια σκόπιμη «ανακρίβεια» στον ισχυρισμό της ΝΟΤΙΟΝ ότι οι δημόσιες αντιδράσεις «καθυστερούν» το έργο: η παραχώρηση δεν έχει πάρει την τελική έγκριση από την αρμόδια γενική γραμματεία Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Κι αυτό γιατί προφανώς τα αρμόδια στελέχη της γενικής γραμματείας έχουν εντοπίσει μια αντίφαση ως προς το τι παραχωρείται ανάμεσα στη διακήρυξη του διαγωνισμού και την απόφαση παραχώρησης που έχει λάβει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας. Ενώ στην πρώτη ως παραχωρούμενα αναφέρονται μόνον τα κτίρια του τουριστικού περιπτέρου, στη δεύτερη περιγράφεται ως παραχωρούμενη όλη η χερσαία ζώνη λιμένα, έκτασης 8,5 στρεμμάτων, και γι’ αυτό έχουν ζητήσει επιπλέον στοιχεία και τοπογραφικά δεδομένα. Αναρωτιέται, λοιπόν, κάποιος αν ο επόμενος τον οποίο θα επιχειρήσει να εναγάγει η NOTION για τις «ζημιές» της είναι η γενική γραμματεία Λιμένων ή και το υπουργείο Ναυτιλίας γενικώς...

Εκφοβισμός

Οσο κι αν φαίνεται εξωφρενικό αυτό το ενδεχόμενο, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Κι αυτό γιατί η NOTION, πέραν του εξωδίκου που έχει στείλει στον δήμο, έχει προσφύγει εναντίον του δημοτικού συμβουλίου -και του οριζόμενου από τον ίδιο τον δήμο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου- στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Από την οποία απαιτεί να ελεγχθούν και να διωχθούν πειθαρχικά δήμος και ταμείο γιατί τόλμησαν να ξανασκεφτούν την παραχώρηση μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Το θέμα των εκφοβιστικών αγωγών και της νομικής «επιθετικότητας» με την οποία συμπεριφέρεται η εταιρεία -προφανώς για να προκαταλάβει όλες τις αποφάσεις που εκκρεμούν σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου και του Δημοσίου- θα συζητηθεί αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας. Πέραν αυτού, εκκρεμεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγής των κατοίκων κατά της παραχώρησης, αλλά και η προσφυγή περίπου 80 παλιών οινοπαραγωγών κατά της πώλησης των κτιρίων και των 14 στρεμμάτων του συνεταιρισμού οινοπαραγωγών (ΤΑΟΛ) με προορισμό ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.

Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση που επικρατεί στη Λευκάδα είναι ότι τα εξώδικα, οι αγωγές και οι προσφυγές της NOTION και θυμώνουν και πεισμώνουν το ευρύ κίνημα Λευκαδιτών (και... λευκαδολατρών) που θέλουν να φρενάρουν τον «αποκεφαλισμό» του νησιού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εμπαιγμός» στη Λευκάδα
Περίεργη απόφαση του διορισμένου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου • Προσφεύγει στη νομική υποστήριξη Θ. Φορτσάκη για να... μην εφαρμόσει την απόφαση του δήμου κατά της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου.
«Εμπαιγμός» στη Λευκάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απορρίφθηκε η προσφυγή του επενδυτή για το Κάστρο
Tο επιστέγασμα της πρώτης σημαντικής νίκης, που πέτυχε το κίνημα των κατοίκων της Λευκάδας εναντίον της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου, της παραλίας και του Τουριστικού Περιπτέρου με την απόφαση του δημοτικού...
Απορρίφθηκε η προσφυγή του επενδυτή για το Κάστρο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Λευκάδα, το Κάστρο και ο... φλεγόμενος επίτιμος δημότης
Ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις για την άκρως αμφιλεγόμενη «αξιοποίηση»-ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, η εταιρεία που τη διεκδικεί στέλνει εξώδικο που... απαγορεύει στον δήμο να...
Η Λευκάδα, το Κάστρο και ο... φλεγόμενος επίτιμος δημότης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο,τι πει ο Ριμπολόβλεφ...
Ενώ οι κάτοικοι του Περιγιαλίου συνεχίζουν τις αντιδράσεις στην χωρίς άδεια μετατροπή του οικισμού τους σε εργοτάξιο του Σκορπιού, ο σύμβουλος του Ρώσου επενδυτή προαναγγέλλει εκ μέρους των κρατικών αρχών ότι...
Ο,τι πει ο Ριμπολόβλεφ...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το κεντρί του... Σκορπιού
Κάτοικοι του παραθαλάσσιου οικισμού Περιγιάλι στη Λευκάδα αντιδρούν στη μετατροπή του μικρού λιμένα τους για πέντε χρόνια σε εργοτάξιο φορτοεκφόρτωσης για τις κατασκευαστικές εργασίες στον Σκορπιό.
Το κεντρί του... Σκορπιού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρά δικαστικά πλήγματα στη ρήτρα αναπροσαρμογής
Τα δικαστήρια Πειραιά και Πάτρας απαγορεύουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τις παράλογες χρεώσεις.
Ισχυρά δικαστικά πλήγματα στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας