• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.1°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.9°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  6 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 2.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.3°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.3°C
  4 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.8°C / 4.7°C
  1 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαθήματα δεοντολογίας» για το ενεργειακό αλαλούμ

 • A-
 • A+
Η αμήχανη απάντηση του ΥΠΕΝ στην αποκάλυψη, από την «Εφ.Συν.», της επιστολής της ΡΑΕ προς τον κ. Σκρέκα, για το φιάσκο της «κατάργησης» της ρήτρας και μια γνωμοδότηση της Αρχής που μπορεί να... φρεσκάρει τη μνήμη του υπουργού.

Βλέπουν το στραπάτσο που έρχεται με το φούντωμα της αισχροκέρδειας στον χώρο της ενέργειας και προσπαθούν από τώρα να βρουν σε ποιον θα φορτώσουν τις ευθύνες.

Η χθεσινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για το φιάσκο με την κατάργηση της διαβόητης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού προκάλεσε αλλοπρόσαλλες απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το δημοσίευμά μας στηριζόταν σε μια επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στην οποία ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθ. Δαγούμας λέει στον υπουργό Κ. Σκρέκα ότι με το νέο σύστημα που εφαρμόζει η κυβέρνηση μετά τον Ιούλιο τα τιμολόγια λιανικής απογειώθηκαν σε τιμές ψηλότερες από εκείνο με τη ρήτρα. Ειδικά τον μήνα Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε, οι τιμές που ίσχυσαν ήταν κατά 57% υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που θα διαμόρφωνε η «ρήτρα αναπροσαρμογής». Αυτή η εκτόξευση, δε, ανάγκασε το κράτος να διπλασιάσει την κρατική επιδότηση που έφτασε τα 1,9 δισ. μόνο για τον Σεπτέμβριο.

Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης; Το ΥΠΕΝ εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία παρέδωσε και μαθήματα δεοντολογίας! «Η στοιχειώδης δεοντολογία ενός δημοσιεύματος για το ενεργειακό προϋποθέτει την αποτύπωση των μη αμφισβητήσιμων στοιχείων για την κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως αυτή προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας» ήταν το πρώτο...ατράνταχτο επιχείρημα. Θα έπρεπε λοιπόν να αντιγράφαμε τις ανακοινώσεις του υπουργείου και κυρίως να μην αμφισβητούμε τα στοιχεία τους.

Συνεχίζει η ανακοίνωση: «Στη Συνέντευξη Τύπου της 6ης Οκτωβρίου 2022 προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξήγησε κι ανέλυσε τον μηχανισμό ανάκτησης των όποιων υπερεσόδων δημιουργούνται στον κλάδο της προμήθειας, εξ αιτίας των ακραίων μεταβολών στη χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι στο τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους, με την υποστήριξη της ΡΑΕ θα υπολογίζονται τα τυχόν υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας και θα ανακτώνται, προκειμένου να επιστρέψουν μέσα από τις επιδοτήσεις στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Αυτονοήτως, λοιπόν, η ΡΑΕ καταγράφει τα όποια υπερέσοδα και ενημερώνει σχετικά το Υπουργείο».

Είναι έτσι τα πράγματα; Κατ' αρχάς η στοιχειώδης δεοντολογία θα επέβαλε στον επικεφαλής ενός τόσο κρίσιμου υπουργείου να δίνει συνεντεύξεις Τύπου συχνότερα από μία φορά τον χρόνο. Κατά τα λοιπά ο κ. Σκρέκας μίλησε για τον νέο μηχανισμό, αφού προηγουμένως πιέστηκε από τα αλλεπάλληλα ερωτήματα των διαπιστευμένων συντακτών. Η «Εφ.Συν.» κατέγραψε τα σχετικά την επόμενη μέρα σε δημοσίευμα με τίτλο «Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας».

Ομως ο κ.Σκρέκας σε όσα ανέφερε πουθενά δεν επικαλέστηκε τη ΡΑΕ. Η συνέντευξη ηχογραφήθηκε, ο υπουργός δεν μας έδωσε ποτέ την απομαγνητοφώνηση, αλλά πουθενά δεν εξήγησε πώς και από ποιον θα γίνουν οι υπολογισμοί των υπερεσόδων (σ.σ. ευτυχώς υπάρχουν και οι προσωπικές ηχογραφήσεις). Αρα λοιπόν το επιχείρημα ότι η ΡΑΕ έστειλε την επιστολή που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» «αυτονοήτως για να ενημερώσει το υπουργείο» στερείται λογικής βάσης. Οχι μόνο διότι δεν το είπε ο υπουργός, αλλά και διότι στην επιστολή του ο κ. Δαγούμας πουθενά δεν επικαλείται κάποιον νέο μηχανισμό παρά μόνο τις αρμοδιότητες που έχει από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για να ελέγχει την αγορά. Και επίσης διότι ο υπουργός είπε πως τα στοιχεία αυτά θα συλλεχθούν στο τέλος Νοεμβρίου και όχι στις 12 Οκτωβρίου. Είναι τυχαίο άραγε ότι ο κ. Σκρέκας θυμήθηκε τη ΡΑΕ μόνο όταν ήρθε στο φως η επιστολή Δαγούμα; Αντί απάντησης, να θυμίσουμε:

 Τις περιπέτειες που είχαν τα άλλα υπερκέρδη, εκείνα των παραγωγών ενέργειας που υποσχόταν να φορολογήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης από πέρσι τον Μάρτιο. Η ΡΑΕ (που είχε λάβει τότε την «εντολή» του πρωθυπουργού) τα υπολόγισε από τον Μάιο σε 927 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει καταλήξει στο ποσό που θα τα κουρέψει.

 Σε επίσημη γνωμοδότησή της (8/2022) τον περασμένο Ιούνιο η ΡΑΕ εισηγήθηκε ένα σύστημα πολύ διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τα τιμολόγια που αλλάζουν κάθε μήνα και καταλήγουν σε υπερέσοδα. Μιλούσε για διατήρηση τριών κατηγοριών τιμολογίων (σταθερά, κυμαινόμενα χωρίς όριο, κυμαινόμενα με όριο) που θα ίσχυαν για 12 μήνες. Ειδικά για εκείνα με την κυμαινόμενη χρέωση πρότεινε αυτή να συνδέεται με τη χονδρεμπορική τιμή στην οποία να προστίθενται κόστος διαχείρισης και εύλογο κέρδος για τον προμηθευτή. Η πρόταση απερρίφθη πανηγυρικά από τον κ. Σκρέκα, όμως, για να λέμε και «του υπουργού το δίκιο», η ΡΑΕ διόλου δεν υπερασπιζόταν στη γνωμοδότησή της τη διατήρηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, παραθέτοντας σειρά αποδείξεων για τον λάθος τρόπο εφαρμογής της από τις εταιρείες. Παραπέμπουν όλα τα παραπάνω σε μια αγαστή συνεργασία των αρμοδίων σε ένα σύστημα που θα λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών και του δημόσιου συμφέροντος;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας
Νέες υποσχέσεις για φορολόγηση των τεράστιων υπερκερδών από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος, όμως, ακόμη δεν έχει εισπράξει το 90% των υπερκερδών από...
Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
Αποκαλυπτικά στιγμιότυπα από την ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ● Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για τη φορολόγηση, σε εκκρεμότητα τα κέρδη του φυσικού αερίου.
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαράτσι Σκρέκα» με υπερδιπλασιασμό χρεώσεων ΥΚΩ
Με νυχτερινή τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργείται το έδαφος για ακόμη ένα χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος που θεσπίζεται στο όνομα της προστασίας των...
«Χαράτσι Σκρέκα» με υπερδιπλασιασμό χρεώσεων ΥΚΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη «ρήτρα»… εξοικονόμησης
Σε αλλαγή του μοντέλου επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση με σκοπό τον... περιορισμό της κατανάλωσης.
Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη «ρήτρα»… εξοικονόμησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος
Σήμερα οι εταιρείες στέλνουν στη ΡΑΕ τις αιτιολογήσεις τους για τα κυμαινόμενα τιμολόγια και τα τρικ με τα φουσκωμένα πάγια, ενώ το ΥΠΕΝ υπόσχεται τροπολογία που θα εμποδίζει πάγια από το πουθενά.
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας