• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.6°C / 9.6°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.8°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.2°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 4.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  76%

Από αριστερά: Κ. Σημίτης, Γ. Προβόπουλος, Γκ. Χαρδούβελης και Γ. Παπακωνσταντίνου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μερικές υπενθυμίσεις για όσους έχουν μνήμη χρυσόψαρου

 • A-
 • A+
Οι τράπεζες και ήξεραν τον κίνδυνο χρεοκοπίας και έπαιρναν μέτρα για να περιορίσουν τις ζημιές τους.

Το νομικό άλμα του Αρείου Πάγου, που αποφαίνεται ότι κανείς «μέσος λογικός, ευσυνείδητος και επιμελής άνθρωπος», άρα ούτε και οι τράπεζες ως… συλλογικός νους των αποταμιευτών, μπορούσε να προβλέψει τον Μάρτιο 2010 ότι το ελληνικό κράτος θα χρεοκοπούσε, συγκρούεται με τη στοιχειώδη μνήμη, που ελπίζουμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει… μνήμη χρυσόψαρου. Ιδού μερικά πράγματα που διαψεύδουν τον ισχυρισμό (τα ανακαλέσαμε με τη βοήθεια του δικηγόρου Σ. Φουρτουνίδη):

■ Στις 18/12/2008 ο Κώστας Σημίτης μίλησε στη Βουλή για προσφυγή στο ΔΝΤ σε περίπτωση δυσκολίας δανεισμού από τις αγορές, ξεσηκώνοντας σάλο. Δύο μέρες μετά, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης αναφερόταν σε κίνδυνο χρεοκοπίας, επικαλούμενος δημοσίευμα των «Financial Times».

■ Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, στην Εκθεσή του για το 2008 ανέφερε την ανησυχία των αγορών για το έλλειμμα και το ψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τη διεύρυνση των σπρεντ και την επικίνδυνη αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο 5% (όσο και σήμερα). Ο Γ. Προβόπουλος, άλλωστε, έχει αποκαλύψει ότι είχε μιλήσει για κίνδυνο χρεοκοπίας στον Κ. Καραμανλή το καλοκαίρι του 2009.

■ Η Εθνική Τράπεζα (που δικαιώθηκε για... άγνοια κινδύνου από τον Α.Π.) στις εκθέσεις 2008 και 2009 κατέγραφε τον επιτοκιακό κίνδυνο από τα ομόλογα και τη «δραματική άνοδο» των ασφαλίστρων κινδύνου, των περίφημων CDS, για τα οποία η ίδια έπαιρνε μέτρα «αντιστάθμισης κινδύνου» (την ώρα που καθησύχαζε τους πελάτες της).

■ Ανάλογες προειδοποιήσεις περιέχει έκθεση της Eurobank για το 2009. Μάλιστα, στην επόμενη έκθεση για το 2010 αποκάλυπτε προετοιμασία για το μεγάλο κούρεμα, με μεταφορά ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο των «Δανειακών χρεωστικών τίτλων». Αναλυτές της ίδιας τράπεζας (Μονοκρούσος, Αρακελιάν) σε μελέτες το 2009 προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, λόγω κατάρρευσης της εμπιστοσύνης των αγορών. Εναν χρόνο μετά (9/2/2010) μελετητές της Eurobank (Μαλλιαρόπουλος, Αναστασάτος) επισήμαναν ευθέως ότι μεγάλα τμήματα των αγορών και θεσμικών παραγόντων εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

■ Την ίδια περίοδο, ο καθηγητής και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, τότε επικεφαλής ερευνών της Eurobank, έγραφε στο «Βήμα» (21/2/2010) ότι η πιστοληπτική υποβάθμιση της χώρας και το «βαθύ έλλειμμα ανταγωνιστικότητας μειώνουν τις πιθανότητες η Ελλάδα να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της».

■ Στις 7/5/2010, λίγες μέρες μετά την αναγγελία προσφυγής στο ΔΝΤ και το πρώτο Μνημόνιο, δημοσιεύτηκε η μελέτη των Λι Μπουκχάιτ και Μίτου Γκούλατι «Πώς να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει παραδεχτεί ότι ο Μπουκχάιτ είναι ανάμεσα στους ειδικούς των αναδιαρθρώσεων χρέους που είχε συμβουλευτεί η τότε κυβέρνηση.

■ Ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου από τον Μάρτιο του 2010 προειδοποιούσε τις κυπριακές τράπεζες να αποφεύγουν τους ελληνικούς τίτλους που είχαν υποβαθμιστεί στην κατηγορία των σκουπιδιών.

Το συμπέρασμα από αυτές τις υπενθυμίσεις ήταν ότι οι τράπεζες και ήξεραν τον κίνδυνο και έπαιρναν μέτρα για να περιορίσουν τις ζημιές τους. Πράγμα που δεν έκαναν για τους πελάτες τους. Κι αν το αντεπιχείρημα (στο οποίο προσφεύγει και ο Α.Π.) είναι ότι και οι τράπεζες δεν απέφυγαν τη ζημιά, η απάντηση σ’ αυτό είναι ότι αυτές αποζημιώθηκαν με τις ανακεφαλαιοποιήσεις με δημόσιο χρήμα άνω των 45 δισ. ευρώ που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Τους 15.000 ομολογιούχους ποιος τους αποζημίωσε για το 1 δισ. που έχασαν το 2012.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα «ασπίδα» του Αρείου Πάγου στους δανειολήπτες
Το Δ΄ Τμήμα του με άλλη μια απόφασή του «ενταφιάζει» το νομικό τέχνασμα της «δολιότητας» που επικαλούνται οι τράπεζες εις βάρος πελατών τους σε αδυναμία πληρωμής.
Νέα «ασπίδα» του Αρείου Πάγου στους δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά ευθύνη στις τράπεζες για τις ζημιές των ομολογιούχων από το PSI
Ο Αρειος Πάγος με δύο παράλληλες αποφάσεις του δικαιώνει τα πιστωτικά ιδρύματα για ζημιογόνες επενδυτικές συμβουλές που παρείχαν σε πελάτες τους.
Καμιά ευθύνη στις τράπεζες για τις ζημιές των ομολογιούχων από το PSI
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δανειολήπτες καλούν ξανά Κομισιόν
Συνάντηση με τον επίτροπο Δικαιοσύνης ζητεί ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου με αίτημα να κινηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, «της χώρας στην οποία δεν αποδίδεται δικαστική ή νομοθετική...
Δανειολήπτες καλούν ξανά Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάρτε θέση» για τους ομήρους του ελβετικού φράγκου
Επιστολές του Συλλόγου Δανειοληπτών στους ευρωβουλευτές και στους βουλευτές με κρίσιμα ερωτήματα εν όψει της καταγγελίας στην Κομισιόν για διαδικασία επί παραβάσει εις βάρος της Ελλάδας, μετά την άρνηση του...
«Πάρτε θέση» για τους ομήρους του ελβετικού φράγκου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο Ανάκαμψης: ενός ανδρός αρχή
Τυπική συμμόρφωση στις υποδείξεις της Ε.Ε. για την εμπλοκή των τραπεζών στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ● Υπερεξουσίες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες
Ταμείο Ανάκαμψης: ενός ανδρός αρχή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας