• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.2°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.0°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.2°C / 0.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 2.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.7°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  63%
Yong hian Lim | Dreamstime.com

Ανάπτυξη 5,2% στην Ελλάδα, με πληθωρισμό στα ύψη προβλέπει το ΔΝΤ

 • A-
 • A+

Τα μαύρα μαντάτα για την παγκόσμια οικονομία που είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποτυπώνονται σήμερα αναλυτικά στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

Ειδικά για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις του Ταμείου ευθυγραμμίζονται με αυτές της κυβέρνησης, απλώς είναι οριακά χαμηλότερες.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% εφέτος και 1,8% το 2023, ενώ η κυβέρνηση έχει προβλέψει από 5,3% φέτος και 2,1% το 2023.

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, που μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι έφτασε το 12% τον μήνα Σεπτέμβριο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί - με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat - σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027.

Η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο έτος στο 12,2% από 12,6% φέτος και 15% το 2021.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ εφέτος και να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023.

Τα χειρότερα έρχονται

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ αφορούν την παγκόσμια οικονομία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Το Ταμείο αναθεώρησε, για μία ακόμη φορά εφέτος, προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,7% από 2,9% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή του για εφέτος στο 3,2%. 

Η αναθεώρηση των προοπτικών είναι μεγάλη για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 από 3,1% εφέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και η ιταλική κατά 0,2%.

Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αποφύγει τελικά την ύφεση και θα σημειώσει μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2023. 

Για την κινεζική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,4%, υψηλότερη σε σχέση με το 3,2% φέτος αλλά πολύ χαμηλότερη από το 8,1% που κατέγραψε το 2021.

Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών προκαλείται από την κρίση του κόστους διαβίωσης, σημειώνει το Ταμείο, λόγω των συνεχών και διευρυνόμενων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ τονίζει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την οικονομική πολιτική.

Για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% εφέτος για να υποχωρήσει στο 5,7% το 2023, ενώ τονίζεται ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν θα είναι προσωρινή και ότι ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερος από τον εφετινό.

«Εν ολίγοις, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα έχει την αίσθηση της ύφεσης», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, σχετικά με τις προοπτικές. «Ενώ μαζεύονται σύννεφα καταιγίδας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κρατήσουν σταθερό χέρι».

Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Η μελλοντική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται αποφασιστικά από τη νομισματική πολιτική, την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και πιθανές άλλες διαταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένες στον στόχο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ακόμη και αν διατρέχουν τον κίνδυνο μίας μεγαλύτερης από ό,τι θα χρειαζόταν νομισματικής σύσφιξης, σημειώνει η έκθεση.

Για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο αναφέρει ότι θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού και ότι δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και σπανίως είναι αποτελεσματικά.

Αντίθετα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στην προστασία των ευάλωτων ομάδων με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα και να βοηθά με επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και στη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαύρες» προβλέψεις από το ΔΝΤ: Μπαίνουμε σε εποχή αυξημένης οικονομικής αστάθειας
«Tα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται», δήλωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα, που προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης.
«Μαύρες» προβλέψεις από το ΔΝΤ: Μπαίνουμε σε εποχή αυξημένης οικονομικής αστάθειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς φρένα ο πληθωρισμός σε στέγαση και διατροφή, με 35,4% και 13,5% ετήσια αύξηση
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, που ξανασκαρφάλωσε στο 12%, μετά από μια οριακή αποκλιμάκωση Ιούλιο-Αύγουστο.
Χωρίς φρένα ο πληθωρισμός σε στέγαση και διατροφή, με 35,4% και 13,5% ετήσια αύξηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία Στουρνάρα για υψηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη
Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη επί τα βελτίω ετοιμάζεται να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στην παγκόσμια οικονομία πνέουν άνεμοι στασιμοπληθωρισμού.
Αισιοδοξία Στουρνάρα για υψηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλιδίζει τις προβλέψεις του το ΔΝΤ, προειδοποιεί για παγκόσμια ύφεση
Η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά το β' τρίμηνο του 2022 - κι εάν συμβεί κάτι ανάλογο και το 3ο τρίμηνο, τότε η ύφεση θα είναι πραγματικότητα.
Ψαλιδίζει τις προβλέψεις του το ΔΝΤ, προειδοποιεί για παγκόσμια ύφεση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη
Χαμηλότερες προσδοκίες για μία ακμαία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 δημιουργούν τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ, που λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα της Όμικρον.
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας