Οι τράπεζες δεν φέρουν ευθύνη για τις τυχόν ζημίες που υπέστησαν πελάτες τους, κάτοχοι κρατικών ομολόγων από το «κούρεμά» τους στο PSI του 2012, αποφαίνεται ο Αρειος Πάγος με δύο παράλληλες αποφάσεις του. Με την πρώτη απόφαση (1024/2022) κάνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης τράπεζας κατά απόφασης Εφετείου που δικαίωνε ομολογιούχο, ο οποίος το 2010 είχε αγοράσει κρατικά ομόλογα έπειτα από επενδυτική συμβουλή της τράπεζας.
«Η σχετική επενδυτική συμβουλή δεν ήταν κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας ικανή, ούτε μπορούσε αντικειμενικά και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων να επιφέρει το ζημιογόνο αποτέλεσμα που επήλθε τον Φεβρουάριο του 2012… Τα περιστατικά -δηλαδή το PSI- δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τον χρόνο της επενδυτικής συμβάσεως (11/3/2010) από τον μέσο λογικό, ευσυνείδητο και επιμελή άνθρωπο», λέει χαρακτηριστικά η απόφαση του Α.Π., που αναιρεί την απόφαση του Εφετείου το οποίο είχε επιδικάσει αποζημίωση στον ομολογιούχο και διατάσσει την επιστροφή της μέχρι την επανεκδίκαση της υπόθεσης.
Η δεύτερη απόφαση (1319/2022) με παρόμοιο σκεπτικό απορρίπτει την αναίρεση ομολογιούχου του οποίου το Εφετείο είχε απορρίψει την αγωγή, δικαιώνοντας την τράπεζα από την οποία ζητούσε αποζημίωση για επενδυτικές συμβουλές με βάση τις οποίες είχε αγοράσει το 2009 κρατικούς τίτλους. Ο Αρειος Πάγος θυμίζει την απόφαση του ΣτΕ το 2014 που είχε απορρίψει την προσφυγή ομολογιούχων για ακύρωση του PSI και τονίζει ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο «κούρεμα» των ομολόγων ήταν αναγκαστική και η ζημιά που και οι ίδιες υπέστησαν δεν αποκαταστάθηκε καν από τη μεταγενέστερη ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ο Αρειος Πάγος δεν βλέπει καν να θεμελιώνεται πταίσμα πλημμελούς διαφώτισης του επενδυτή και τονίζει πως «δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι το πιστωτικό ίδρυμα που διέθεσε το κρατικό ομόλογο σε επενδυτή, υπέχει ευθύνη για τη μεταγενέστερη έλλειψη φερεγγυότητας του Ελληνικού Δημοσίου». Ενδιαφέρουσα η τελευταία παρατήρηση του ανωτάτου δικαστηρίου, που προφανώς δεν βλέπει καμιά συνάρτηση ανάμεσα στη διόγκωση του κρατικού χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα και στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μετά το «σωτήριο» PSI.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας