• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.0°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 18.6°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  86%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.7°C
  4 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 14.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 17.0°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.9°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  0 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας

 • A-
 • A+
Από τα 7 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί από τις αρχές του 2022 ως κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα, το 1,5 δισ. προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό (χρήματα των φορολογουμένων) και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. από τα δικαιώματα ρύπων, τα υπερέσοδα των παραγωγών κ.λπ., αλλά τίποτα από τα υπερκέρδη ● Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η καθυστέρηση αφορά τα στοιχεία για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2022 και «γίνεται προσπάθεια να καταλήξουν κάπου οι διαδικασίες και να γίνουν οι σχετικοί καταλογισμοί τον ερχόμενο Νοέμβριο».

Νέες υποσχέσεις για φορολόγηση των τεράστιων υπερκερδών από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, ο οποίος, όμως, ακόμη δεν έχει αποφασίσει να εισπράξει το 90% των υπερκερδών από την παραγωγή, όπως είχε υποσχεθεί στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο.

Την ύπαρξη των νέων αυτών υπερκερδών παραδέχθηκε ο κ. Σκρέκας σε συνέντευξη Τύπου –την πρώτη μετά από έναν ολόκληρο χρόνο– ενώπιον των δημοσιογράφων που ασχολούνται με τα ενεργειακά θέματα. Με τη νέα αυτή κατηγορία υπερκερδών ασχολήθηκε χθες σε άρθρο της η «Εφ.Συν.» («Χαμηλή τάση με... πανύψηλα κέρδη»), φέρνοντας ως παράδειγμα τον Σεπτέμβριο που τελείωσε πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εταιρείες προμήθειας στη λιανική εφάρμοσαν πανάκριβα τιμολόγια, με πρώτη και καλύτερη την ΔΕΗ που πλησίασε τα 800 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απεδείχθη, όμως, εκ των υστέρων, ότι οι ίδιες εταιρείες είχαν κάνει λάθος στις προβλέψεις τους για το πόσο ακριβά θα αγόραζαν την ενέργεια από το Χρηματιστήριο.

Χονδρικά... κέρδη

Οπως αναφέραμε και χθες, η μέση χονδρική τιμή με βάση τα ημερήσια δελτία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ήταν τον Σεπτέμβριο 416 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το χάσμα είναι προφανώς τεράστιο ακόμη και αν συνυπολογισθούν κάποια κόστη λειτουργίας και το εύλογο κέρδος. Υπολογίζεται ότι μόνο από τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά-μικρές επιχειρήσεις) οι εταιρείες προμήθειας αποκόμισαν τον Σεπτέμβριο 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για να εισπράξουν αυτά τα υπερκέρδη, οι εταιρείες λιανικής αξιοποίησαν μέρος της κρατικής επιδότησης που έφτασε μόνο τον Σεπτέμβριο τα 1,9 δισ. ευρώ.

Το θέμα τέθηκε και ξανατέθηκε χθες στον Κ. Σκρέκα, ο οποίος επαναλάμβανε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τους μηχανισμούς ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς.

Το περίπλοκο αυτό σύστημα, όπου εταιρείες είναι ταυτόχρονα παραγωγοί και προμηθευτές ρεύματος, με αποτέλεσμα να μπορούν μέσα από τη μία δραστηριότητα να αποκρύπτουν τα κέρδη της άλλης, ενώ οι τιμές διαμορφώνονται χρηματιστηριακά και δεν γίνονται έλεγχοι αισχροκέρδειας, έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα μετά το καλοκαίρι του 2021 και όσο φούντωνε η ενεργειακή κρίση.

Ενα από τα χαρακτηριστικότερα επεισόδια αφορούσε τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας ειδικά τον περασμένο χειμώνα και πριν εφαρμοστούν τα «πλαφόν» στις τιμές βάσει των οποίων εισπράττουν από τον Ιούλιο. Ειδικοί εμπειρογνώμονες έθεταν το ζήτημα από τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά έφτασε Μάρτιος για να υποσχεθεί στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι τα υπερκέρδη αυτά θα φορολογηθούν με 90%. Λίγο καιρό αργότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εμφανίστηκε επίσης στη Βουλή και ανακοίνωσε ότι υπολόγισε τα υπερκέρδη αυτά στο ύψος των 927 εκατομμυρίων ευρώ για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022.

Ομως, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να αφαιρεθούν από τα υπερκέρδη αυτά τα κόστη που είχαν αναλάβει οι εταιρείες από την προμήθεια, δίνοντας π.χ. εκπτώσεις στους πελάτες τους. Στο ίδιο διάστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη Βουλή ότι τα υπερκέρδη βάσει των δικών του υπολογισμών ήταν 1,4 δισ., αναφερόμενος, όμως, στο διάστημα Ιουλίου 2021-Φεβρουαρίου 2022.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διελκυστίνδας είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει καταλογιστεί ούτε ένα ευρώ από υπερκέρδη που μπορεί να έχουν επιτευχθεί έναν ολόκληρο χρόνο πριν. Οταν ρωτήθηκε χθες ο κ. Σκρέκας, παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στα στοιχεία που πρέπει να στείλουν οι εταιρείες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η καθυστέρηση αφορά ειδικότερα τα στοιχεία για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2022 και όχι το προηγούμενο εξάμηνο. Κατέληξε λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να καταλήξουν κάπου οι διαδικασίες και να γίνουν οι σχετικοί καταλογισμοί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι πηγές...

Το θέμα είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως ένα μέρος των επιδοτήσεων θα καλύπτονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Η «Εφ.Συν.» ρώτησε χθες τον κ. Σκρέκα ποιες είναι οι πηγές των 7 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί από τις αρχές του 2022 ως κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Απάντησε ότι το 1,5 δισ. προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό (χρήματα των φορολογουμένων) και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. από τα δικαιώματα ρύπων, τα υπερέσοδα των παραγωγών κ.λπ.

Είναι ευνόητο ότι, εάν είχαν φτάσει χρήματα από άλλες πηγές (όπως τα υπερκέρδη που αναφέρουμε παραπάνω), θα είχε επιβαρυνθεί λιγότερο ο προϋπολογισμός ή θα είχε επιτευχθεί μεγαλύτερη επιδότηση και ανακούφιση για τους καταναλωτές ρεύματος. Σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας (326 εκατ. το 2021 έναντι 26 το 2020) για τα οποία ο κ. Σκρέκας είπε ότι θα φορολογηθούν με 33%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαθήματα δεοντολογίας» για το ενεργειακό αλαλούμ
Η αμήχανη απάντηση του ΥΠΕΝ στην αποκάλυψη, από την «Εφ.Συν.», της επιστολής της ΡΑΕ προς τον κ. Σκρέκα, για το φιάσκο της «κατάργησης» της ρήτρας και μια γνωμοδότηση της Αρχής που μπορεί να... φρεσκάρει τη...
«Μαθήματα δεοντολογίας» για το ενεργειακό αλαλούμ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «κουζίνα» και τα υπερκέρδη των προμηθευτών
Στην κυβέρνηση «ανάβουν και πάλι τα καζάνια» για να δημιουργηθεί ακόμη ένας μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιστρέφονται ως επιδοτήσεις υπερκέρδη που δημιουργούνται στη λιανική αγορά ρεύματος.
Στην «κουζίνα» και τα υπερκέρδη των προμηθευτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρενάκι του τρόμου» η τιμή του ρεύματος
Αφηνίασε το «τρενάκι του τρόμου» στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, με τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος να σημειώνει σήμερα υπερδιπλασιασμό με αύξηση 103%, ενώ τις δύο προηγούμενες μέρες είχε μειωθεί κατά 21%...
«Τρενάκι του τρόμου» η τιμή του ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη «ρήτρα»… εξοικονόμησης
Σε αλλαγή του μοντέλου επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση με σκοπό τον... περιορισμό της κατανάλωσης.
Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη «ρήτρα»… εξοικονόμησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακοινώνουν την κρατική επιδότηση μετά το ηλεκτροσόκ των χρεώσεων
Η κυβέρνηση –που βρίσκεται υπό έντονη πίεση– καλείται πλέον να ανακοινώσει αυξημένη κρατική επιδότηση τον Σεπτέμβριο για τα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να μην προκύψει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια. 
Ανακοινώνουν την κρατική επιδότηση μετά το ηλεκτροσόκ των χρεώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας