• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 7.9°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 7.0°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 1.0°C / 8.3°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -4.1°C / -0.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.7°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.2°C / 3.2°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 9.0°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.3°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.5°C / 6.6°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.7°C / 5.3°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τρύπα» σε πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης

 • A-
 • A+
Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να ακυρώσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης αναγκάζει την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να καλύψει το κενό του νόμου του 2015 και να αποφύγει κατάπτωση εγγυήσεων για τιτλοποιημένα δάνεια άνω των 30 δισ. ευρώ.

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/22 που δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να ακυρώσουν διαταγές πληρωμών και πλειστηριασμούς εφόσον αυτοί διενεργούνται από εταιρείες διαχείρισης (servicers) μπορεί να προκαλέσει δυνητικές απώλειες άνω των 30 δισ. ευρώ, καθώς ένα σημαντικό τμήμα των εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής» κινδυνεύει με κατάπτωση. Και την ίδια στιγμή τα senior bonds των τραπεζών θα καταστούν άνευ πραγματικής αξίας.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου καθώς και οι τέσσερις εφετειακές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί προέκυψαν λόγω του νομοθετικού κενού στον νόμο περί τιτλοποιήσεων απαιτήσεων του νόμου 3156/2003. Ετσι προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο οι servicers έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των κατόχων των απαιτήσεων ή των τίτλων, δηλαδή των funds, όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί με τον νόμο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του 2015 (4354/2015), αλλά με τον νόμο για την τιτλοποίηση απαιτήσεων του 2003.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4354/2015 προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης. Ομως, οι διατάξεις του νόμου 3156/2003 αφορούν γενικά ρυθμίσεις δανείων και στο άρθρο 10 (παράγραφος 14) καθίσταται σαφές ότι οι προβλεπόμενες εταιρείες ενεργούν πράξεις διαχειρίσεως για λογαριασμό των εταιρειών που έχουν τα δάνεια, χωρίς να αποδίδεται σε αυτές η συγκεκριμένη ιδιότητα του «μη δικαιούχου ή μη υπόχρεου διαδίκου».

Κεφαλαιακό κενό

Και μπορεί να έχουν εκδοθεί άλλες εφετειακές αποφάσεις που έκριναν ανυπόστατη τη σχετική απαίτηση των δανειοληπτών, όμως εφόσον η απόφαση του Αρείου Πάγου παράγει νομολογία δημιουργεί κύμα αντίστοιχων αποφάσεων, ο κίνδυνος κατάπτωσης εγγυήσεων και δημιουργίας κεφαλαιακού κενού στις τράπεζες που έχουν senior bonds στα χαρτοφυλάκιά τους είναι ορατός. Γεγονός είναι ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει θορυβήσει τον χρηματοοικονομικό κλάδο αλλά και το οικονομικό επιτελείο και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική παρέμβαση ώστε να καλυφθεί το νομικό κενό, βάσει και των όσων επιτάσσει πρόσφατη κοινοτική οδηγία.

Οπως επισημαίνει σε άρθρο της η Αναστασία Χρ. Μήλιου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω που ανέδειξε το θέμα, «αυτή η απόφαση [του Αρείου Πάγου] δεν εφαρμόζεται αυτομάτως σε όλες τις περιπτώσεις. Θα πρέπει κάποιος να κινηθεί δικαστικά και στο δικόγραφό του να επικαλεστεί αυτά που αναφέρονται στην απόφαση αυτή. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δηλαδή θα πρέπει οι οφειλέτες να εμπλακούν δικαστικά ο καθένας για την οφειλή του. Διαφορετικά, ο πλειστηριασμός θα γίνει και θα χαθεί το περιουσιακό στοιχείο».

Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν το βασικό «εργαλείο» για την ελάφρυνση των τραπεζών και τη βελτίωση του ενεργητικού τους (τα «κόκκινα» δάνεια βέβαια παραμένουν στην οικονομία) και σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ (Μάιος 2022) ποσοστό 80,2% των τιτλοποιηθέντων δανείων είναι εξασφαλισμένα με ακίνητο και ποσοστό 60,8% των εξασφαλίσεων αφορά α' προσημείωση. Ως προς το είδος των εξασφαλίσεων, ποσοστό 61,7% αφορά οικιστικά ακίνητα, ενώ ποσοστό 17,3% αντιπροσωπεύουν επιχειρηματικά ακίνητα, και λιγότερο τα λοιπά ακίνητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός
Η κυβερνητική πλευρά αναμένεται είναι για άλλη μια φορά… αυστηρή απέναντι στους servicers, ζητώντας ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις, και προς τις τράπεζες ώστε να διοχετεύσουν ακόμα περισσότερα δάνεια στις...
Στη Βουλή πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει η πλατφόρμα για ευάλωτους δανειολήπτες
Στις 15 Ιουλίου ανοίγει –εκτός απροόπτου– η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τα αιτήματα των ευάλωτων δανειοληπτών (είτε είναι ενήμερα είτε όχι τα δάνειά τους) ώστε να λάβουν πενταετή επιδότηση του στεγαστικού τους...
Ανοίγει η πλατφόρμα για ευάλωτους δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση αξιολόγησης με πτωχευτικό και πλειστηριασμούς
H πανδημία «φρέναρε» τη διαδικασία εκκαθάρισης των καταπτώσεων εγγυήσεων που είχε παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε δάνεια που είχαν δοθεί στο παρελθόν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά πλέον οι υπηρεσίες του...
Εκκίνηση αξιολόγησης με πτωχευτικό και πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
Μπροστά σε ένα τείχος άρνησης των θεσμών βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία
Η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία του σχεδίου και στις συζητήσεις μπαίνει ο επικεφαλής της Ε.Ε..
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας