• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.7°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  0 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  90%

Η ΜΟΔ, της οποίας το προσωπικό το 2009 αριθμούσε 1.250 άτομα, έχει αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 υπαλλήλους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΟΔ Α.Ε.: πώς να «διαλύσετε» μια task force του Δημοσίου…

 • A-
 • A+
Σε πλήρη υλοποίηση όλες οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για τις δημόσιες υπηρεσίες: πάγωμα προσλήψεων επί μία 15ετία, ρυθμίσεις για τη μαζική έφοδο «γαλάζιων» golden boys σε θέσεις προϊσταμένων, αγορά χρυσοπληρωμένων υπηρεσιών από ιδιώτες συμβούλους τους οποίους εκπαιδεύουν… υπάλληλοι της ΜΟΔ, πολλές «ταχύτητες» εργασιακών σχέσεων και ακόμη περισσότερες μισθολογικές, με διαφορές εκατοντάδων ευρώ για εργαζομένους του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου!

Είναι task force του Δημοσίου, και μάλιστα σε τομέα αιχμής, την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Από την απόδοσή της εξαρτάται η έγκαιρη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων δεκάδων δισ. ευρώ, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που συμπίπτει η παράλληλη υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ - RRF). Θα έπρεπε «λογικά» η κυβέρνηση -και κάθε κυβέρνηση- να την προσέχει ως κόρην οφθαλμού. Ομως, όχι! Αντί φροντίδας εφαρμόζεται σε αυτήν όλη η γκάμα των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών για τον δημόσιο τομέα και τους δημόσιους υπαλλήλους. Καθώς μάλιστα η «διάβρωση» ξεκίνησε από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια (2011-2012) και συνεχίζεται αδιάλειπτα, τα σημάδια απαξίωσης και τα διαλυτικά φαινόμενα είναι πλέον έντονα και απειλούν ευθέως την ίδια της την υπόσταση. Ο λόγος για τη ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων).

Φαίνεται πως δεν έχει καμία σημασία το γεγονός ότι η ΜΟΔ χρηματοδοτείται κατά 95% από ευρωπαϊκούς πόρους και άρα δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό· αρκεί που είναι «Δημόσιο», δηλαδή ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία που ανήκει 100% στο Δημόσιο, υπάγεται στον νόμο περί δημόσιου λογιστικού και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Kι αυτό είναι μιας μορφής ισότητα… στην απαξίωση.

Οχι προσλήψεις, μόνο «μπαλώματα»

Η ΜΟΔ, της οποίας το προσωπικό το 2009 αριθμούσε 1.250 άτομα, έχει αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 υπαλλήλους. Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για πρόσληψη νέων υπαλλήλων έγινε το μακρινό… 2006! Εκτοτε και καθώς οι ανάγκες του συστήματος ΕΣΠΑ αυξάνονταν διαρκώς, ίσχυσε το «όχι προσλήψεις - μόνο “μπαλώματα”». Βασικό τέτοιο «μπάλωμα» είναι η απόσπαση περίπου 800 δημοσίων υπαλλήλων από τις οργανικές τους θέσεις σε άλλες υπηρεσίες και η ένταξή τους στις δομές υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Κίνητρο γι’ αυτούς τους δημόσιους υπαλλήλους είναι το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν προσθετικά του μισθού που απορρέει από την οργανική τους θέση. Ο μεγάλος τους αριθμός είναι ένα μικρό μέτρο των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό, αλλά και η… παθογενής κυβερνητική δυσανεξία προς την ορθόδοξη λύση των προσλήψεων. Ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2017 αποσπώνταν στο σύστημα ΕΣΠΑ με «αδιευκρίνιστες» διαδικασίες και μόνο το 2017 έγινε διαγωνισμός για την απόσπασή τους στο σύστημα ΕΣΠΑ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το προσωπικό της ΜΟΔ μειώνεται (λόγω συνταξιοδοτήσεων) και γηράσκει. Η ΜΟΔ αποδυναμώνεται ενώ γύρω της δημιουργείται ένας αστερισμός πολλών «ταχυτήτων» προσωπικού που προκύπτει από «μπαλώματα». Πλην των δημοσίων υπαλλήλων, μια άλλη τέτοια «ταχύτητα» είναι οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) οι οποίοι στελεχώνουν τις κοινές γραμματείες του επιχειρησιακού προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία (Interreg).

Εστω κι έτσι, η ανάγκη νέων προσλήψεων στη ΜΟΔ είναι επισήμως αναγνωρισμένη, αφού υπάρχει εγκεκριμένη πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) για το 2021 για 99 νέες προσλήψεις, ενώ οι προβλέψεις της ΜΟΔ για το 2022 είναι για 50 επιπλέον. Παρ’ όλα αυτά, η τύχη τους αγνοείται, δεν υπάρχει καμία προκήρυξη, παρά μόνο προεκλογικού τύπου εξαγγελίες από τη ΔΕΘ για 250 νέες προσλήψεις!

Η δυσανεξία προς την ορθόδοξη λύση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα είναι ευθέως ανάλογη προς τον φετιχισμό της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, με τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων αντικειμένων σε εταιρείες συμβούλων. Συνήθως, οι σύμβουλοι αυτοί, χωρίς πείρα και την απαιτούμενη τεχνογνωσία (αλλά με υψηλές αμοιβές), εκπαιδεύονται… από τη ΜΟΔ και τα στελέχη του Δημοσίου για να γίνουν στοιχειωδώς ικανοί να παράσχουν τις υπηρεσίες για τις οποίες χρυσοπληρώνονται…

Η «ιστορία» φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει golden boys και «γαλάζια παιδιά». Τα golden boys (και girls) είναι οι προϊστάμενοι ΕΥΔ και Μονάδων. Εδώ έχουμε ξανά δύο «ταχύτητες»: οι προ του 2011 (με μισθό 4.200 και 3.700 μικτά, αντίστοιχα) και οι μετά το 2011 (οι οποίοι υπολείπονται πολύ μισθολογικά). Οι πληροφορίες μας λένε πως μέχρι τις εκλογές θα υπάρξει εξίσωση προς τα πάνω, καθώς μάλιστα η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθέτησε πρόσφατα ό,τι χρειάζεται για να τοποθετήσει τα «δικά της παιδιά» σε θέσεις προϊσταμένων. Μέχρι τώρα αυτό δεν ήταν εφικτό, καθώς ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός για προϊσταμένους έγινε το 2017, 20 χρόνια μετά την ίδρυση της ΜΟΔ - μέχρι τότε υπήρχαν «αιώνιοι» προϊστάμενοι! Το θέμα όμως… λύθηκε υπέρ των «γαλάζιων παιδιών» ως εξής: με το άρθρο 66 παρ. 18 του νόμου 4914/2022 νομοθετήθηκε ότι «προσωρινά» μέχρι 30.6.2023 (δηλαδή μέχρι τις εκλογές!) οι προϊστάμενοι θα τοποθετούνται με απόφαση του αρμόδιου για το ΕΣΠΑ υπουργού, ενώ για την κεντρική υπηρεσία της ΜΟΔ την απόφαση θα πάρει το Δ.Σ. της ΜΟΔ! Τα «γαλάζια» golden boys (και girls) θα τοποθετηθούν προεκλογικά στις νευραλγικές και καλά αμειβόμενες θέσεις των προϊσταμένων.

Ομως το πιο «διαβρωτικό» και επικίνδυνο για τη ΜΟΔ πρόβλημα είναι η ακραία μισθολογική ανισότητα που υφίσταται μεταξύ των εργαζομένων της. Αυτή έχει τη βάση της σε διάταξη μνημονιακού νόμου του 2013. Αφού λοιπόν είχε προηγηθεί ένας καταιγισμός μειώσεων των μισθών κατά περίπου 35%, με βάση τη διάταξη του άρθρου 9 παράγραφος 3 του νόμου 4205/2013, «Από 1/1/2013 το προσωπικό της ΜΟΔ Α.Ε. εξομοιώνεται με τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του αντίστοιχου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και κλιμακίου ως προς το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών και επιδομάτων που καταβάλλονται στους τελευταίους, συμπεριλαμβανομένης της υπερβάλλουσας μείωσης της παρ. 2 του άρθρου 29 του νόμου 4024/2011 (Α’ 266)».

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν έκτοτε υπάλληλοι της ΜΟΔ του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου που ασκούν τα ίδια καθήκοντα οι οποίοι αμείβονται με αποδοχές πολύ υψηλότερες (ή πολύ χαμηλότερες) από άλλους. Οι διαφορές είναι εντυπωσιακές και συχνά φτάνουν τις πολλές εκατοντάδες ευρώ! Οι αδικούμενοι υπάλληλοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια -περίπου 300 τον αριθμό, από συνολικά 1.000- αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να… βιάζεται. Προφανώς οι πολλές μισθολογικές «ταχύτητες» αποτελούν στέρεη βάση για να ισχύει το «διαίρει και βασίλευε» και για να ολοκληρωθεί το σχέδιο «εξάρθρωσης» και της ΜΟΔ και μετατροπής της σε… εκτροφείο «γαλάζιων» golden boys και θεραπαινίδα των ιδιωτών συμβούλων…

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ναυάγιο του «Ηρακλή»
Στα πρόθυρα του ναυαγίου το κυβερνητικό σχέδιο «Ηρακλής», για την... εξαφάνιση χωρίς ίχνη, δηλαδή χωρίς συνέπειες για κανέναν «σάπιου» ενεργητικού των τραπεζών ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ.
Το ναυάγιο του «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα τέλη του 2023 το «χρώμα του χρήματος»
Αύριο και μεθαύριο 16 και 17 Ιουνίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Καλαμάτας έχει προγραμματιστεί «εορταστική» εκδήλωση με τίτλο «Τι νέο φέρνει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», η οποία θα εκκινήσει με...
Από τα τέλη του 2023 το «χρώμα του χρήματος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επείγεται... βραδυπορούσα η Κομισιόν
Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία είναι οι τρεις χώρες που προπορεύονται, με αυτή τη σειρά, όσον αφορά τις διαδικασίες εκταμίευσης της πρώτης δόσης από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Επείγεται... βραδυπορούσα η Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρατηγείο» για όλες τις δημόσιες συμβάσεις και όλους τους πόρους
Ενα επιτελικό κράτος... εντός του επιτελικού κράτους, από το οποίο θα φιλτράρονται τα δισεκατομμύρια πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, συγκροτεί η κυβέρνηση, μέσω των λεγόμενων «Δημοσίων Συμβάσεων...
«Στρατηγείο» για όλες τις δημόσιες συμβάσεις και όλους τους πόρους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κουρεμένες» οι δημόσιες επενδύσεις
«Ψαλιδισμένο» κατά 600 εκατ. ευρώ είναι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
«Κουρεμένες» οι δημόσιες επενδύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας