• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.9°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.9°C
  0 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.6°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  75%
Dreamstime.com

«Κόντρες» στην παρουσίαση μελέτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την ενέργεια

 • A-
 • A+
Μεταξύ άλλων, ασκήθηκε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ειπώθηκε πως ο πληθωρισμός δεν μπορεί να αποδοθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν έλλειψαν οι αντιπαραθέσεις, οι διαφωνίες αλλά και οι κρίσιμες παρεμβάσεις από τα κάτω, κατά την παρουσίαση της επιστημονικής μελέτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Η Ενεργειακή Κρίση και η Ελληνική Οικονομία».

Ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας «βαθιά απογοητευμένος από μια εξαιρετικά αδύναμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αντί να εξομαλύνει τις διαφορές μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων, σέρνεται πίσω από επιλογές ενός δύο-κρατών».

Παρουσίασε συγκριτικούς πίνακες που δείχνουν την Ευρώπη να βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου - που φτάνουν τα 300 δολάρια τη μεγαβατώρα, από 40-45 στις ΗΠΑ και 90 στην Ιαπωνία και χαρακτήρισε λανθασμένη τη μείωση παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κατά 40% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση από τις τρίτες χώρες.

Προτείνοντας πρακτικές λύσεις για την Ελλάδα είπε ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ευθύνεται για το 27,5% του λογαριασμού του ρεύματος και ότι θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει ένα γενναίο σύστημα επιδότησης εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα σε πρώτες κατοικίες, που θα ωφελούσε ως και 2 εκατομμύρια νοικοκυριά, κυρίως από τα πιο ευάλωτα στρώματα, και θα έχτιζε μια ισχυρή ελληνική βιομηχανία, πράσινη και με ευρωπαϊκές πρώτες ύλες

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας επέμεινε ότι το ενεργειακό πρόβλημα θα είναι μπροστά μας για πολύ καιρό καθώς η πράσινη μετάβαση έχει κόστος και ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να αποδοθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής του «φθηνού χρήματος».

Τόνισε ότι ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό δαπάνης ενέργειας ως προς τις συνολικές δαπάνες, αλλά και εξωφρενικά υψηλό κόστος ενέργειας ως προς το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων, σχεδόν 75% όταν η αμέσως προηγούμενη χώρα η Ρουμανία έχει 35% και η Γερμανία 21%.

Ο Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μίλησε για το πώς η ενεργειακή πολιτική καθορίζεται όχι μόνο από την αγορά και τα χρηματιστήρια, αλλά από τις διεθνείς σχέσεις, χαρακτηρίζοντας ενεργειακό game changer την υπογραφή συμφώνου εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Λιβύης από την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτημα του κοινου για το αν η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και η επιβολή πλαφόν στην λιανική θα ανακουφίσει τους καταναλωτές, είπε ότι «ο βίος και η πολιτεία της ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο είναι εντελώς αναντίστοιχη με μια εταιρεία που έχει γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ανήκει σε ιδιώτη, προτεραιότητά της είναι η κερδοσκοπία, και όχι η κοινή ωφέλεια.

Αντίθετα, ο ομότιμος καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος υπερασπίστηκε την ιδιωτικοποίηση ως «διάσωση της ΔΕΗ» και απέρριψε την επιβολή πλαφόν. Ο ίδιος δήλωσε την κάθετη διαφωνία του με όσους άσκησαν κριτική στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., και είπε ότι μακροπρόθεσμα η πράσινη μετάβαση εξασφαλίζει την απεξάρτηση από τις εξαγωγές.

Στο απέναντι στρατόπεδο βρέθηκε ο καθηγητής οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης, λέγοντας ότι οι οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε. κρίνονται εκ του αποτελέσματος, και «μπορεί το υπόδειγμα να είναι σωστό, αλλά τα αποτελέσματα σε ανταγωνιστικότητα, πληθωρισμό, μέσο επίπεδο ζωής δεν είναι αυτά που περιμένουμε».

Παρουσίασε το επιστημονικό πρόγραμμα «Διαχείριση της Ενέργειας από την πλευρά της ζήτησης με τη χρήση των μεγάλων δεδομένων» που επεξεργάζεται ερευνητική ομάδα ΔΠΘ με το Πανεπιστήμιο Σικάγο. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων συλλέγει πληροφορίες από τους παρόχους, τις επεξεργάζεται και αποστέλλει στους καταναλωτές εξατομικευμένα διαγράμματα που ενημερώνουν για το πόση ενέργεια ξοδεύουν σε σύγκριση με άλλα νοικοκυριά του ίδιου μεγέθους, από ποιες συσκευές και πόσο μπορούν να τη μειώσουν: μια εφαρμογή που θυμίζει τις ψηφιακές δίαιτες και τους θερμιδομετρητές των «έξυπνων» κινητών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το μεγάλο μπαμ θα γίνει την άνοιξη»
Για έναν δύσκολο χειμώνα και μια ακόμη πιο δύσκολη άνοιξη αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας μίλησε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετά την παρουσίαση στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας των υπηρεσιών «Εξυπνες Πόλεις»...
«Το μεγάλο μπαμ θα γίνει την άνοιξη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΣΤΑΤ: Έλλειμμα-μαμούθ για εμπορικό ισοζύγιο τον Σεπτέμβρη
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 3.606,5 εκατ. ευρώ έναντι 2.116,3 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 70,4% με βασικό «ένοχο» την εκτόξευση των διεθνών τιμών πετρελαίου.
ΕΛΣΤΑΤ: Έλλειμμα-μαμούθ για εμπορικό ισοζύγιο τον Σεπτέμβρη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερκέρδη, στα όρια... κλοπής
Το υπερκέρδος των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα μόνο από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ!
Υπερκέρδη, στα όρια... κλοπής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αν έχεις χρήμα, καλοδεχούμενος!
Οι συναλλαγές Golden Visa, τα «χρυσά χρόνια» του προγράμματος πριν από τον κορονοϊό, είχαν φτάσει να αποτελούν ώς και το 36% των εσόδων στην αγορά ακινήτων και το 72% των ξένων επενδύσεων στον κλάδο.
Αν έχεις χρήμα, καλοδεχούμενος!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τιμή του ρεύματος πέφτει σε όλη την Ε.Ε., στην Ελλάδα ανεβαίνει 27%
Μια ημέρα πριν ανακοινωθούν οι νέες τιμές λιανικής για τον Νοέμβριο, η Ελλάδα καταγράφει πανευρωπαϊκή πρωτιά και με μεγάλη διαφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η τιμή του ρεύματος πέφτει σε όλη την Ε.Ε., στην Ελλάδα ανεβαίνει 27%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατιμήσεις-ρεκόρ σε ενέργεια και τρόφιμα καταπίνουν τις επιδοτήσεις-ψίχουλα
Ανατιμήσεις πολλαπλάσιες του εθνικού πληθωρισμού κρύβονται πίσω από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οποία ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 12% και στο 12,1% ο...
Ανατιμήσεις-ρεκόρ σε ενέργεια και τρόφιμα καταπίνουν τις επιδοτήσεις-ψίχουλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας