• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένει στα αισιόδοξα σενάρια για τον πληθωρισμό η κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τον φετινό πληθωρισμό, που ξεκίνησαν από το 0,8% και φαίνεται ότι θα καταλήξουν κοντά στο 10%, το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει τον προϋπολογισμό του 2023 με εκτίμηση για υποχώρηση της ακρίβειας στο 3% όταν οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5,5%.

Με υπεραισιόδοξο σενάριο βάσης για σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων από το 2023 στην περιοχή του 3% συντάσσεται ο νέος προϋπολογισμός παρά τη ζοφερή κατάσταση με την ενεργειακή κρίση και τα κύματα της ακρίβειας στην αγορά, που υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο σε νέα δυσμενή αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2022 που θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο πληθωρισμός φέτος θα σημειώσει νέα επιτάχυνση καθώς θα ανεβεί στο 9% «κάνοντας σκόνη» την προηγούμενη πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για 5,6% και της αρχικής στον προϋπολογισμό για 0,8%.

Πρόκειται για εκτιμήσεις με σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις τελευταίες ευρωπαϊκές που προεξοφλούσαν άνοδο του τιμάριθμου στα επίπεδα του 8,1% για το 2022 και εξασθένηση της ακρίβειας στο 5,5% το 2023. Λιγότερο γκρίζα ήταν η απόχρωση των προβλέψεων από την Τράπεζα της Ελλάδας για μέσο δείκτη 7,6% το 2022 και από τις πιο σκούρες αυτές του ΙΟΒΕ που έκανε λόγο για πληθωριστική ανάφλεξη στη ζώνη του 9%-9,6%.

Πάντως με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο από τη Eurostat οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη για τον μήνα Σεπτέμβριο με τους αναλυτές να αναμένουν νέα έξαρση του πληθωρισμού στο 9,7% από 9,1% που «έτρεχε» τον Αύγουστο, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε νέα αύξηση των επιτοκίων για την τιθάσευσή του. Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 11,4% τον Αύγουστο και δεδομένου ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι παραδοσιακά χαμηλότερος από τον εθνικό δείκτη ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο θα είναι σημαντικά υψηλότερος.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποκτά πιο επίμονα χαρακτηριστικά, αφού σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διοικητή τής ΤτΕ, Γιαννη Στουρνάρα, το υψηλό ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται στις συνιστώσες του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά. Τονίζεται, επίσης, ότι οι αυξήσεις των τιμών, ιδίως στα αγαθά με ανελαστική ζήτηση, έχουν διανεμητικές επιδράσεις, πλήττοντας περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα αυτά να μειώνουν τόσο τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους όσο και την καταναλωτική τους δαπάνη.

Στις δηλώσεις του (Naftemporiki T.V.) ο Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε το πρόβλημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά συνέστησε ψυχραιμία στους φορείς της αγοράς που προβλέπουν λουκέτα και απολύσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, υποστηρίζοντας «ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις διατυπώθηκαν και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν».

Σε ό,τι αφορά την «καταιγίδα» στην αγορά των ομόλογων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ταμειακό «μαξιλάρι» των 38 δισ. ευρώ δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, χωρίς να «πιέζεται» το δημόσιο να βγει φέτος –ίσως και το χρόνου αν συνεχιστεί το πρόβλημα– στις αγορές. Αν υπάρξουν κινήσεις με κλασικές εκδόσεις ομολόγων, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, αυτές θα γίνουν με γνώμονα το μειωμένο ρίσκο και για δανεισμό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Πάντως οι δανειακές ανάγκες για το 2023 παραμένουν χαμηλές, με τη Citigroup να τις τοποθετεί στα 7 δισ. ευρώ από 12 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί για φέτος αλλά σιωπηρά έχουν μειωθεί στα 10 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
Σε στοχευμένες μειώσεις συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων ακόμη και στον υπερμειωμένο συντελεστή αναγκάζεται να προσφύγει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το νέο κύμα ακρίβειας από τις 15 Ιανουαρίου.
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ 11 ετών στις ανατιμήσεις
Το άλμα του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί τον Δεκέμβριο, αλλά και το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους ● Αύξηση-σοκ 180% στο αέριο.
Ρεκόρ 11 ετών στις ανατιμήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πληθωρισμός και το «καλάθι» του φτωχού
Οι αυξήσεις τιμών συνεχίστηκαν δριμύτερες και τον Οκτώβριο, παρά την «επιβράδυνση» του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 9,1%, σημειώνοντας μηνιαία υποχώρηση κατά -1,2%.
Ο πληθωρισμός και το «καλάθι» του φτωχού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικές εκρήξεις στην αγορά
Το κύμα ανατιμήσεων πλήττει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με τις μεγαλύτερες απώλειες να υφίστανται τα αδύναμα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές καταναλωτικές ανάγκες.
Πληθωριστικές εκρήξεις στην αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 20 Αυγούστου το «εξιτήριο» από την ενισχυμένη εποπτεία
Παραμένουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις ● Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε, δηλαδή το 2059.
Στις 20 Αυγούστου το «εξιτήριο» από την ενισχυμένη εποπτεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βυθισμένες... στη Μαύρη Θάλασσα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα
Στο 2,5% κατεβαίνει ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός και οι εφιαλτικές ανατιμήσεις «καίνε» το σενάριο για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%.
Βυθισμένες... στη Μαύρη Θάλασσα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας