• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 10.0°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.7°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  9°C 8.8°C / 12.1°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  76%
AP Photo/Michael Probst
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος θα κυβερνήσει την Ιταλία; Η Μελόνι ή η… ΕΚΤ;

 • A-
 • A+
Η «κούρσα» των αποδόσεων των ομολόγων φέρνει πιο κοντά το «εργαλείο» στήριξης από την ΕΚΤ (ΤΡΙ), μαζί με μνημονιακές δεσμεύσεις. ● Διπλή πίεση, από ευρωζώνη και αγορές, στη νέα κυβέρνηση. ● Τρομάζει το γεγονός ότι με Μελόνι πρωθυπουργό η συζήτηση στην Ιταλία για τη σχέση με την ευρωζώνη εκκρεμεί… ● Σε νευρική κρίση οι αγορές, αναμένουν «καθαρό σήμα» από την ΕΚΤ.

«H Κεντροδεξιά κέρδισε τις εκλογές και θα κυβερνήσει», δήλωσε χθες η νικήτρια των ιταλικών εκλογών και υποψήφια πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζια Μελόνι (το πόσο «ακρο-» ή «κεντρο-» δεξιά, είναι άλλη συζήτηση). Γιατί όμως χρειάστηκε να δηλώσει το αυτονόητο; Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στις τρομακτικές πιέσεις που δέχεται η Ιταλία, αφενός από τις ευρωπαϊκές αρχές και αφετέρου από τις αγορές ομολόγων.

Η άκομψη, τις παραμονές των εκλογών, παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν στην ιταλική προεκλογική σκηνή δεν ήταν αστόχαστη αλλά συνειδητή – έστειλε το μήνυμα στη Μελόνι, ως μελλοντικής κυβερνήτριας της Ιταλίας, ότι δεν έχει «λυμένα χέρια» για να κυβερνήσει όπως επιθυμεί. Οι αγορές ομολόγων έστειλαν όλες τις προηγούμενες μέρες το δικό τους μήνυμα ωμής δύναμης: αν δεν «συμμορφωθείτε προς τα υποδείξεις», θα έχετε να αντιμετωπίσετε κρίση χρέους… Και με λίγα λόγια, «φτιάξτε ό,τι κυβέρνηση θέλετε, αρκεί να συνεχίσει να κυβερνά… ο Ντράγκι»!

Τις πρώτες χθεσινές ώρες στις αγορές συνεχίστηκε η «βουτιά» στις αγορές και στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου ξεπέρασε το 5% –μαζί με το ελληνικό– ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο κινούνταν για να διαρρήξει τα επίπεδα του 0,95. Την κατάσταση έσωσε –προσωρινά– η… Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία πραγματοποιώντας μεγαλοπρεπή «κωλοτούμπα» ανακοίνωσε την –προσωρινή;– αναστολή του προγράμματος σύσφιγξης που είχε εξαγγείλει και την επάνοδο σε πρόγραμμα νομισματικής «χαλάρωσης», με αγορές μακροπρόθεσμης διάρκειας κρατικών ομολόγων.

Με την είδηση αυτή οι αγορές σταμάτησαν το «ράλι» και έκαναν το δικό τους βήμα πίσω, αλλά «με το όπλο παρά πόδα»… Θα χρειαστεί να μιλήσει το «μεγάλο αφεντικό», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Για την ΕΚΤ, όμως, είναι πολύ πιο δύσκολο να ακυρώσει την εξαγγελθείσα πολιτική της. Ενας λόγος παραπάνω που το μπρα ντε φερ με την υπό σχηματισμό νέα ιταλική κυβέρνηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί…

Μετά τη Βρετανία, η Ιταλία;

AP Photo/Gregorio Borgia

Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει την πολιτική εμπροσθοβαρούς και «επιθετικής» αύξησης των επιτοκίων, ενώ αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι η ευρωζώνη θα πέσει σε ύφεση από τα τέλη του 2022. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) και είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει την ισοτιμία του ευρώ απέναντι στο δολάριο. Αν, ακολουθώντας την BoE, αναιρούσε τις εξαγγελίες της, μπορεί βραχυπρόθεσμα να υποχωρούσε η παλίρροια στις αγορές ομολόγων, αλλά θα έχανε τα στηρίγματά του το ευρώ και θα εμπεδωνόταν σύντομα η αίσθηση ότι ο πληθωρισμός είναι εκτός οποιουδήποτε ελέγχου.

Εκτός αυτού, το debate των ευρωπαϊκών αρχών με τη νέα, ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αν οι ευρωπαϊκές αρχές δεν καταφέρουν να «πειθαρχήσουν» τη νέα ιταλική κυβέρνηση, αυτό θα λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα αποσύνθεσης του europroject. Η Ιταλία όμως είναι «πολύ μεγάλη για να πέσει» αλλά και πολύ μεγάλη για να πειθαρχηθεί με τον τρόπο που έγινε με την Ελλάδα το 2015.

Η ΕΚΤ βρίσκεται, έτσι, μπροστά σε έναν δυσεπίλυτο γρίφο.

Ενεργοποίηση του ΤΡΙ για Ιταλία - Ελλάδα;

Αν δεν υπήρχε η χθεσινή αναγκαστική αλλαγή πλεύσης από την BoE, οι αγορές θα υποχρέωναν την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει σύντομα το «εργαλείο» στήριξης των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου (TPI) σχεδόν ταυτόχρονα ή λίγο διάστημα μετά τη συγκρότηση της νέας ιταλικής κυβέρνησης! Και ως γνωστόν, το TPI συνδέεται με «αιρεσιμότητες», δηλαδή με μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις… Αν επρόκειτο μόνο για την Ελλάδα (όπως το 2015), θα το έκαναν «ευχαρίστως» για να επιβάλουν το πρόγραμμα της Κομισιόν, αλλά με την Ιταλία δεν είναι καθόλου εύκολο – λόγω μεγέθους και «ιδιαιτερότητας» της νέας κυβέρνησης…

Το ζήτημα είναι ότι ο κόμπος φτάνει στο χτένι σε μια δύσκολη στιγμή για την ευρωζώνη συνολικά, με έναν εφιαλτικό συνδυασμό απειλών (αύξηση επιτοκίων + ύφεση, ενεργειακή κρίση, μεγάλη πίεση στην ίδια τη Γερμανία), με ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία και με το ζήτημα της σχέσης Ιταλίας - ευρωζώνης να εκκρεμεί στον ιταλικό δημόσιο διάλογο – σε αντίθεση με την Ελλάδα, που «λύθηκε» διά πυρός και σιδήρου το 2015…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάν'το όπως και με την Ελλάδα...
Μέρες ελληνικής κρίσης αναβιώνει η ζώνη του ευρώ καθώς η γειτονική Ιταλία βυθίζεται με τη «βοήθεια» των δυνάμεων της αγοράς όλο και πιο πολύ στο πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο. Οι ελίτ που συνθέτουν το...
Κάν'το όπως και με την Ελλάδα...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μέλι» από ΕΚΤ και... Μελόνι στις αγορές των ομολόγων
Αρχισαν οι επανατοποθετήσεις ποσών από ομόλογα χωρών του Βορρά, που λήγουν, στα ομόλογα του Νότου ● Πιο συστημική από τον Σαλβίνι η ακροδεξιά Μελόνι, καθησυχάζει τις αγορές!
«Μέλι» από ΕΚΤ και... Μελόνι στις αγορές των ομολόγων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόκκινος συναγερμός για ομόλογα-επιτόκια
Με τρόμο παρατηρεί η υπερχρεωμένη Ευρώπη τη διαρκή άνοδο των αποδόσεων-μείωση των τιμών των κρατικών ομολόγων. Με… σεισμικό επίκεντρο την Ιταλία, οι υπερχρεωμένες χώρες βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να...
Κόκκινος συναγερμός για ομόλογα-επιτόκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πολιτικό ρίσκο πλήττει τα ελληνικά ομόλογα
Η είσοδος σε προεκλογική περίοδο και η ανασφάλεια για τη δυνατότητα σχηματισμού «αποτελεσματικής» κυβέρνησης επηρεάζουν αρνητικά τις κινήσεις των επενδυτών.
Το πολιτικό ρίσκο πλήττει τα ελληνικά ομόλογα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας