• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχεται η δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Την Παρασκευή αναμένεται να υποβάλει επίσημα το αίτημα η κυβέρνηση. Αφορά επιδοτήσεις 1,7 δισ. που συνδέονται με 25 ορόσημα. Πιο δύσκολες οι προϋποθέσεις της τρίτης δόσης, 3,6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει και δάνεια. Με ποιες δεσμεύσεις συνδέεται.

Στη τελική ευθεία για τη δεύτερη δόση ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται η κυβέρνηση υποβάλλοντας αυτή την Παρασκευή επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για την εκταμίευσή της. Το ποσό αυτής τη δόσης δεν περιλαμβάνει δάνεια παρά μόνο επιδοτήσεις, ενώ η πίστωση των χρημάτων θα γίνει προς το τέλος του έτους και αφού προηγηθεί ο σχετικός έλεγχος από τα κοινοτικά όργανα.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της επιτροπής προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ελέγξουν εάν έχουν τηρηθεί στο ακέραιο τα 25 ορόσημα που συνδέονται με τη δεύτερη δόση, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες, για να ανάψουν στη συνέχεια το πράσινο φως.

Εν τω μεταξύ μέσα στον Δεκέμβριο υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο να λάβουν και την «παγωμένη» δόση των 747 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αλλά θα κλειδώσει νωρίτερα, καθώς στις 10 Οκτωβρίου οι τέσσερις υψηλόβαθμοι των θεσμών έρχονται στην Αθήνα για την πρώτη μετα-προγραμματική αξιολόγηση. Εκτιμάται ότι το διπλό πακέτο δόσεων από τις Βρυξέλλες, ύψους 2,447 δισ. ευρώ, θα είναι μια σημαντική ανάσα ρευστότητας για τα κρατικά ταμεία εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Βέβαια όσο προχωράει ο καιρός δυσκολεύουν περαιτέρω τα ορόσημα με το Ταμείο Ανάπτυξης, καθώς νέα έργα θα προκηρύσσονται ενώ μεγαλώνει ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιούνται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Οι εντάξεις των έργων θα πρέπει να συνοδεύονται και από υψηλά ποσοστά απορρόφησης, καθώς οι ταχύτητες σε αυτό το πεδίο είναι χαμηλές και ελλοχεύει ο κίνδυνος των πέναλτι.

Η τρίτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ δάνεια, συνδέεται με την υλοποίηση πάνω από 40 προαπαιτούμενων έως το τέλος του δ’ τριμήνου του 2022, γεγονός που καθιστά την έγκριση εκταμίευσης ακόμα πιο απαιτητική.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα περιλαμβάνονται:

■ Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας (ήτοι δεύτερος και τρίτος κύκλος του «εξοικονομώ») και εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

■ Θέσπιση πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εφαρμογή νέας ρύθμισης της αγοράς ηλεκτροκίνησης για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας από λεωφορεία.

■ Νέο δίκτυο οπτικών ινών σε κτίρια και κατοικίες.

■ Νέα νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης (χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων και των μετάλλων, του χαρτιού, του γυαλιού και του πλαστικού έως το τέλος του 2022) και μεταρρύθμιση της πολιτικής υδάτων.

■ Ψηφιοποίηση αρχείων και συναφών υπηρεσιών.

■ Παροχή «πελατοκεντρικών» υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

■ Βελτίωση ανθεκτικότητας, προσβασιμότητας και βιωσιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης.

■ Νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

■ Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της διαφθοράς.

■ Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης.

■ Νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα.

■ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Η Ελλάδα διεκδικεί συνολικά πόρους 30,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2026, εκ των οποίων 18,1 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12,4 δισ. δάνεια. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί η πλήρης απορρόφηση είναι η χώρα να ολοκληρώσει εγκαίρως όλα τα σχετικά ορόσημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Αυγούστου 2021 εκταμίευσε με τη μορφή προχρηματοδοτήσεων το ποσό των 3,96 δισ. (που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων), ενώ τον περασμένο Απρίλιο εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «κυνήγι» πόρων 7,8 δισ. ευρώ
Το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι μαζί με τις προκαταβολές των 3,9 δισ. ευρώ να έρθει και η πρώτη δόση δανείων και επιχορηγήσεων, αντίστοιχου ύψους, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο «κυνήγι» πόρων 7,8 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με εθνικούς πόρους η εκκίνηση της ανάκαμψης
Σαφάρι για την προσέλκυση ξένων επενδυτών προαναγγέλλει η κυβέρνηση με δέλεαρ τα 29 δισ. ευρώ των πόρων (16,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,6 δισ. δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα ληφθούν σταδιακά έως...
Με εθνικούς πόρους η εκκίνηση της ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δύσπνοια» λόγω χρέους
Σε κινούμενη άμμο βαδίζει ο φετινός προϋπολογισμός αφού, όπως διαμηνύουν οι δανειστές, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία θα εκτιναχτεί πάνω από τα 3,8 δισ. ευρώ ενώ η ελληνική οικονομία...
«Δύσπνοια» λόγω χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο φως» για τη β' δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πλέον, το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα φθάνει στα 11,1 δισ. ευρώ, με τη χώρα μας να διεκδικεί συνολικά 17,43 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια μέχρι το 2026.
«Πράσινο φως» για τη β' δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας