• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενιαίο μέτωπο μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών

 • A-
 • A+

ΓΣΕΒΕΕ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών ζητούν πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και 120 δόσεις στο σύνολο των οφειλών για να αποφευχθούν μαζικές χρεοκοπίες

Σε ενιαίο βηματισμό βαδίζουν πέντε από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούν τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών - επιστημόνων, εκθέτοντας τα προβλήματα και τις προτάσεις τους σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος ένωσαν τις φωνές τους, εκφράζοντας «τον έντονο προβληματισμό τους για τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων» που τους αφορούν.

Η μετωπική πρωτοβουλία αποκτά ειδικό βάρος, καθώς, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, πραγματοποιήθηκε «μετά το πέρας των εργασιών της ΔΕΘ και των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών και εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών», εγκαινιάζοντας την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Το στίγμα της πρωτοβουλίας έδωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, δηλώνοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, «κινήθηκαν σε προεκλογικούς ρυθμούς, με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τόλμησαν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις». Εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι βραχυπρόθεσμες και προσωρινές ενισχύσεις των πιο χαμηλών εισοδημάτων «πέσουν στην αγορά» και δεν εξανεμιστούν για να πληρώσουν χρέη και λογαριασμούς.

«Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, παρουσιάζοντας μια δέσμη αιτημάτων με διπλή στόχευση, τη σημερινή επιβίωση και τις αυριανές προοπτικές του κλάδου.

Οι μικρομεσαίοι ζητάνε να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% και να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί μαζικό κύμα χρεοκοπιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εξίσου σημαντική θεωρούν την ενίσχυση ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, με την κατεύθυνση πόρων από τα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δημήτρης Βερβεσός, εκ μέρους της Ολομέλειας προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, τόνισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίοι «βρίσκονται σε οικονομικό διωγμό, ανάμεσα στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους». Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές ζητάνε μεταξύ άλλων αναστολή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών για το 2023, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για απαλλαγή του ΦΠΑ ώς τις 25 χιλιάδες ευρώ και θέσπιση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάγωμα επιστρεπτέων ζητάνε οι μικρομεσαίοι
Το πάγωμα της απόφασης που ενεργοποιεί τη διαδικασία αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απευθύνοντας σχετική επιστολή μέσω της ΓΣΕΒΕΕ στον υπουργό Οικονομικών.
Πάγωμα επιστρεπτέων ζητάνε οι μικρομεσαίοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις φορέων για τα μέτρα: Το φρένο... δεν αποτρέπει το ατύχημα
Θετική υποδοχή από τον ΣΕΒ • Για «βοήθημα και όχι λύση στην πληθωριστική απειλή» έκανε λόγο η ΓΣΕΒΕΕ • Πυρά Κουτσούμπα.
Αντιδράσεις φορέων για τα μέτρα: Το φρένο... δεν αποτρέπει το ατύχημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανιση και αβέβαιη αναθέρμανση
Ιδιάζουσα αναθέρμανση, ενάρετος κύκλος ή τέλεια καταιγίδα; Τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί χαρακτηρισμοί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2021 και τις προοπτικές της για το 2022 ακούστηκαν χθες,...
Ανιση και αβέβαιη αναθέρμανση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ημερίδα αντί διαδήλωσης επιλέγει η ΓΣΕΕ για τη ΔΕΘ
Οξύτατη κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ασκεί η κίνηση Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών & Ισχυρών Συνδικάτων, με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου να μη διοργανωθεί συλλαλητήριο στη...
Ημερίδα αντί διαδήλωσης επιλέγει η ΓΣΕΕ για τη ΔΕΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας