• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.9°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.5°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.6°C
  5 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.7°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 15.6°C
  0 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  89%

Τη νέα διαδικασία παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφιακή πύλη για την αναπηρία

 • A-
 • A+
Με την ενιαία ιατρική γνωμάτευση... αποσυνδέεται η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας από τη διαδικασία λήψης παροχών (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας κ.ά.)

Μια νέα ψηφιακή υπηρεσία, μέσω της οποίας η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ομαδοποιούνται και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την πιστοποίηση της αναπηρίας, παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο είχε προβλεφθεί πάνελ επικοινωνιακού τύπου. Σύμφωνα με την παρουσίαση των υπουργών, τους οποίους συνεχάρη ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, επέρχονται οι εξής αλλαγές: Πρώτον, οι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται μόνο μία φορά τα ΚΕΠΑ. Η επίσκεψη (ή η κατ’ οίκον εξέταση) γίνεται μόνο μία φορά, την ημέρα της εξέτασης του πολίτη και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας. Ολα τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης, πλην της ιατρικής εξέτασης, θα γίνονται ψηφιακά, μέσω του epan.gov.gr.

Δεύτερον, δημιουργείται μια ενιαία ιατρική γνωμάτευση, η οποία προϋποθέτει την αποσύνδεση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας από τη διαδικασία λήψης παροχών (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας κ.ά.). Η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για κάθε πιθανή παροχή είναι δεσμευτική για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και καταργεί τις προηγούμενες ξεχωριστές αιτήσεις και γνωματεύσεις.

Τρίτον, καταργείται πλήρως η καταβολή παραβόλου. Το παράβολο αξίας 46,14 ευρώ ίσχυε για όλες τις κατηγορίες αιτούντων που πιστοποιούνται στα ΚΕΠΑ. Την τελευταία 5ετία κατεβλήθη το εν λόγω παράβολο για πάνω από 250.000 αιτήσεις.

Τέταρτον, όλα τα ιατρικά δεδομένα και σχετικά έγγραφα, τα οποία απαιτούνται για την απόδειξη της αναπηρίας, διακινούνται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των απαραίτητων συστημάτων, ενώ τηρούνται όλες οι απαραίτητες βέλτιστες πρακτικές ως προς την ιδιωτικότητα, προστασία και κρυπτογράφηση των δεδομένων.

Ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε πως, από την 1η Νοεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, ενώ το Σώμα των ιατρών θα συμπληρωθεί και με ιδιώτες γιατρούς.

Για μία ακόμη εικονική πραγματικότητα έκανε λόγο η αναπληρώτρια Τομεάρχης Θ. Φωτίου, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για την ψηφιακή πλατφόρμα. Σε ανακοίνωσή της τη χαρακτήρισε εξαιρετικά ατελή και με προβλήματα στη διαλειτουργικότητά της με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ. «Το Ειδικό Σώμα των Ελεγκτών γιατρών δεν αυξήθηκε, δεν δόθηκαν κίνητρα για την εγγραφή ιδιωτών γιατρών και τον εμπλουτισμό των ειδικοτήτων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος για τα ραντεβού», αναφέρει η κ. Φωτίου.

«Εικονική πραγματικότητα»

Επισημαίνει ότι «ανατρέποντας το υπό λειτουργία στον ΟΠΕΚΑ από το 2018 σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου, που θα επεκτεινόταν από τον Σεπτέμβριο του 2019 σε όλη τη χώρα και για όλους τους αναπήρους, η κυβέρνηση δυσκόλεψε τη διαδικασία, επιδεινώνοντας την ταλαιπωρία των αναπήρων. Ο νέος Κανονισμός των ΚΕΠΑ εκδόθηκε μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των αιτήσεων. Μόλις την προηγουμένη της έναρξης μέρα, εστάλη μια γενικόλογη εγκύκλιος στα Κέντρα Κοινότητας και τα ΚΕΠ, χωρίς καμία οδηγία και χωρίς να λειτουργεί help desk. Οι γιατροί της Περιφέρειας δεν έχουν ενημερωθεί πώς συντάσσουν τους ηλεκτρονικούς εισηγητικούς φακέλους. Αποτέλεσμα, ένα αλαλούμ, για το οποίο διαμαρτύρονται, με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, που είχε αποτέλεσμα ελάχιστοι ανάπηροι να καταφέρουν να οριστικοποιήσουν και υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους».

Το κυριότερο όμως, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, με τον νέο Κανονισμό των ΚΕΠΑ, η φυσική παρουσία του αναπήρου πολλαπλασιάζεται, αφού θα πρέπει να παραλάβει διά ζώσης την αρχική γνωμάτευση των ΚΕΠΑ (πιθανώς και δεύτερη, σε περίπτωση ένστασης ή αναθεώρησης) και, μετά, να τις υποβάλει πάλι ο ίδιος στον ΕΦΚΑ ή τον ΟΠΕΚΑ, κάνοντας νέα αίτηση για την απονομή των παροχών που θα απαιτήσει και άλλες φυσικές παρουσίες». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ψηφιοποίηση στο ασφαλιστικό ξεκινά από το ΤΕΚΑ
Με την υπογραφή των τεχνικών δελτίων για δύο έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρχίζει η φάση της ουσιαστικής ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ.
Η ψηφιοποίηση στο ασφαλιστικό ξεκινά από το ΤΕΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο της ΕΤΕπ για την ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημόσιου
Ως πυλώνας στη διαδικασία ψηφιοποίησης του Δημοσίου αναδεικνύεται Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα χρηματοδοτήσει το πενταετές σχέδιο με το ποσό των 125 εκατομμυρίων ευρώ.
Πράσινο της ΕΤΕπ για την ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημόσιου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτος κύκλος της «Ψηφιακής Μέριμνας»
Οι δικαιούχοι του Γ’ κύκλου θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, το οποίο έχει γεννηθεί από το 1996 έως και το 2016 και πληροί τους όρους επιλεξιμότητας ως προς τη φοίτηση σε δημόσια...
Τρίτος κύκλος της «Ψηφιακής Μέριμνας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας